SHBA/ 4 korriku, historia që qëndron pas Ditës së Pavarësisë

4 Korrik 2023, 12:58 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

SHBA/ 4 korriku, historia që qëndron pas Ditës së
Dita e Pavarësisë, e festuar çdo vit më 4 korrik, ka një rëndësi të jashtëzakonshme në Shtetet e Bashkuara. 

Kjo datë përkujton shpalljen e pavarësisë së vendit nga sundimi britanik dhe shënon lindjen e një kombi të ri.

Rruga drejt Revolucionit

Rrënjët e Ditës së Pavarësisë mund të gjurmohen në periudhën e Amerikës koloniale, ku tensionet midis kolonive amerikane dhe Britanisë po përshkallëzoheshin vazhdimisht. Farat e pakënaqësisë u mbollën ndërsa kolonistët u përballën me sfida të shumta, duke përfshirë rritjen e taksave, kufizimet në tregti dhe përfaqësimin e kufizuar në qeverinë britanike.

Rrënjët e Ditës së Pavarësisë mund të gjurmohen në periudhën e Amerikës koloniale, ku tensionet midis kolonive amerikane dhe Britanisë po përshkallëzoheshin vazhdimisht. Farat e pakënaqësisë u mbollën ndërsa kolonistët u përballën me sfida të shumta, duke përfshirë rritjen e taksave, kufizimet në tregti dhe përfaqësimin e kufizuar në qeverinë britanike.

Në 1774, përfaqësuesit nga kolonitë u mblodhën për Kongresin e Parë Kontinental, me synimin për të adresuar ankesat e tyre dhe për të gjetur një zgjidhje paqësore.

Megjithatë, me shpërthimin e armiqësive në 1775, pasoi Lufta Revolucionare, pasi kolonistët morën armët për të luftuar për të drejtat e tyre dhe lirinë nga shtypja britanike.

Më 2 korrik 1776, Kongresi Kontinental shpalli zyrtarisht pavarësinë nga Britania e Madhe, duke miratuar Deklaratën e Pavarësisë si një deklaratë të qëllimit të kolonistëve për të krijuar një komb vetëqeverisës.

Dokumenti, i autorizuar kryesisht nga Thomas Jefferson, përvijoi parimet themelore të barazisë, të drejtave natyrore dhe qeverisjes me pëlqim, të cilat do të përcaktojnë etikën amerikane.

Lufta për Liri

Vitet që pasuan deklaratën u shënuan nga konflikte dhe vështirësi të mëdha për revolucionarët amerikanë.

Ushtria Kontinentale, e udhëhequr nga gjenerali George Washington, luftoi kundër forcave të frikshme britanike, duke duruar humbje dhe vështirësi të konsiderueshme.

Lufta testoi vendosmërinë e kolonistëve ndërsa ata kërkuan të siguronin pavarësinë e tyre.

Pika e kthesës në luftë erdhi me fitoren vendimtare amerikane në Betejën e Saratogës në 1777.

Ky triumf forcoi moralin e kolonistëve dhe e bindi Francën të krijonte një aleancë ushtarake me Shtetet e Bashkuara, duke ofruar mbështetje vendimtare në luftën e tyre kundër britanikëve.

Lufta vazhdoi edhe për disa vite të tjera, por batica kishte ndryshuar në favor të kauzës amerikane.

Më në fund, më 3 shtator 1783, u nënshkrua Traktati i Parisit, duke njohur zyrtarisht pavarësinë e Shteteve të Bashkuara dhe duke vendosur kufijtë e saj.

Lufta Revolucionare kishte marrë fund dhe kombi e kishte siguruar lirinë e tij pas vitesh përpjekjesh dhe sakrificash.

Formimi i një kombi

Me pavarësinë e arritur, Shtetet e Bashkuara u përballën me detyrën monumentale të krijimit të një kombi të qëndrueshëm dhe demokratik.

Në 1787, Konventa Kushtetuese u mbajt në Filadelfia, duke rezultuar në hartimin e Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara.

Ky dokument themelor përvijoi strukturën e qeverisë dhe sanksionoi parimet e ndarjes së pushteteve, kontrolleve dhe balancave dhe të drejtave individuale.

Kushtetuta, e ratifikuar në 1788, vendosi skenën për formimin e një qeverie federale dhe inaugurimin e Xhorxh Uashingtonit si presidenti i parë i vendit në 1789.

Ligji i të Drejtave , që përfshin dhjetë amendamentet e para të Kushtetutës, mbronte më tej liritë individuale dhe liritë, duke forcuar parimet mbi të cilat është ndërtuar kombi.

4 korriku u bë një festë e përvitshme e pavarësisë së kombit, duke shërbyer si një kujtesë e sakrificave të bëra nga brezi themelues dhe një pikë grumbullimi për popullin amerikan. Gjatë gjithë viteve, festa u zhvillua duke përfshirë parada, shfaqje fishekzjarre, pikniqe dhe ceremoni patriotike, duke nxitur një ndjenjë krenarie dhe uniteti kombëtar.

Dita e Pavarësisë sot

Sot, Dita e Pavarësisë mbetet një festë e dashur në Shtetet e Bashkuara, duke simbolizuar përkushtimin e vendit për lirinë, demokracinë dhe kërkimin e lumturisë.

Ai shërben si një rast që amerikanët të mblidhen së bashku, të reflektojnë mbi trashëgiminë e tyre të përbashkët dhe të shprehin mirënjohjen për liritë që gëzojnë.

Festimet në të gjithë vendin paraqesin një gamë të gjerë aktivitetesh, duke përfshirë tubime të komunitetit, koncerte, barbekju dhe shfaqje fishekzjarre.

Dita është gjithashtu një mundësi për të nderuar burrat dhe gratë që kanë shërbyer dhe vazhdojnë të shërbejnë në forcat e armatosura, duke mbrojtur liritë dhe vlerat mbi të cilat është ndërtuar kombi.
Me afrimin e 4 korrikut të çdo viti, amerikanët reflektojnë mbi historinë e tyre, duke u përkushtuar sërish ndaj idealeve të lirisë dhe barazisë.

Historia pas Ditës së Pavarësisë ofron një kuptim të thellë të betejave, sakrificave dhe triumfeve që çuan në lindjen e Shteteve të Bashkuara.

Ai shërben si një kujtesë e vlerave dhe parimeve të qëndrueshme që kanë formësuar identitetin e kombit dhe vazhdojnë të frymëzojnë njerëzit në mbarë botën.

Ndërsa amerikanët mblidhen së bashku për të festuar më 4 korrik, ata i bëjnë haraç trashëgimisë së tyre të përbashkët dhe ndjekjes së vazhdueshme të lirisë, drejtësisë dhe barazisë./Alfapress.al

Po ndodh...