Fenomeni i çuditshëm, Portat e Ferrit shuhen pas 50 vitesh

3 Maj 2023, 18:36 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Fenomeni i çuditshëm, Portat e Ferrit shuhen pas 50 vitesh

Thellë në shkretëtirën Karakum të Turkmenistanit është një pamje e pazakontë - një krater që digjet dhe që është quajtur "Portat e Ferrit" për shkak të shkëlqimit të tij të frikshëm. 

Ky krater, i njohur si Krateri i Gazit Darvaza, u krijua në vitin 1971 kur gjeologët sovjetikë i vunë flakën një xhepi nëntokësor gazi gjatë kërkimit të naftës. 

Që atëherë, krateri ka qenë duke u djegur vazhdimisht dhe besohet të jetë i vetmi krater që digjet i gazit natyror në botë.

Për gati 50 vjet, ky fenomen ka mahnitur shikuesit nga afër dhe larg. 

I kthyer në një atraksion turistik, krateri ka tërhequr vizitorë nga të gjitha anët e botës.

Në vitin 2019, zyrtarët e qeverisjes vendore njoftuan plane ambicioze për të shuar Portat e Ferrit dhe për ta kthyer atë në një vend eko-turizmi.

Kjo lëvizje u mirëprit nga ambientalistët në mbarë botën, të cilët e panë atë si një shenjë shprese për katastrofa të tjera mjedisore. 

Projekti përfshinte shpimin e vrimave rreth perimetrit të kraterit dhe pompimin e ujit poshtë tyre për të krijuar një pengesë midis burimeve të oksigjenit dhe karburantit që e mbanin atë të ndezur. 

Pas dy vitesh punë të palodhur nga autoritetet vendore dhe organizatat ndërkombëtare, përpjekjet e tyre më në fund dhanë rezultat - më 20 prill 2021 flakët u shuan përgjithmonë!

Çfarë ndodhi në Darvaza?

Fenomeni i çuditshëm, Portat e Ferrit shuhen pas 50 vitesh

I ndodhur në shkretëtirën Karakum të Turkmenistanit, Krateri i Gazit Darvaza është një nga vendet më të jashtëzakonshme në Tokë.

Në vitin 1971, një platformë shpimi shpoi pa dashje një fushë nëntokësore gazi, duke krijuar një vrimë 70 metra të gjerë dhe duke çuar në atë që tani njihet si Portat e Ferrit.

Për të parandaluar përhapjen e mëtejshme të gazit të metanit, gjeologët i vunë flakën kraterit – duke ndezur një flakë që digjej pa pushim për më shumë se pesë dekada përpara se të shuhej përfundimisht në prill 2021.

Fakti që u deshën 50 vjet që flakët e Kraterit të Gazit të Darvazës të shuheshin, na jep arsye serioze për reflektim kur shqyrtojmë mënyrën më të mirë për të trajtuar çështjet e sotme mjedisore.

Ajo tregon qartë nevojën për rritje të ndërgjegjësimit të publikut, vullnetit politik dhe bashkëpunimit ndërkombëtar nëse do të arrijmë të mbrojmë planetin tonë nga shkatërrimi njerëzor, në mënyrë që brezat e ardhshëm të mund të gëzojnë jetesën në një planet më të shëndetshëm.

 

Po ndodh...

ide