Nga Hygo tek shkrimtari që refuzoi Nobel-in, ja shkrimtarët francezë më në zë

11 Shkurt 2023, 14:53 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Nga Hygo tek shkrimtari që refuzoi Nobel-in, ja shkrimtarët

Shkrimtarët me në zë me në krye Hygoin si babain e romantizmit dhe deri tek Pol Sartri që refuzoi Nobelin në 1964.

Autorë Francezë

1. Hygo (Babai i Romantizmit) 1802-1885. U dëbua nga Franca gjatë kohës së Napoleonit të 3. U varros me ceremoni madhështore.

Veprat: Katedralja e Parisit, Viti 93’, Njeriu që qesh, Të mjerët, Kozeta, Gavroshi etj.

2. Balzak 1799-1850  (letërsi realiste)

Punoi si Gazetar, nisi dhe biznes. Xha Goroi, Evgjeni Grande, Iluzione të humbura.  

3. Prust 1871-1922 (Realist si Balzak e Xhojs) Vëllimi në kërkim të kohës së humbur, 7 vëllime.

4. Kamy (1913-1960) vdiq në aksident automobilistik. Fitues i Nobelit në Letërsi. Romani i Huaji më i famshmi por dhe vepra si Kaligula, Te drejtet etj.

5. Vërn (1828-1905) babai i fantashkencës. Autori i dytë me i përkthyer pas Agatha Cristie me 4162 përkthime. Në veprat e tij ka shumë shpikje dhe imagjinatë. Rreth botës për 80 ditë, 20 mijë ligat nën det, Udhëtim në qendër të tokës, Sfinksi i akujve, Një qytet lundrues, Gjarperi i detit, Ishulli misterioz etj.

6. Molier (1622-1673) Hodhi themelet e komedisë franceze, aktor. Kopraci, Don Zhuan, Mizantropi, Tartufi. Jetoi në kohën e feudalizmit dhe fillimin e shpërbërjes së tij.

7. Aleksander Dumas (1802-1870) Romane historike. Veprat e tij Konti i Monte Kristos, Tre muskutjeret. Lidhja me Shqipërinë: Libri Ali Pasha ku ka analizuar figurën dhe fatin tragjik të tij. “Hakmarrja dhe dashuria janë pasionet e Shqiptarëve”.

8. E.Zola ( 1840-1902) romancier, dramaturg, gazetar. Si gazetar ishte kundër Napoleonit. Karriera e Rugonëve, Lumturia e damave, Paraja, Shkëlqesia e tij etj.

9. Paul Saitre (1905-1980) Filozof, dramaturg, novelist,aktivist politik. Mori ide nga Kanti, Hegel etj. Mik me Simone de Bouvoir. Ndikim nga Marksi, ide pro dhe kundër shpesh. Sartri ishte kompleks. Ndërpreu lidhjet me Partinë komuniste të Francës, por thonte se i kishte pëlqyer Fidel Kastro. Në 1964 refuzoi Nobelin në Letërsi.  Bota është absurde pa arsye, ajo është me bollëk. Varrim me 50 mijë njerëz.  Muri, Imgjinarja, Neveria etj.

10. Volteri (1694-1788) Ishte vendimtar në epokën e iluminizmit. Mendimi i Volterit kishte një ndikim të rëndësishëm në gjenerimin e Revolucionit Francez. Edipi (1718), Zaire (1732), Muhamedi apo fanatizmi (1741), apo korrespondenca e tij epistolare prej më shumë se 20.000 letrash. Volteri historiame me Shekulli i Luisit XIV (1751), si dhe Ese mbi zakonet dhe shpirtin e kombeve (1756) etj.

11. Bodler (1821-1867) Poet, botoi librin Lulet e së keqes i cili u gjykua per imoralitet. Ne 1861 u përpoq të vetëvritej nga depresioni. I varur nga droga dhe alkoli./Alfapress.al 

 

 

Po ndodh...

ide

receta Alfa

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128