Ku u ndërtua Arka e Noes?

13 Prill 2023, 10:59 / AKTUALITET ALFA PRESS

Ku u ndërtua Arka e Noes?

Ku u ndërtua Arka e Noes? 

Shumë kanë spekuluar për vendndodhjen e saj të vërtetë, por nuk ka asnjë provë përfundimtare se ku është ndërtuar. 

Ky artikull do të eksplorojë faktorët gjeografikë dhe mjedisorë që i bëjnë disa zona më të përshtatshme për ndërtimin e arkës, duke zbuluar përfundimisht misterin se ku ndodhej me të vërtetë. 

Përmbytja e Madhe

Përmbytja e Madhe është një ngjarje e madhe që shfaqet në shumë tekste fetare, nga Bibla dhe Kurani te Eposi i Gilgameshit, i cili daton të paktën në vitin 2100 pes. Ai përshkruhet si një përmbytje globale që mbulon të gjithë planetin dhe shkatërron të gjitha krijesat e gjalla. Në tregimet biblike, përmbytja u shkaktua nga zemërimi i Zotit dhe zgjati 40 ditë e 40 netë. Sipas traditës islame, Allahu dërgoi përmbytjen si përgjigje ndaj mëkateve njerëzore.

Ashtu si me çdo përrallë të lashtë, ka shumë teori se pse ndodhi kjo ngjarje kataklizmike. 

Disa besojnë se ishte një ndëshkim hyjnor për mëkatet e njerëzimit ose një akt gjykimi kundër fuqive shtypëse, ndërsa të tjerë e konsiderojnë atë një formë pastrimi ose rilindjeje të shkaktuar nga fatkeqësitë natyrore si cunami ose tërmetet. 

Cilido qoftë shkaku i saj, një gjë është e sigurt: Përmbytja e Madhe la një gjurmë të pashlyeshme në histori që mbetet e mbuluar me mister.

Për të zbuluar të vërtetën pas kësaj ngjarjeje katastrofike, duhet t'i hedhim një vështrim më të afërt përshkrimeve të saj në tekste të ndryshme fetare. 

Në shumicën e versioneve të tregimit, Noeut i jepen udhëzime nga Zoti (ose Allahu) që të ndërtojë një arkë nga druri dhe ta mbulojë me katran për shkak të një përmbytjeje të afërt që do të shkatërrojë çdo krijesë të gjallë në tokë. 

Më pas, ai e mbush arkën e tij me dy nga çdo specie kafshësh përpara se të niset për udhëtimin e tij nëpër ujëra të turbullta.

Historia përmend gjithashtu detaje të tjera që na lejojnë të spekulojmë rreth vendndodhjeve të mundshme të kantierit të ndërtimit të Arkës së Noes, si p.sh. malet që ndodhen mjaft afër për akses të lehtë, por mjaftueshëm të larta mbi nivelin e detit për t'i mbijetuar ujërave të përmbytjeve; një bollëk burimesh si druri; dhe trupa të mëdhenj uji aty pranë ku ai mund të lundronte më pas. 

Në fund të fundit, këto të dhëna mund të na ndihmojnë të zbulojmë se ku qëndronte dikur kjo arkë biblike – nëse vërtet ka ekzistuar ndonjëherë!

Vendndodhjet e mundshme për ndërtim

Ky seksion i artikullit do të eksplorojë vendndodhjet e ndryshme të mundshme ku mund të jetë ndërtuar Arka e Noes. 

Ne do të fillojmë me vendndodhjen më të përmendur, malin Ararat në Turqinë e sotme. 

Ky vend besohet të jetë vendi i prehjes së Arkës së Noes për shkak të afërsisë së saj me Mesopotaminë, ku një përmbytje e madhe përmendet në shumë tekste fetare.

Ajo është gjithashtu shtëpia e dy majave që janë më shumë se 16,000 këmbë të larta, duke i bërë ato një vend ideal për një anije të madhe si Arka e Noes.

Një vend tjetër i mundshëm për Arkën e Noes është rajoni i Detit të Zi. 

Disa studiues argumentojnë se kjo zonë dikur ishte pjesë e një hapësire shumë më të madhe detare, e cila shtrihej nga Mesdheu deri në Iran dhe Irak - madhësia e saktë e asaj që disa besojnë se ishte Përmbytja e Madhe e përshkruar në tekstet e lashta. 

Kjo zonë ka trupa të shumtë ujorë që mund të kishin siguruar burime të bollshme për ndërtimin e arkës, si dhe hapësirë ​​të mjaftueshme për të gjitha kafshët që thuhej se ishin në bord.

Fushat e Shinarit pranë lumenjve Tigër dhe Eufrat janë një tjetër vendndodhje e mundshme e sugjeruar nga studiues të cilët besojnë se ato mund të kenë qenë pjesë e një hapësire shumë më të madhe përpara se të tërhiqen për shkak të një ngjarjeje të madhe përmbytjeje të ngjashme me atë të përshkruar në tekstet e lashta. 

Ky rajon gjithashtu kishte akses në shumë burime si druri dhe katrani, dhe është mjaft afër Mesopotamisë saqë mund të ishte përdorur si një pikë nisjeje për një arkë të drejtuar drejt malit Ararat ose destinacioneve të tjera.

Gjiri i Akabës në Jordani është propozuar gjithashtu si një vend tjetër i mundshëm për ndërtimin e Arkës së Noes për shkak të vendndodhjes së tij pranë Egjiptit dhe Mesopotamisë dhe sasisë së madhe të furnizimeve me dru. 

Deti Mesdhe është një vend tjetër i mundshëm i sugjeruar nga disa studiues; megjithatë, nuk ka trupa ujorë të njohur brenda këtij rajoni të madh (ose mjaftueshëm të thellë) për një arkë si ajo e Noes. 

Së fundi, disa sugjerojnë se Amerika mund të ketë qenë një vend i mundshëm për shkak të disponueshmërisë së saj të drurit gopher - një lloj që nuk gjendej askund tjetër në Tokë në atë kohë - gjë që do ta kishte bërë atë një zgjedhje ideale nëse Arka e Noes do të kishte lundruar përtej Oqeanit Atlantik në vend që thjesht duke u ngecur në tokë diku rreth malit Ararat ose diku tjetër në Azi apo Evropë.

Zona e zgjedhur për Arkën e Noes ishte ajo që kishte shumë faktorë në favor të saj. 

Jo vetëm që këta elementë bënë të mundur ndërtimin dhe lëshimin e një anijeje kaq të madhe, por gjithashtu i dhanë Noeut dhe familjes së tij guximin dhe forcën e nevojshme gjatë udhëtimit të tyre. 

Të gjithë këta faktorë u bashkuan për ta bërë këtë vendndodhje vendin e përsosur për një nga anijet më ikonike të historisë./Alfapress 

 

Po ndodh...