Një fshat i çuditshëm dhe enigmatik, njihuni me fisin maqedonas që besohet se janë pasardhësit e Aleksandrit të Madh

21 Shkurt 2023, 20:00 / AKTUALITET ALFA PRESS

 Një fshat i çuditshëm dhe enigmatik, njihuni me fisin maqedonas

Diversiteti brenda botës sonë, i përfaqësuar nga kultura dhe tradita të ndryshme, është ajo që e bën njerëzimin kaq interesant. 

Ka kaq shumë komunitete të largëta që thjesht kanë humbur në kohë. 

Një prej tyre, megjithatë, për të cilin pothuajse askush nuk e di është fisi i mahnitshëm Kalash, i cili gjithashtu besohet të jetë pasardhës i Aleksandrit të Madh.

Një fshat i çuditshëm dhe enigmatik i njohur si Kalash banon thellë në malet Hindu Kush, i vendosur nën luginat Birir dhe Rumbur. 

Me një popullsi prej vetëm 5000 banorësh, ata janë ndër njerëzit më të pazakontë në Pakistan dhe në botë.

 Rrënjët maqedonase të fisit Kalash

Ata flasin një gjuhë që askush tjetër nuk e kupton dhe ndjekin një fe çuditërisht të ngjashme me atë të Greqisë së Lashtë. 

Pavarësisht se janë të rrethuar prej brezash nga fqinjët myslimanë, ata kanë arritur të ruajnë besimet e tyre animiste.

Rrobat e tyre  dhe festimet e pazakonta kanë ngjallur interesin e njerëzve në mbarë botën, kryesisht sepse dallohen nga pjesa tjetër e popullsisë së Pakistanit. 

Disa pretendojnë se e kanë prejardhjen nga trupat e Aleksandrit të Madh dhe kanë arritur të ruajnë identitetin e tyre për shkak të vendndodhjes së tyre të izoluar.

Aleksandri i Madh (356-323 pes) ishte monarku i famshëm maqedonas që pushtoi Persianët dhe i dha fund Perandorisë Akamenide. 

Por pushtimet e tij e sollën atë deri në Indi, ku ai luftoi betejën e tij të fundit në brigjet e lumit Hydaspes.

Qeverisja e një territori kaq të gjerë do të kishte nevojë për një ushtri masive. 

Aleksandri kaloi dy vjet duke qetësuar Bactria, e cila aktualisht kufizohet me Afganistanin dhe Pakistanin, përpara se të nisej për në Indi. 

Ai la afërsisht 13.500 grekë atje, shumë prej të cilëve u vendosën dhe qëndruan shumë kohë pasi ai ishte larguar.

Perandoria e Aleksandrit u nda në mbretëri rajonale pas vdekjes së tij. 

Njëra prej tyre, e administruar nga gjenerali i tij Seleucus, përfshinte gjysmën lindore të vendit, duke përfshirë Bactria.

Ky rajon përfundimisht do të ndahet dhe do të bëhet i njohur si Mbretëria Greko-Bactrian. 

Në pak se një shekull, mbretëria e re zgjeroi domenet e saj në Punxhabin perëndimor dhe mbeti një nga më të fuqishmet në rajon.

Bactria, e njohur shpesh si Toka e një mijë qyteteve, ishte një ishull i kulturës greke në lindje që lulëzoi përmes tregtisë. 

Megjithatë, si shumë mbretëri të mëdha, ajo do të binte në duart e pushtuesve të huaj.

Bactria kishte mbi një milion njerëz në kohën kur një grup stepash nomad i njohur si Yuezhi erdhi në shekullin e parë pes. 

Mbretërit e kaluar u internuan, por pasardhësit e tyre sunduan mbi mbetjet e vendit të harruar prej kohësh, me indo-grekët e fundit që qeverisnin deri në vitin 10 pas Krishtit.

Grekët e lashtë në Azi

Pamja e fisit Kalash është ndoshta atributi më dallues. 

Ata kanë një çehre të hapur, flokë bjonde dhe sy blu dhe nuk ngjajnë me vendasit që i rrethojnë. 

Por pamja nuk është veçoria e vetme dalluese dhe ekspertët kanë shqyrtuar gjuhën dhe gjenet e popullit Kalash për të zbuluar nëse ka një lidhje me Greqinë.

Megjithëse gjuha Kalash ka të njëjtën rrënjë indo-ariane si greqishtja, të dy gjuhët janë aq të ndara saqë çdo mbivendosje para Aleksandrit të Madh duket e papranueshme.

Sidoqoftë, përbërja gjenetike e fisit Kalash i dallon ata nga popullatat e tjera. 

Studiuesit zbuluan një ndikim relativisht të vogël grek në kromozomin Y të Kalashit, duke përbërë vetëm rreth 6% të përbërjes së tyre gjenetike.

Megjithatë, kur u ekzaminua linja femërore e Kalashës, u zbulua se një pjesë më e madhe dukej se kishte origjinën nga kufiri midis Azisë dhe Evropës, duke nënkuptuar një lidhje të mundshme me Maqedoninë. 

Nuk ka pasur shumë studime për të mbështetur këtë nocion, megjithatë disa Pathans në Afganistan kanë një mbivendosje të konsiderueshme gjenetike me grekët.

Ritet e tyre përfshijnë përdorimin e pijeve të shumta të shenjta, duke përfshirë verën, që nënkupton një lidhje të mundshme me perëndinë greke të verës, Dionisos.

Ata gjithashtu besojnë në botën e nëndheshme Palaloiy, e cila është e lidhur me botën e sotme përmes një shtylle metalike në një tempull të lashtë Kalash.

A mund të jetë ky Tartarus, nëntoka mitike e grekëve?

Është e pamundur të thuhet nëse feja Kalash përvetësoi pjesë të mitologjisë greke, veçanërisht duke pasur parasysh që të dyja i përmbahen një lloji të lashtë politeizmi. 

Por, gjithsesi, grekët e Bactria do të kishin lënë gjurmët e tyre.

Për të thënë të paktën, nëse kjo shenjë mbijetoi edhe 2000 vjet të tjera është e diskutueshme.

Ndërsa Marco Polo rrëfeu udhëtimet e tij në shekullin e 13-të, ai vuri re se linja mbretërore e Badakhshan-it rrjedh drejtpërdrejt nga martesa e Aleksandrit me vajzën e Darit. 

Që atëherë, të gjithë sundimtarët e asaj linje janë njohur si Zulkarnein për nder të tij.

Arkivat sekrete britanike të vitit 1891 zbuluan se një delegacion i Kalashit kërkoi strehim nga pushtimi i Pathanit shekuj më vonë. 

Ata pretenduan se klani i tyre ishte me trashëgimi evropiane dhe se Aleksandri i Madh solli me vete paraardhësit e tyre.

Pavarësisht lidhjeve të tyre të dukshme me Aleksandrin, gjenetisti pakistanez Dr Qasim Ayub vërtetoi përmes testeve të ADN-së se populli Kalasha nuk është me origjinë greke.

Ne mund të mos i dimë kurrë fillimet e tyre të sakta, por kjo nuk do të thotë se Kalash nuk janë unikë. 

Traditat dhe praktikat e tyre të vjetra janë përcjellë nëpër breza dhe mënyra e tyre e veçantë e jetesës u ka dhënë atyre një vend në listën e kulturave të mbrojtura të UNESCO-s.

 

 

Po ndodh...