5 misteret më të mëdha të historisë që ndoshta nuk do të zgjidhen kurrë

10 Gusht 2023, 19:15 / MISTERE ALFA PRESS

Ka disa mistere historike që mund të mos zgjidhen kurrë.

Mungesa e përgjigjeve vetëm sa i bën këto enigma më intriguese. 

Cilat janë 5 misteret më të mëdha historike që mund të mos kenë kurrë shpjegime përfundimtare.

A ishte vërtet Cezarioni djali e Cezarit?

5 misteret më të mëdha të historisë që ndoshta nuk

Në vitin 47 para Krishtit, Kleopatra VII lindi një djalë të quajtur Cezarion për të cilin ajo pretendonte se ishte djali i Jul Cezarit . Kleopatra e quajti Cezarionin si bashkësundimtar të Egjiptit në vitin 44 para Krishtit. Megjithatë, ende nuk dihet nëse fëmija ishte vërtet djali i Cezarit.

Cezari nuk e pranoi kurrë fëmijën si të tijin. Një nga miqtë e Cezarit, Gaius Oppius, madje shkroi një pamflet duke mohuar që Cezarioni ishte djali i Cezarit. Kleopatra VII vdiq nga vetëvrasja pasi ajo dhe Mark Antoni u mundën nga Oktaviani në 30 pes dhe Cezarioni u vra jo shumë kohë pas kësaj. Duke mos pasur asnjë mbetje të Jul Cezarit apo Cezarionit, nuk ka gjasa që studiuesit të jenë në gjendje të përcaktojnë, me siguri, nëse Cezari ishte vërtet babai i Cezarionit.

A ekziston një thesar në Oakisland?

5 misteret më të mëdha të historisë që ndoshta nuk

Për më shumë se dy shekuj, kanë qarkulluar histori të shumta që në ishullin Oak, në Nova Scotia, Kanada, ndodhet gropë që ka thesar në të- supozohet se ishte lënë nga pirati kapiteni William Kidd (1645-1701). Gjatë asaj periudhe janë zhvilluar ekspedita të shumta por pa dobi, në kërkim të thesarit.

Pavarësisht kërkimeve gjatë shekujve, nuk është gjetur asnjë thesar në ishullin Oak. Sidoqoftë, kjo nuk i pengon njerëzit të përpiqen ta gjejnë atë.

 A ekziston thesari i “Rrotullës së bakrit”

5 misteret më të mëdha të historisë që ndoshta nuk

Në vitin 1952, një rrotull bakri u gjet nga arkeologët në një shpellë, së bashku me rrotulla të tjera të Detit të Vdekur, në vendin e Kumranit. Siç sugjeron emri i tij, shkrimi ishte gdhendur në një rrotull bakri. Në rrotull ndodhet një sasi të madhe thesari në të cilën ka të fshehur ar dhe argjend – aq shumë, në fakt, sa disa studiues besojnë se është e pamundur që të ekzistojë.

Rrotulla daton më shumë se 1900 vite më parë në një kohë kur Perandoria Romake kontrollonte zonën e Kumranit. Kishte një sërë revoltash kundër sundimit romak në kohën kur u shkrua rrotulla dhe shkencëtarët kanë hipotezuar se thesari ishte fshehur për të parandaluar kapjen e tij nga forcat romake. Nëse thesari është i vërtetë, ku saktësisht ishte fshehur, nëse është gjetur ndonjëherë dhe nëse mund të ekzistojë ende sot, janë të gjitha mistere që ka të ngjarë të mos zgjidhen kurrë.

Fati i Arkës së Besëlidhjes

5 misteret më të mëdha të historisë që ndoshta nuk

Në 587 para Krishtit, një ushtri babilonase, nën udhëheqjen e mbretit Nebukadnetsar II, pushtoi Jerusalemin, duke plaçkitur qytetin dhe duke shkatërruar Tempullin e Parë, një ndërtesë e përdorur nga populli hebre për  perëndinë. Tempulli i Parë përmbante Arkën e Besëlidhjes, e cila mbante pllaka që regjistronin 10 Urdhërimet.

Fati i arkës është i paqartë. Burimet e lashta tregojnë se arka ose u dërgua përsëri në Babiloni ose u fsheh përpara se qyteti të pushtohej. Ekziston gjithashtu mundësia që arka të jetë shkatërruar gjatë grabitjes së qytetit. Në çdo rast, vendndodhja e arkës është e panjohur. Që nga zhdukja, janë treguar një sërë historish dhe legjendash për fatin e arkës. Një histori sugjeron se arka ndodhet në Etiopi, ku ruhet edhe sot.

Kur lindi Jezusi?

5 misteret më të mëdha të historisë që ndoshta nuk

Ndërsa shumë të krishterë sot festojnë 25 dhjetorin si lindjen e Jezusit , ai ka të ngjarë të mos ketë lindur në këtë ditë. Data 25 dhjetor mund të jetë zgjedhur si dita e lindjes sepse është afër datës së  Saturnalia, një festë romake që nderonte perëndinë Saturn. Të dhënat më të hershme të 25 dhjetorit që ishte ditëlindja e Jezusit datojnë në shekullin e katërt – më shumë se 300 vite pas lindjes së tij.

Të dhënat e lashta sugjerojnë se të krishterët e hershëm nuk kanë qenë kurrë në gjendje të bien dakord për një datë kur ka lindur Jezusi dhe madje edhe sot shumë të krishterë ortodoksë e festojnë ditëlindjen e Jezusit në  6 ose 7 janar.

Po ndodh...