Gjithçka që ju nevojitet është dielli, uji dhe pak kreativitet

18 Gusht 2022, 21:27 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

 

Gjithçka që ju nevojitet është dielli, uji dhe pak

Në universitetin e “Cambridge”, një grup shkencëtarësh synonin të testonin një lloj të ri gjethesh artificiale që mund të revolucionarizonte prodhimin e energjisë.

Ky gjelbërim i rremë përdor fotosintezën artificiale për të transformuar ujin dhe rrezet e diellit në një formë karburanti të quajtur “syngas”. Gazi i synuar mund të zëvendësojë gazrat me burim nga lëndët djegëse tradicionale fosile dhe të ofrojë një alternativë më të qëndrueshme dhe më të pastër, sipas një studimi të ri të botuar në revistën Nature.

“Gjethet tona artificiale mund të përdoren në burime të hapura ujore, duke i lejuar ato të lëvizin nga toka në det dhe liqene për të prodhuar lëndë djegëse nga rrezet e diellit”, thotë Erwin Reisner, autori kryesor i studimit dhe profesor i energjisë në universitet.

Për t’i bërë këta amortizues të lehtë dhe rezistent ndaj ujit, ekipi i instaloi ato në materiale të ndryshme që formojnë një bazë të gjallë. “Si rezultat, pajisjet tona u bënë aq të lehta saqë ishin në gjendje të notonin në ujë,” thotë Andrei.

Studiuesit vendosën “perovskite” më të rëndë në mes të elektrodës për të ruajtur qendrën dhe për të balancuar gjethen lundruese.

Në këtë rast, ata morën frymëzim nga forma të caktuara të jetës detare, duke përfshirë gjethet e zambakut, që ndjekin modele të ngjashme simetrie.

 

ide