A kishte një Mbret të vërtetë Arthur?

5 Tetor 2023, 14:55 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

A kishte një Mbret të vërtetë Arthur?

E vërteta e mahnitshme për Mbretin Arthur: Njeri apo mit?

A e keni dëgjuar ndonjëherë emrin e mbretit Arthur dhe a e keni pyetur veten për një nga figurat më legjendare në historinë angleze? A ekzistonte vërtet Mbreti Artur? Nga erdhi ai? Cilët ishin Kalorësit legjendar të Tryezës së Rrumbullakët? Çfarë është Excalibur? Nëse keni dashur ndonjëherë të dini më shumë për mbretin legjendar Arthur, lexoni…

Artur: Djali që do të bëhej mbret

Në përgjithësi, teoria më e pranuar gjerësisht për Mbretin Artur u dha nga Geoffrey of Monmouth në librin e tij të shekullit të 12-të, Historia Regum Britanniae (Historia e Mbretërve të Britanisë). Sipas Geoffrey, Mbreti Uther Pendragon i Britanisë pas-Romake, lindi në mënyrë të fshehtë një fëmijë me Lady Igrayne, gruan e Dukës së Cornwall-it. Fëmija i vogël u largua nga Mbreti për të fshehur identitetin e tij të vërtetë si trashëgimtari i ligjshëm i Britanisë. Pas vdekjes së mbretit Uther, ishte e nevojshme të gjehej pasardhësi i vërtetë i Mbretit. Merlin Magjistari, magjistari legjendar, përdori magjinë e tij për të hedhur shpatën në gur dhe shpalli se vetëm një person me prejardhje mbretërore ose ‘mbreti i vërtetë’ do të ishte në gjendje ta nxirrte shpatën nga guri. Megjithëse shumë mbretër të mundshëm provuan krahët e tyre, asnjëri nuk ia doli të tërhiqte shpatën magjike dhe të pretendonte fronin. Derisa një ditë, siç vazhdon legjenda, një djalë i ri rreth 15 vjeç arriti të nxirrte shpatën dhe tregoi se ishte ‘Sundimtari Hyjnor’ dhe Mbreti i ri i Britanisë.

Excalibur, shpata mitike e luftës e Arturit

Pothuajse në të gjitha legjendat e tij, Mbreti Artur lidhet me shpatën mitike, Excalibur, e cila shpesh konsiderohet si një simbol i mbretërisë dhe fuqisë së saj hyjnore. Disa besojnë se Excalibur ishte e njëjta shpatë që Arturi nxori nga guri për të kërkuar të drejtën e tij për fronin e Britanisë. Megjithatë, besimi më popullor është se Arturi e mori Excalibur-in nga Zonja e magjepsur e Liqenit, pasi ai theu shpatën e tij origjinale, të njohur si Caliburn, në një betejë. Një armë shumë e fuqishme, emri Excalibur do të thotë ‘çelik i mprehtë’, dhe supozohet se është bërë nga një kukudh avalonian dhe i farkëtuar me zjarrin e një dragoi. Madje edhe këllëfi (mbulesa e shpatës) e Excalibur ishte gjoja magjike në natyrë, pasi e pengonte mbajtësin të humbiste gjak në betejë, pothuajse duke siguruar që zotëruesi i Excalibur të dilte fitimtar. Në një moment të caktuar, këllëfi u zhduk dhe dikur pas kësaj, Arturi u mund në një betejë nga Mordred, nipi i vetë Arturit. Nga frika se pas vdekjes së tij shpata e fuqishme do të binte në duar të gabuara, Mbreti Artur i dha Excalibur-in kalorësit të tij, Sir Bedivere duke e urdhëruar atë që t’ia kthente shpatën Zonjës së Liqenit.

Kalorësit e Tryezës së Rrumbullakët

Kalorësit e Tryezës së Rrumbullakët ishin disa nga luftëtarët më të fuqishëm në Britani, të cilët shërbyen si baronë nën Mbretin Artur. Ata u quajtën me këtë emër sepse Arturi kishte bërë një tryezë të rrumbullakët të veçantë, ku kalorësit e tij më të mirë mund të uleshin pranë tij, pa e bërë askënd të ndihej superior. Të gjithë ata që ishin në Tryezën e Rrumbullakët konsideroheshin të besueshëm dhe të barabartë. Por të konsideroheshe i denjë për një vend në Tryezën e Rrumbullakët nuk ishte një detyrë e lehtë! Një kalorës duhej të provonte veten në shumë pika për t’u pranuar në vëllazërinë e nderuar. Një kalorës duhej të betohej për Kodin e Kalorësisë dhe të premtonte se nuk do të sulmonte apo vriste askënd, përveç nëse do të mbronte Zotin dhe vendin, të mos kryente kurrë tradhti, të ishte gjithmonë i mëshirshëm dhe i dobishëm për ata që e meritonin dhe të mos dhunonte kurrë gratë. Vetëm ata që e mbështetën vazhdimisht këtë Kod u konsideruan të denjë për të qenë Kalorës në Tryezën e Rrumbullakët. Një nga kalorësit më të famshëm ishte Sir Lancelot, i cili ishte një nga kalorësit më të besuar të Arturit, dhe i vetmi që dihej se e kishte mposhtur Arthurin në një ndeshje të improvizuar me kuaj.

Mbretëresha Guinevere dhe Sir Lancelot

Çfarë është një mbret pa një mbretëreshë dhe një kështjellë, apo jo? Epo, gruaja e mbretit Arthur ishte mbretëresha Guinevere dhe së bashku ata sunduan Britaninë nga kështjella e tyre e njohur si Camelot. Mbreti Arthur ishte i famshëm për festat që organizonte në Camelot për të gjithë Kalorësit e tij të fuqishëm të Tryezës së Rrumbullakët. Guinevere shpesh konsiderohet si “zonja e parë e ishullit”, por e vërteta tragjike është se pavarësisht se ishte e martuar me Arthurin, ajo mbahet mend më së miri si dashuria e vërtetë e mikut dhe kalorësit më të ngushtë të Arturit, Sir Lancelot. Në fakt, lidhja e tyre e dashurisë është ajo që në mënyrë indirekte çon në vdekjen e Arturit dhe rënien e Camelot-it dhe shpërbërjen e Kalorësve të Tryezës së Rrumbullakët.

Vendimi përfundimtar për Mbretin Artur

Pyetja nëse Mbreti Artur ishte një person i vërtetë historik, apo një figurë mitologjike është diskutuar shumë nga historianët, akademikët dhe shkrimtarët që nga kohërat mesjetare. Dhe debati nuk ka gjasa të përfundojë. Ashtu si shumë gjëra nga Mesjeta, historia e Mbretit Artur është e mbështjellë në aq shumë shtresa faktesh, gjysmë të vërtetash, mitesh dhe folklor, saqë bëhet e pamundur të dish se çfarë është e vërtetë dhe çfarë jo. Por një gjë është e sigurt. Legjendat pë Mbretin Artur do të mbeten në zemrat e njerëzve si frymëzuese në histori dhe mitologji për të gjithë brezat./ Alfapress.al