Historia e vërtetë e Edgardo Mortarës, fëmijës së rrëmbyer nga Papa

2 Qershor 2023, 10:41 / AKTUALITET ALFA PRESS

Historia e vërtetë e Edgardo Mortarës, fëmijës së

Filmi ‘Kidnapped’, (I rrëmbyer) i Marco Bellocchio, tregon historinë e vërtetë, të vendosur në Itali në prag të bashkimit, ku një fëmijë vetëm gjashtë vjeç rrëmbehet, kundër dëshirës së tij, nga një instrument në duart e Papës.

Le të rishikojmë historinë tragjike të Edgardo Mortara-s përmes artikullit “ Fëmija i rrëmbyer nga Papa ” të Anna Magli, marrë nga arkivat e Focus Storia .

FUNDI I NJË EPOKE

Regjimet e vjetra të përbëra nga dukat e mëdha, mbretëritë e Savojës dhe Burbonit, postat austriake dhe shtetet Papale ishin gati të zhdukeshin në gadishulli italian në përplasjen me trashëgimtarët e Iluminizmit dhe Revolucionit Francez .

Në këtë klimë, Papa Piu IX ishte sovran i një territori që shtrihej nga Roma në veri, përgjatë Dukatit të Madh të Toskanës deri në Bolonja.

Dhe pikërisht në Bolonja, në një mbrëmje vere, ndodhi tragjedia e rrëmbimit të një djali gjashtë vjeçar, Edgardo Mortara.

FAKTET

Ishte 23 qershor 1858 kur Marshall Lucidi trokiti në derën e Momolo Mortara, një tregtar i vogël hebre që jetonte në qendrën historike të Bolonjës.

"Më vjen keq ta them: jeni viktimë e një tradhtie. Djali i juaj Edgardo është pagëzuar dhe unë kam urdhër ta marr me vete". I tha familjes Mortara, Marshall Lucidi.

Kështu Edgardo u mor nga familja e tij dhe u dërgua në një vend të fshehtë, megjithë protestat e prindërve të tij dhe të gjithë komunitetit hebre, nuk morën përgjigje nga Vatikani.

Në atë kohë, një ligj i ndalonte të krishterët të punonin në shtëpitë e hebrenjve dhe anasjelltas.
Por shumë familje të varfra i dërguan vajzat e tyre për t'u shërbyer familjeve izraelite: ata kryenin detyrat më të përulura, kujdeseshin për fëmijët dhe punonin gjatë Shabatit kur , nga perëndimi i diellit të premten, hebrenjve iu ndalonin të ndiznin llambat dhe zjarret për ngrohje ose gatim.
Në shtëpinë Mortara, ku ishin tetë fëmijë, të gjithë shumë të vegjël, kishte kohë që punonte Anna (Nina) Morisi, një e re nga San Giovanni në Persicelo, e cila në atë kohë ishte rreth 15 vjeç.
Anna ishte e dashur për fëmijët e Mortarës dhe mbi të gjitha për Edgardon.
Kur Edgaro u sëmur njëherë, Anna, me këshillën e furnitori të familjes, e pagëzoi atë në fshehtësi: ajo mendoi se sakramenti mund ta shpëtonte.
Edgardo u shërua ndërsa më vonë Anna la familjen për t'u martuar.
Nuk është e qartë se si u zbulua sekreti: ndoshta konfidenca midis miqve, ndoshta në një rrëfim për priftin.

PROTESTAT

Vite më vonë çështja arriti në Sant'Uffizio të Bolonjës. Vajza u thirr nga Inkuizitori dhe mes lotësh tregoi se çfarë kishte ndodhur.

Kjo ishte e mjaftueshme për të zbatuar ligjin e Shteteve Papale, i cili parashikonte detyrimin për t'u dhënë arsim katolik të gjithë të pagëzuarve.

Kisha e ndaloi pagëzimin e fëmijëve të familjeve jokatolike, por pranoi se sakramenti mund të administrohej, edhe kundër dëshirës së prindërve, në momentin e vdekjes.

Një i krishterë nuk mund të rritej sipas besimeve hebraike, kështu që Edgardo duhej të largohej nga familja e tij dhe të edukohej sipas doktrinës katolike.

PAPA Piu IX mori personalisht përgjegjësinë për rrëmbimin e Edgardos dhe mbrojti punën e Zyrës së Shenjtë.

Familja e dëshpëruar Mortara iu drejtua komunitetit hebre të Romës, por lajmi u përhap nga geto në geto, duke përfshirë edhe më të emancipuarit e Mbretërisë së Sardenjës.

E ndërsa komuniteti romak heshti si zakonisht, për të mos prishur ekuilibrin dhe privilegjet, diku tjetër hebrenjtë protestuan.

Në Piemonte, i vetmi shtet ku komuniteti hebre gëzonte të drejtat themelore kushtetuese, kishte mospajtim publik.

MOBILIZIMI NDËRKOMBËTAR

Por ishte mbi të gjitha komuniteti ndërkombëtar hebre që u mobilizua, duke e nxjerrë çështjen jashtë Italisë. Në Francë, Britaninë e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara, hebrenjtë ishin në fakt të lirë të organizoheshin publikisht. Në Paris, episodi ishte pika fillestare për lindjen e Aleancës Universale Hebreje.

TË DREJTAT E NJERIUT

Rasti Mortara përhapi imazhin e një shteti papnor anakronik dhe mosrespektues për të drejtat e njeriut, duke provokuar një ortek protestash. Jo vetem. Çështja fatkeqe u shfrytëzua nga të gjitha qeveritë, nga Cavour te Bismarku e deri te vetë Napoleoni III, për të diskredituar Kishën Katolike dhe Piun IX. Por asgjë nuk arriti të ndryshojë mendjen e Papës, i cili u deklarua indiferent ndaj të gjitha thirrjeve, pasi ato vinin " kryesisht nga protestantët, ateistët dhe hebrenjtë ".

Në nëntor 1867 Edgardo shpalli zotimet e tij të thjeshta dhe mori emrin e Pio Maria, për nder të babait të tij birësues, Pius IX.

Edgardo gjatë 30 viteve të ardhshme predikoi dhe mblodhi fonde për porosinë e tij. Ai gjithashtu mbante një korrespondencë sporadike me prindërit e tij, duke u përpjekur t'i bindte ata të konvertoheshin. Në vitin 1906 ai u tërhoq në manastirin e Bouhay, afër Liège, dhe ia kushtoi pjesën tjetër të jetës studimit dhe lutjes.

Rasti Mortara ka vazhduar të ngjall skandal dhe pakënaqësi. Në vitin 1986, gjatë vizitës së tij të famshme në Sinagogën e Romës, Gjon Pali II iu kujtua për këtë nga presidenti i Unionit të Komuniteteve Hebraike Italiane. Lumturimi i Piut IX, i kërkuar nga Vojtila, ka rihapur një plagë të dhimbshme./Alfapress