Noah Wall, djali i lindur "pa tru" që sfidoi mjekësinë

8 Prill 2023, 12:54 / AKTUALITET ALFA PRESS

Noah Wall, djali i lindur "pa tru" që sfidoi mjekësinë

Noah Wall lindi në tetor 2008 me një gjendje të rrallë të quajtur Colpocephaly, e cila është një anomali kongjenitale e karakterizuar nga mungesa e zhvillimit të korteksit cerebral të trurit.

Kjo gjendje shumë e pazakontë prek afërsisht 1 në 7500 të porsalindur dhe mund të shkaktojë paaftësi të rënda fizike dhe mendore. 

Kur Noah lindi, prindërve të tij u tha se ai kurrë nuk do të ecte, nuk do të fliste ose nuk do të mund të kujdesej për veten.

Pavarësisht nga kjo diagnozë e frikshme, prindërit e Noes nuk i hoqën kurrë shpresat dhe janë përkushtuar për t'i dhënë atij jetën më të mirë të mundshme. 

Që nga momenti kur Noah lindi, familja e tij ka bërë gjithçka që mundet për t'i dhënë atij mbështetje dhe inkurajim. 

Ata kanë punuar shumë për të siguruar që ai të marrë kujdesin më të mirë mjekësor në dispozicion dhe janë gjithmonë në kërkim të mënyrave të reja për ta ndihmuar atë të arrijë potencialin e tij të plotë.

Në moshën 12-vjeçare, Noeu ka mahnitur të gjithë ata që e kanë takuar me vendosmërinë dhe qëndrueshmërinë e tij. 

Ai tani mund të ecë, të flasë dhe të shkojë në shkollë - diçka që mjekët thanë se ishte e pamundur kur ai lindi. 

Historia e tij është një shembull frymëzues i asaj që mund të arrihet me punë të palodhur dhe vendosmëri edhe përballë vështirësive. 

Udhëtimi i Noes shërben si provë se çdo gjë është e mundur nëse keni guximin të ndiqni ëndrrat tuaja, sado të vështira të duken ato në shikim të parë.

Shkaqet e kolpocefalisë

Gjendja e Noah Wall, Colpocephaly, është një anomali e rrallë kongjenitale e shkaktuar nga një keqformim i corpus callosum. 

Ndërsa shkaku i saktë i këtij keqformimi është i panjohur, hulumtimet sugjerojnë se mund të lidhet me faktorë gjenetikë ose mjedisorë. 

Në disa raste, gjendja mund të jetë për shkak të infeksioneve gjatë shtatzënisë ose diabetit të nënës dhe lindjes së parakohshme. 

Rrallë, kolpocefalia mund të shkaktohet nga trauma e trurit ose rritja e tumorit.

Pavarësisht nga shkaku, Colpocephaly paraqet shumë sfida për familjet dhe të dashurit e tyre të prekur. 

Mungesa e zhvillimit në korteksin cerebral mund të çojë në dëmtime fizike si vonesa në aftësitë motorike, mangësi vizuale dhe paaftësi intelektuale. Si rezultat, ata me Colpocephaly shpesh kërkojnë kujdes dhe mbështetje gjatë gjithë jetës nga familjet e tyre dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor.

Për fat të mirë për Noah dhe familjen e tij, ai ka mundur të sfidojë pritshmëritë falë ndërhyrjeve intensive mjekësore dhe seancave të terapisë okupacionale. 

Prindërit e tij kurrë nuk kanë hequr dorë nga shpresa se një ditë ai do të jetë në gjendje të ecë, të flasë dhe të ndjekë shkollën si çdo fëmijë tjetër i moshës së tij – diçka që ai e ka arritur tani! 

Falë qëndrueshmërisë dhe vendosmërisë së tij të jashtëzakonshme, historia e Noeut shërben si një kujtesë se gjithçka është e mundur nëse jeni mjaftueshëm të guximshëm për të ndjekur ëndrrat tuaja.

Kirurgjia e Noes dhe zhvillimet pas operacionit

Kirurgjia e Noes ishte një procedurë komplekse, që kërkonte aftësinë dhe përkushtimin e një ekipi mjekësor të specializuar. 

Kirurgjia u krye për të ndihmuar trurin e Noahut të zhvillohej siç duhet dhe të reduktonte dëmtimet e lidhura. 

Kirurgjia përfshinte krijimin e një hapjeje në kafkën e Noes, duke lidhur dy pjesë të trurit të tij që nuk ishin të lidhura më parë, dhe më pas mbylljen e kafkës përsëri.

Operacioni ishte një sukses dhe që atëherë Noah ka bërë përparim të jashtëzakonshëm. 

Ai tani mund të ecë i pavarur dhe të flasë qartë, si dhe të kujdeset për veten e tij çdo ditë. 

Kjo është një dëshmi e përpjekjeve të palodhura të prindërve të tij për t'i ofruar atij kujdesin më të mirë të mundshëm – vendosmëria e tyre ka dhënë rezultat!

Familja e Noah ka krijuar gjithashtu një fondacion në emër të tij për të rritur ndërgjegjësimin për kolpocefalinë dhe për të ofruar mbështetje për familjet e prekura nga çrregullimi. 

Fondacioni punon me profesionistë të kujdesit shëndetësor për të rritur njohuritë për kolpocefalinë, si dhe për të ofruar ndihmë financiare për familjet që kanë nevojë për ndihmë me faturat mjekësore ose kosto të tjera që lidhen me kujdesin për fëmijën e tyre me këtë gjendje.

Nëpërmjet këtij fondacioni, familja e Noahut po mbledh fondet shumë të nevojshme për të ndihmuar familjet e prekura nga Colpocephaly t'u japin fëmijëve të tyre qasje në trajtim mjekësor që do t'i ndryshojë jetën, që mund t'i ndihmojë ata të arrijnë pavarësinë ashtu siç bëri Noah. Ata me të vërtetë po bëjnë një ndryshim në kaq shumë jetë!

 

Po ndodh...

ide