Misteret më të mëdha të Universit dhe pse janë ende të pazgjidhura

7 Prill 2023, 12:20 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Misteret më të mëdha të Universit dhe pse janë ende

Pavarësisht sesa shumë zbulon shkenca për universin sërish nuk mungojë misteret.

Por cilat janë disa nga më misteret më të mëdha që kanë mbetur të pazgjidhura?

Si lindi universi?

Modeli i pranuar aktualisht që përshkruan momentet e hershme të universit është Big Bengu . 

Ndërsa Big Bang shpjegon se si universi evoluoi gjatë momenteve të tij më të hershme, ai nuk na tregon asgjë se si lindi universi.

Lindja e Universit mbetet e pazgjidhur për faktin se dy teoritë që përshkruajnë më së mirë universin tonë janë në kundërshtim me njëra –tjetrën.

Këto dy teoritë janë relativiteti i përgjithshëm dhe mekanika kuantike.

Relativiteti përshkruan universin në shkallën e tij më të mëdha si gravitetit dhe masa, ndërsa mekanika kuantike përshkruan aspektet me të vogla të universit tonë, siç janë atomet dhe grimcat nënatomike.

Ndërsa këto dy teori funksiojnë mirë më vete, shkencëtarët duhet ende të kuptojnë se si t’i bashkojnë të dyja në një teori të vetme të unifikuar. Derisa shkencëtarët ta kuptojnë këtë, origjina e universit do të mbete mister.

Brenda Vrimave të Zeza

Një vrimë e zezë është çdo objekt, tërheqja gravitacionale e të cilit është aq e fortë sa që as drita nuk mund të largohet në një pikë e caktuar.

Çdo vrimë e zezë është e rrethuar nga një rajon i njohur si një horizont ngjarjesh , i cili është kufiri ku shpejtësia e ikjes së Vrimës së Zezë tejkalon shpejtësinë e zërit. Meqenëse drita nuk mund t’i ikë horizontit të ngjarjeve, asnjë informacion nuk mund të dalë nga vrima e zezë. Kjo do të thotë se sado të përpiqemi, nuk ka asnjë mënyrë për të ditur se çfarë ndodh përtej horizontit të ngjarjeve, të paktën jo drejtpërdrejtë ekziston një shans që modelet matematikore një ditë të shpjegojnë funksionimin e brendshëm të një Vrime të Zezë. Megjithatë, që kjo të ndodhë, shkencëtarët do të duhet të bashkojnë mekanikën kuantike dhe relativitetin e përgjithshëm.

Ekzistenca e jetës në planetet e tjera

Që kur njerëzimi u zgjua me faktin se yjet janë diej të tjerë me planetët e tyre, shkencëtarët kanë pyetur veten për mundësinë e ekzistencës së jetës përtej Tokës 

Deri më tani, Toka është e vetmja botë e njohur që ka jetë. 

Duke pasur parasysh madhësinë e madhe të universit dhe numrin e yjeve dhe planetëve atje, duket e pamundur që planeti ynë të jetë i vetmi ku ka jetë, megjithatë ne aktualisht nuk kemi asnjë provë për të. 

Zbulimi i alienëve nuk do të ishte një detyrë e lehtë, dhe meqenëse jeta në Tokë është e vetmja formë e jetës që ne njohim, njerëzit janë subjekt i njëanshmërisë ekstreme kur kërkojnë alienë. 

Megjithatë, teknologjia tani ka përparuar deri në pikën ku është e mundur që shkencëtarët të mund të zbulojnë jetën alienenë të ardhmen e afërt nëse ka ndonjë për të gjetur.

 Arsyeja pse kjo pyetje ka mbetur pa përgjigje për kaq gjatë mund të vijë nga kufizimet teknologjike.

Si filloi jeta?

Ndërsa pyetja nëse ekzistojnë aliened mbetet pa përgjigje, ekziston një pyetje tjetër urgjente në lidhje me jetën: si filloi ajo? Të dhënat fosile dhe gjenetika na kanë lejuar të shikojmë thellë në historinë e Tokës, duke pikturuar një pamje të saktë se si jeta ka evoluar gjatë 3.8 miliardë viteve të fundit. 

Megjithatë, ende nuk dihet saktësisht se si filloi jeta.

Në një moment në historinë e Tokës, kimikatet e duhura ekzistonin në kushtet e duhura për të lejuar zhvillimin e ARN-së dhe ADN-së, duke çuar në format e para të jetës në këtë planet. 

Si dhe ku ndodhi kjo mbetet një mister. Meqenëse nuk ka asnjë mënyrë për t'u kthyer pas në kohë dhe për të vëzhguar origjinën e jetës, njerëzit mund të mos e dinë kurrë me siguri se si filloi jeta.

Një formë e përgjigjes për këtë pyetje mund të vijë përfundimisht në formën e eksperimenteve laboratorike që një ditë mund të jenë në gjendje të sintetizojnë ARN dhe ADN nga materiale jo të gjalla.

Si do të përfundojë jeta në univers?

Origjina e universit është një nga misteret e tij më të mëdha, por kështu është edhe fundi i tij. 

Universi është aktualisht 13.8 miliardë vjet i vjetër dhe ka të ngjarë të vazhdojë të ekzistojë për triliona e triliona vjet më shumë. 

Në lidhje me sa kohë do të ekzistojë universi, ai është ende shumë në fazat e hershme të universit.

Universi një ditë mund të përfundojë dhe nga temperaturat e larta shumë kohë pasi yjet e fundit të jenë djegur, ose ndoshta zgjerimi i hapësirës një ditë do të ecë në të kundërt, duke bërë që universi të shembet nga brenda. 

Ndërsa ka shumë teori të mira se si do të përfundojë universi, informacioni që kanë shkencëtarët është shumë i kufizuar për të ditur me siguri.

Antimateria Vs Materia

Kur materia u formua për herë të parë pas Big Bengut, ajo u shfaq në dy lloje: materia dhe antimateria . 

Modelet tregojnë se universi duhet të kishte krijuar sasi të barabarta të materies dhe antimateries, të cilat do të kishin shkatërruar njëra-tjetrën dhe do të kishin lënë një univers me energji të pastër. 

Megjithatë, për arsye që mbeten të panjohura, universi krijoi pak më shumë lëndë se antimateria, duke lejuar formimin përfundimtar të yjeve, galaktikave, planetëve dhe jetës.

Pikërisht pse universi i hershëm kishte këtë mospërputhje është një mister, dhe sipas shumicës së modeleve, universi nuk duhet të ekzistojë në formën e tij aktuale. 

Ky mund të mbetet një mister derisa të zbulohen modele më të mira, ose ndoshta ka të bëjë me mënyrën se si u krijua universi./ Alfapress.al

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128