Giordano Bruno digjet i gjallë, jeta e tij

17 Shkurt 2023, 10:36 / AKTUALITET ALFA PRESS

Giordano Bruno digjet i gjallë, jeta e tij

"Ndoshta ju dridheni më shumë duke shqiptuar këtë fjali kundër meje se sa unë duke e dëgjuar". 

Kështu e pranoi Giordano Bruno, frati-filozofi që guxoi të sfidonte kishën me mendimet e tij, dënimin me vdekje të vendosur nga gjykata e Inkuizicionit.

Pak ditë pas vendimit tragjik, më 17 shkurt 1600, ai mendimtar" i lirë dhe kokëfortë" do të digjej në turrën e druve në Campo de' Fiori, në Romë. Pikërisht aty ku qëndron sot monumenti në kujtim të tij, i cili e portretizon atë imponues dhe krenar, me një vështrim të errët drejtuar nga Vatikani. 

Le ta zbulojmë historinë e tij përmes artikullit “ Sfida fatale ” nga Federica Campanelli, marrë nga arkivat e Focus Storia.

Giordano Bruno, i lindur Filippo, lindi në 1548 në Nola, afër Napolit, në mes të një shekulli vendimtar në historinëe Kishës: i ndarë në dysh nga Reformimi Luteran, i ndjekur nga Kundër-Reformimi Katolik i nisur nga Këshilli iTrent i cili filloi në 1545.

Në 1543 , Pali III kishte krijuar Inkuizicionin Romak (oseZyrën e Shenjtë) dhe në 1559 Pali IV krijoi Indeksin e Librave të Ndaluar. 

Kështu papati u pajis me dy instrumente përndjekjeje, tëcilat Bruno, pavarësisht nga ai, së shpejti do t'i njihte. Karriera e Giordano Brunos filloi në manastirin e San Domenikos në Napoli, ku ai hyri në moshën 17-vjeçare.

Një i ri me shpirt të shqetësuar, ai u godit nga denoncimi iparë kur ishte ende rishtar, fajtor se kishte hequr imazhete shenjtorëve nga qelia e tij. Më vonë, në vitin 1576, e akuzuan për herezi se kishteshprehur dyshime për doktrinën e Trinitetit.

"Akuza ishte e vështirë për t'u provuar, por në një gjykimtë mundshëm do t'i ishte shtuar ankesës së mëparshme, e cila nënvizonte pak respektin që Bruno kishte për kultin e shenjtorëve", thotë Anna Foa, profesoreshë e historisëmoderne në Universitetin Sapienza.

Prandaj, rreziku i një dënimi ishte i konsiderueshëm, dhekështu Bruno u largua nga Napoli për strehim në Romë. Mirëpo, edhe prej andej iu desh të ikte, pasi akuzohejpadrejtësisht për vrasjen e një frati. 

Kështu filloi një periudhë bredhjesh nëpër Evropë, ku, duke zhveshur rrobat e tij domenikane, ai endej nga qytetinë qytet, duke iu afruar çdo besimi të krishterë, i etur përtë zgjeruar horizontet e tij të studimit dhe reflektimet e tijfilozofike.

Në Gjenevë ai iu përmbajt kalvinizmit , në Gjermani ra nëkontakt me luteranët dhe në Angli me anglikanët, duke u dalluar ndër të tjera nga një sërë leksionesh tëpadëshiruara mbi teorinë heliocentrike të Kopernikut, avokat i së cilës ai ishte.

Kjo dhe bindjet e tjera të tij irrituan hierarkitë e ndryshme kishtare dhe Bruno kështu e gjeti veten të shkishëruar ngapraktikisht të gjitha kishat e krishtera evropiane, qofshin atokatolike apo të reformuara. Me këtë plan mësimor, në vitin 1592 kthehet në Itali.

Në mars 1592 ai u vendos në Venecia, i thirrur nga njëfarë Giovanni Mocenigo, një fisnik i etur për të mësuar tëashtuquajturat " artet magjike " dhe në veçantimnemonikën, një metodë efektive e memorizimit që vetëBruno e kishte ideuar, megjithatë duke vënë në dukje se sirrjedh kjo teknikë.

Por ai qëndrim në Venecia ishte fillimi i fundit të tij. Në fakt, kur filozofi raportoi qëllimin e tij për të rifilluar udhëtimet e tij, Mocenigo, i irrituar, vrapoi për tadenoncuar për herezi. Rezultati: Bruno u arrestua në mbrëmjen e 23 majit 1592 dhe tre ditë më vonë u dërgua në gjyq.

Por cilat ishin akuzat?

Mocenigo kishte argumentuar, ndër të tjera, se Bruno ishte një lloj magjistari, se ai nuk besonte në virgjërinë e Marias, se ishte epshor dhe se donte të krijonte një sekt tëri. 

Një nga elementët qendrorë të mendimit të Bruno-s doli atëherë nga akuzat: prania e një universi të pafund dhebotëve të pafundme, një ide e pa pranueshme për kohën, e cila madje shkonte përtej teorisë së Kopernikut .

 “Akuzat, sado të rënda, vinin vetëm nga Mocenigo dhe ishin mjaft të ngatërruara, prandaj edhe gjyqi venecianmund të përfundonte me një pafajësi apo një dënim të lehtë”, shpjegon eksperti.

Në atë moment, megjithatë, mbërriti një kërkesë për ekstradim nga Roma, ku Bruno u transferua më 27 shkurt 1593.

Ndërkohë, akuzat e Mocenigos i ishin bashkuar edhe ata të FraCelestino da Veronës, të cilët kishin ndarë paraburgiminvenecian me Brunon.

 “Akuzat e reja, të ngjashme me ato të Mocenigos, u miratuan nga katër shokë të tjerë të qelisë së Brunos dhe në fund doli imazhi i shtrembëruar i një njeriu pa fe, i gatshëm për të tallur çdo besim”, vijon historiani.

Nga faza romake e gjyqit nuk ka mbijetuar asnjë procesverbal, por ekziston një ‘Përmbledhje’ e përpiluar midis viteve 1597 dhe 1598. Ky dokument, bazuar në të dhënat veneciane dhe romake, u zbulua në vitin 1940 dhe u bë publik vetëm disa dekada më parë.

Ajo që ne dimë është se gjykata mori gjithsej 31 akuza, duke mbuluar pothuajse çdo aspekt të jetës së Brunos, nga sjellja e tij morale, te besimet teologjike dhe filozofike. 

Në çdo rast, procesi i gjyqit zgjati me vite, duke përfshirë marrjen në pyetje, pezullimin dhe, ndoshta, një episod torture në 1597.

Më në fund, ishte ndërhyrja e kardinalit jezuit Roberto Bellarmine, i madh i Zyrës së Shenjtë, i implikuar edhe në çështjen Galileo, që zhbllokoi situatën.

 

ide

Nga Sidi Hasanaj 20:16 IDE

Pa Drama!

Nga Sidi Hasanaj

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128