Historia e ‘Qytetit të Ndaluar’– Fakte interesante për pallatin perandorak më të madh në botë

29 Tetor 2022, 13:16 / MISTERE ALFA PRESS

Historia e ‘Qytetit të Ndaluar’– Fakte interesante

Qyteti i Ndaluar Kinez, i quajtur Zijincheng ose Tzu-chin-ch’eng është një kompleks pallatesh perandorake në zemër të Pekinit. I porositur në 1406 nga perandori Yongle i dinastisë Ming, u pushtua për herë të parë zyrtarisht nga gjykata në 1420. U emërua kështu sepse hyrja në zonë u ndalohej shumicës së subjekteve të mbretërisë. Funksionarëve të qeverisë dhe madje edhe familjes perandorake u lejohej vetëm hyrje e kufizuar; vetëm perandori mund të hynte në çdo pjesë sipas dëshirës. Kompleksi prej 178 hektarësh u caktua një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në 1987 në njohje të rëndësisë së saj si qendra e fuqisë kineze për pesë shekuj, si dhe për arkitekturën dhe rolin e saj aktual si Muzeu i Pallatit të artit dinastik dhe historisë, raporton Scan.

Arkitektura e kompleksit me mure i përmbahet ngurtësisht praktikës gjeomantike tradicionale kineze të feng shui. Orientimi i Qytetit të Ndaluar, dhe për këtë çështje i gjithë Pekini, ndjek një linjë veri-jug. Brenda kompleksit, të gjitha ndërtesat më të rëndësishme, veçanërisht ato përgjatë boshtit kryesor, drejtohen në jug për të nderuar Diellin. Ndërtesat dhe hapësirat ceremoniale ndërmjet tyre janë rregulluar për të përcjellë një përshtypje të fuqisë së madhe perandorake ndërsa përforcojnë parëndësinë e individit. Kjo ‘mendjemadhësi arkitektonike’ është dhënë deri në detajet më të vogla, rëndësia relative e një ndërtese mund të gjykohet jo vetëm nga lartësia ose gjerësia e saj, por edhe nga stili i çatisë së saj dhe numri i figurave të vendosura në kreshtat e çatisë.

Ndër monumentet më të dukshme janë Porta Wu, Salla e Harmonisë Supreme dhe Kopshti Perandorak. Porta Wu është hyrja zyrtare jugore imponuese e Qytetit të Ndaluar. Krahët e saj ndihmës, të cilët përkrahin hyrjen, janë të shtrirë si pjesa e përparme e një luani mbrojtës ose sfinksi. Porta është gjithashtu një nga ndërtesat më të larta të kompleksit, me këmbë 38 metra të larta në kreshtën e çatisë së saj. Një nga funksionet e tij kryesore ishte të shërbente si një sfond për paraqitjet dhe shpalljet perandorake. Përtej Portës Wu shtrihet një oborr i madh, 460 metra i gjatë dhe 690 metra i gjerë, përmes të cilit Lumi i Artë kalon në formë harku. Lumi përshkohet nga pesë ura paralele prej mermeri të bardha, të cilat të çojnë në Portën e Harmonisë Supreme.

Qyteti i Ndaluar pushoi së qeni selia e qeverisë perandorake Qing (Manchu) me Revolucionin Kinez të 1911–12. Megjithëse disa nga ndërtesat antike të cilat ishin riparuar dhe rindërtuar që nga shekulli i 15-të u humbën nga shkatërrimet e revolucionit dhe gjatë luftës me Japoninë (1937–45), vendi u mbajt si një i tërë. Puyi, perandori i fundit Qing, u lejua të jetonte atje pas abdikimit të tij, por ai u largua fshehurazi nga pallati në 1924. Në fund të shekullit 20 disa nga ndërtesat e pallatit u restauruan.

Fakte për Qytetin e Ndaluar

Karakteristika më e spikatur: Është pallati më i madh perandorak në botë.

Çfarë duhet të vizitojmë: Banesa perandorake dhe lagje qeverisëse, vepra arti të vlefshme dhe kopshte tradicionale

Koha e nevojshme: të paktën 2-3 orë

Vendndodhja: qendra e Pekinit, në veri të Sheshit Tian’anmen

10 karakteristika për të përshkruar qytetin e ndaluar

Qytetit të Ndaluar iu deshën 14 vjet për t’u ndërtuar (nga 1406 në 1420).

Ajo u ndërtua nga mbi 1.000.000 punëtorë, duke përfshirë më shumë se 100.000 mjeshtra.

Ishte pallati perandorak i Kinës për 492 vjet (1420–1912).

Ishte shtëpia e 24 perandorëve – 14 të dinastisë Ming dhe 10 të dinastisë Qing

Ajo përfshin 0.72 km katrorë, nga të cilat 15 hektarë janë sipërfaqe dyshemeje.

Ajo ka 980 ndërtesa në mbi 70 përbërje pallati, me mbi 8700 dhoma.

Është e gjatë 961 metra nga jugu në veri dhe 753 metra e gjerë.

Ajo është e rrethuar nga një mur i lartë 10 metra, i cili është i gjatë 3.4 km.

Ajo pret 14 milion vizitorë në vit, maksimumi 80,000 vizitorë në ditë.

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128