Vrasësi i padukshëm i Luftës së Parë Botërore

10 Dhjetor 2022, 17:51 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Vrasësi i padukshëm i Luftës së Parë Botërore

Mund të duket e habitshme por nuk ishin gjermanët të parët që përdorën armët kimike në Luftën e Parë Botërore, por francezët.

Që nga gushti i vitit 1914, ata përdorën gaz lotsjellës, më saktë dy kimikate, xylyl bromide dhe etil bromoacetate, të dyja me një erë të këndshme aromatike frutash. 

Gazrat u shpërndanë si spërkatje, duke shkaktuar acarim të veshëve dhe syve, dëmtim të mushkërive, të përziera dhe të vjella. 

Simptomat zhdukeshin pas rreth gjysmë ore. 

Natyrisht, përveç shqetësimit akut, këto gazra nuk mund të ishin efektive në fushën e betejës pasi nuk ishin shumë vdekjeprurëse.

Gjermanët do të përdorin gjithashtu një sasi të madhe gazi lotsjellës (mbi 18,000 obusa kimikë) kundër rusëve të stacionuar në Bolimov, pranë lumit Rawka, në perëndim të Varshavës, më 31 janar 1915.

Në tetor 1915, gjermanët sulmuan Neuve Chapelle me të njëjtat gaze.

Por me Fritz Haber, kreun e armëve kimike të ushtrisë gjermane, gjërat ndryshuan rrënjësisht. 

Ai filloi, më 22 prill 1915, përdorimin e klorit si gaz luftarak, në Ypres, Belgjikë. 

Në orën pesë të pasdites, po të kësaj dite gjermanët hapën mbi 6000 bombola, duke hedhur 168 ton klor në zonën ku ishin pozicionuar divizionet franceze 45 dhe 87.

Klori

Klori , një gaz rreth dy herë e gjysmë më i dendur se ajri, ka një ngjyrë të gjelbër të zbehtë .

Shumë reaktiv, në kontakt me ujin, ky gaz gjeneron acid klorhidrik, i cili pasi të arrijë në rrugët e frymëmarrjes është vdekjeprurës, duke shkaktuar djegien kimike të mushkërive. 

Në sasi të vogla shkakton kollitje, të vjella dhe acarim të syve. 

Ushtarët e pambrojtur vdiqën menjëherë.

Thuhet se rreth 1000 ushtarë humbën jetën gjatë sulmit të parë të klorit Ypres.

Klori nuk është i padukshëm, dhe deri në përdorimin e maskave të gazit, ushtarët mbronin fytyrat e tyre me shami ose lecka të lagura, shpesh të zhytura në urinën e tyre.

Britanikët do ta përdornin klorin edhe në betejat e Loos më 25 shtator 1915, por me rezultate katastrofike, sepse reja toksike  “eci” në të dy kampet.

 Grignard

Vrasësi i padukshëm i Luftës së Parë Botërore

Victor Grignard (1871–1935), laureat i Nobelit në kimi në vitin 1912.

Ai është i njohur për një reaksion kimik që mban emrin e tij dhe që lidh kiminë organike me përbërjet metalike.

Grignard u prodhua gjatë luftës dhe, në një shkallë industriale, një gaz i dytë luftarak me emrin  fosgjen - klorur karbonil . 

Është një gaz krejtësisht i pangjyrë.

Megjithatë, kur gazi merr erë, ai tashmë ka një përqendrim jashtëzakonisht toksik. 

Ai tretet në ujë dhe pasi thithet, arrin në mushkëri në nivelin e alveolave, ku ngadalë shndërrohet në dioksid karboni dhe acid klorhidrik, i cili gradualisht djeg indin alveolar dhe shkakton edemë pulmonare.

Rreth tre orë pas thithjes, një kollë e tmerrshme, e ndjekur nga cianoza dhe asfiksia, dhe deri në momentin e vdekjes, viktima pa humbur ndjenjat, ka agoni të tmerrshme dhe mbytje të zgjatur për disa ditë.

Dozat e larta të fosgjenit mund të shkaktojnë vdekjen në sekonda. 

Thuhet se gazi u përdor për herë të parë, në kombinim me klorin, në dhjetor 1915, gjithashtu afër Ypres, në Wieltje - një shoqatë shumë më vdekjeprurëse e projektuar nga vetë Fritz Haber.

Fosgjeni dhe një përbërës tjetër i ngjashëm, difosgjeni (kloroformat triklorometan), janë përgjegjës për rreth 85% të mbi 90,000 që vdiqën të asfiksuar gjatë Luftës së Parë Botërore. 

Gazi mustardë

Megjithatë, i konsideruar si gazi më i keq luftarak dhe që ka pasur një “mbulim mediatik”, është gazi mustardë. 

Gazi mustardë (sulfidi dietil diklorik ) ishte arma kimike më e përhapur e Luftës së Madhe.

Në gjendjen e tij të pastër, është një lëng i pangjyrë dhe gjeneron një gaz dhe ka një erë të theksuar hudhre ose rrikë. 

Ashtu si kimikatet e tjera, gazi është vdekjeprurës vetëm në sasi të mëdha. 

Gazi i mustardës prodhon djegie kimike, së pari një acarim masiv të lëkurës dhe traktit respirator, i ndjekur nga shfaqja e flluskave dhe flluskave të mëdha në trup, të mbushura me një lëng të verdhë inflamacioni. 

Në nivelin e mushkërive shkakton shkatërrimin e mukozave dhe edemën pulmonare dhe në varësi të kontaminimit mund të shkaktojë djegie dhe infeksione masive të lëkurës, me shpërfytyrim të përhershëm, verbëri dhe shfaqje të vonshme të kancerit të lëkurës.

Gazi u përdor për herë të parë nga gjermanët më 12 korrik 1917, në betejën e Passchendaele (sot, Passendale) afër Ypres.

Edhe pse shkalla e vdekjes ishte e vogël, prej vetëm 2-3%, imazhet e ushtarëve të gjymtuar nga gazi mustardë bënë xhiron e tyre nëpër botë. 

Vrasësi i padukshëm i Luftës së Parë Botërore
Ushtarët britanikë të prekur nga gazi Mustardë

Veteranët kanë deklaruar se kjo ishte arma më e keqe e luft, pasi dhimbja që do të shkaktonte do të ishte aq e padurueshme saqë do të dëshironit më mirë të vriteshin.

Meqenëse shkalla e vdekjeve nga armët kimike ishte mjaft e ulët në Luftën e Parë Botërore, ajo nuk është përdorur shumë në Luftën e Dytë Botërore./ Përgatiti Alfapress.al

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128