Histori e rrallë/ Si inxhinierët rumunë në vitet ’70 zhvendosen një bllok të tërë apartamentesh me shina?

23 Nëntor 2022, 12:18 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Histori e rrallë/ Si inxhinierët rumunë në vitet ’70

Në vitin 1978 epoka komuniste po lulëzonte në Rumani, ndërsa Bashkimi Sovjetik po përpiqej të ndryshonte gjithçka atje, nga ushtria deri te stili arkitektonik i qyteteve,të ngjashëm me sovjetikët dhe prandaj sot shumë argumentojnë se Rumina duket më tepër si një vend sllav.

Arsyeja e zhvendosjes së bllokut

Plani ishte krijimi i një bulevardi madhështor që të shkonte me qytetin mesjetar të Alba Iulia-s dhe në të njëjtën kohë të krijonte një atraksion turistik, megjithatë, në fund të bulevardit të planifikuar qëndronte një sfidë e madhe, një bllok masiv apartamentesh.

Prishja e këtij blloku apartamentesh në të cilin strehoheshin 120 qytetarë kishte kosto të lartë plus që ndërtesa kishte vetëm dy vite që ishte ndërtuar.

Dhe plani që u hodh në atë kohë ishte zhvendosja e gjithë bllokut të apartamenteve në një zonë të zbrazët të hapësirës që ishte mjaft e madhe.

Histori e rrallë/ Si inxhinierët rumunë në vitet ’70

Kjo zonë ishte vetëm 55 metra larg.

Një nga arkitektët e kompanisë që merrej me planifikimin bulevardit hodhi një ide për të lëvizur gjithë ndërtesën në shina.

Shumë qeshën në atë kohë me idene e arkitektit por menaxheri i projektit mendoi se kjo ide ishte shumë ambicioze dhe donte ta shihte të realizuar.

Përgatitja për lëvizjen e madhe

Inxhinierët dhe arkitektët më të mirë në Rumani në atë kohë u thirrën për ta bërë realitet këtë projekt 'të pamundur'. 

Ata dolën me një zgjidhje që fillimisht ta ndanin ndërtesën në dysh dhe të zhvendosnin të dyja gjysmat në të njëjtën kohë në anën tjetër të rrugës nga rruga e bulevardit.

Ata gërmuan 2 metra nën ndërtesë dhe vendosen hekurudha poshtë ndërtesës.

Histori e rrallë/ Si inxhinierët rumunë në vitet ’70

Problemi kryesor si dhe pjesa më e vështirë e projektit ishte ngritja e ndërtesës pasi ajo peshonte pothuajse 8000 tonë, pavarësisht se sot kjo ide mund të realizohet dhe kjo arrihet duke përdorur presa hidraulike që ngadalë por në mënyrë të sigurt e ngrenë ndërtesën.

Po në atë kohë dhe në një vend komunist, një teknologji e tillë nuk ishte e disponueshme, kështu që inxhinierëve iu desh të krijonin një ide tjetër të zgjuar.

 Në vend të presave hidraulike, ata përdorën fole ndërtimi të quajtura vidhos të cilët rrotullohen manualisht. 

Me sistemin e montimit në vend, djepkat e bëra prej druri u grumbulluan në pirgje për të mbështetur strukturën e ngritur në rritje.

Dy gjysmat e ndërtesës u zhvendosën në një kënd të pjerrët 33 gradë dhe u deshën 5 orë e 40 minuta për të lëvizur në një distancë prej 180 këmbësh.

Ky lloj projekti nuk ishte bërë kurrë më parë në një shkallë kaq të madhe. 

Kjo lloj inxhinierie u konsiderua shumë inovatore në atë kohë dhe për ta vërtetuar këtë, është historia e një zonje të moshuar që jetonte në një nga ato apartamente. 

Gjatë lëvizjes, ajo vendosi një gotë plotë me ujë për të parë nëse do të derdhej gjatë lëvizjes së bllokut të apartamenteve.

Dhe merreni me mend se çfarë ndodhi, as edhe një pikë uji nuk u derdh nga gota.

Sistematizarea (Sistenatizimi),  siç quhet në Rumani, i referohet një programi urban të kryer nën regjimin komunist të Nicolae Çausheskut. 

Kjo konsistonte kryesisht në prishjen dhe rindërtimin e qyteteve, qytezave, madje edhe fshatrave për ta kthyer Rumaninë në një shoqëri socialiste të zhvilluar në mënyrë shumëpalëshe. 

Çausheskut i la shumë përshtypje projekti që u zhvillua në Alba Iulia. 

Ai gjithashtu e përdori atë për t'u mburrur për nivelin e inxhinierisë në Rumani në atë kohë në krahasim me vendet e tjera perëndimore./Përgatiti Alfapress.al

 

 

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128