Hera e parë në 50,000 vjet, kometa e gjelbër i afrohet sot Tokës

1 Shkurt 2023, 09:13 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Hera e parë në 50,000 vjet, kometa e gjelbër i afrohet sot

Është hera e parë në 50,000 vjet që kometa e gjelbër po i afrohet Tokës që nga Epoka e Akullnajave dhe para zhdukjes së Neandertalit 

Kometa është mezi e dukshme me sy të lirë, kështu që është më mirë ta vëzhgoni atë me një teleskop ose dylbi. Sidoqoftë, nëse kushtet nuk janë të përshtatshme për vëzhgim, mund ta shikoni në faqen e internetit të Projektit Virtual Telescope ose kanalin YouTube.

Kometa u zbulua nga astronomët në Observatorin Zwicky Transient Facility (ZTF) në Kaliforni në mars 2022. Ajo e ka origjinën nga reja e largët Oort në shtrirjen e jashtme të sistemit tonë diellor dhe vlerësohet të kryejë një orbitë rreth Diellit rreth çdo 50,000 vjet.

Të përbëra kryesisht nga akulli, pluhuri dhe gazi, kometat zakonisht ndjekin orbita të gjata eliptike rreth yllit tonë. Ndërsa i afrohen Diellit, nxehtësia e tij e kthen akullin e kometës në gaz dhe pluhur, duke krijuar “ardhjen” e saj që rrethon bërthamën e saj të fortë, si dhe “bishtin” masiv e spektakolar.

 

Po ndodh...