Kur Napoleoni flinte në piramidën e madhe të Gizës

29 Qershor 2023, 13:22 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Kur Napoleoni flinte në piramidën e madhe të Gizës

Në 1798, Napoleoni udhëhoqi një ekspeditë ushtarake masive në Egjipt, e njohur si Fushata Franceze në Egjipt dhe Siri . Fushata synonte të prishte rrugët tregtare britanike dhe të vendoste ndikimin francez në rajon. I shoqëruar nga një ekip studiuesish, shkencëtarësh dhe artistësh, Napoleoni u përpoq të zbulonte misteret e Egjiptit të lashtë dhe të mblidhte njohuri për kulturën, historinë dhe thesaret e tij.
Gjatë fushatës së tij egjiptiane, trupat e Napoleonit u ndeshën me mrekullitë mahnitëse të botës antike, duke përfshirë piramidat e Gizës. Këto struktura kolosale, të ndërtuara si varre për faraonët, pushtuan imagjinatën e Napoleonit dhe ndezën kureshtjen e tij për sekretet që mund të mbanin.
Sipas rrëfimeve popullore, natën e 22 gushtit 1799, Napoleoni hyri në zemër të Piramidës së Madhe të Gizës.
I shoqëruar nga disa individë të besuar, ai thuhet se kaloi disa orë duke eksploruar dhomat e labirintit dhe madje ka fjetur brenda strukturës.
Ky akt i supozuar u pa si një gjest simbolik pushtimi, duke pohuar dominimin e Napoleonit mbi Egjiptin e lashtë.
Pretendimet e diskutueshme

Ndërsa historia e natës së Napoleonit në Piramidën e Madhe është rrënjosur në njohuritë popullore, vërtetësia e saj ka qenë objekt debati midis historianëve dhe studiuesve.

Disa argumentojnë se historia ishte një trillim ose i krijuar për të përmirësuar imazhin e Napoleonit dhe për ta lidhur atë me faraonët e Egjiptit.

Të tjerë pretendojnë se ka prova të mjaftueshme për të mbështetur pretendimin.

Një nga provat kryesore të cituara shpesh në favor të historisë është tregimi i Dominique Vivant Denon, një artist që shoqëroi ekspeditën e Napoleonit.

Kujtimet e Denon përshkruajnë një natë të kaluar brenda Piramidës së Madhe, duke përmendur praninë e Napoleonit dhe disa individëve të besuar.

Megjithatë, skeptikët argumentojnë se tregimi i Denonit mund të jetë ndikuar nga një dëshirë për të promovuar madhështinë e Napoleonit.

Përkundër skepticizmit, dëshmitë dhe të dhënat e tjera të asaj kohe japin mbështetje shtesë për pretendimin.

Një rrëfim i tillë është ai i kolonelit Ségur, i cili shërbeu në ushtrinë e Napoleonit dhe konfirmoi skicën e përgjithshme të historisë. Megjithatë, për shkak të provave të kufizuara në dispozicion, detajet e sakta të natës së supozuar të Napoleonit brenda Piramidës së Madhe mbeten të mbuluara me mister./Made in Alfa

Po ndodh...