Interceptohen tetë sinjale të reja nga hapësira: A janë jashtëtokësorë?

27 Shkurt 2023, 09:59 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Interceptohen tetë sinjale të reja nga hapësira: A janë

Ka ndodhur disa herë që astronomët të kenë hasur në sinjale radio që vërtet dukej se prodhoheshin nga alienë inteligjentë. Gjithmonë, duke i analizuar me kujdes, u konstatua se ato kishin një burim natyror. Tani, falë një algoritmi të ri të trajnuar nga inteligjenca artificiale, janë kapur 8 sinjale me interes të madh. A kemi gjetur një sistem të ri për të thjeshtuar kërkimin e mesazheve aliene?

Zbulimi u bë nga ekspertë, të udhëhequr nga Peter Ma i Universitetit të Torontos, të cilët po përdornin algoritmin për të vëzhguar 820 yje në një zonë të hapësirës që më parë mendohej se nuk kishte ndonjë aktivitet të mundshëm jashtëtokësor. Puna e tyre, e botuar në Nature Astronomy, u krye në bashkëpunim me SETI (organizata private shkencore, qëllimi i së cilës është kërkimi i jetës inteligjente jashtëtokësore përmes programeve kërkimore ndërkombëtare për sinjale të mundshme të prodhuara nga alienët inteligjentë), projektin Breakthrough Listen dhe institucione të tjera kërkimore në fushën e kërkimit të radioastronomisë, për të gjetur mesazhe jashtëtokësore.

GJILPËRA NË KASHTË

Pjesa e qiellit i analizuar nga Ma dhe kolegët tashmë ishte studiuar më parë falë teleskopit Robert Byrd Green Bank në Virxhinia Perëndimore (SHBA), pra radioteleskopi më i madh plotësisht i drejtuar në botë (100 m diametër): megjithatë duke përdorur metodologjinë e vjetër, por nuk u evidentua asnjë shenjë me rëndësi të veçantë.

Steve Croft, një nga drejtuesit e projektit Breakthrough Listen të Teleskopit Green Bank, shpjegoi: “Problemi kryesor është të shikojmë nëpër kashtën e madhe të yjeve dhe sinjaleve të radios që na rrethojnë, për të gjetur gjilpërën që mund të jetë një transmetim nga një botë aliene. Fatkeqësisht, shumica dërrmuese e sinjaleve të marra nga teleskopët tanë vijnë nga teknologjia jonë: satelitët GPS, telefonat celularë dhe të ngjashme. Algoritmi i Peter Ma ofron një mënyrë më efektive për të filtruar kashtën.”

DËGJOJMË MË MIRË

Si duhet të jenë sinjalet për të qenë jashtëtokësorë? Së pari, ato duhet të jenë me brez të ngushtë, pasi ato të shkaktuara nga fenomenet tokësore priren të jenë me brez të gjerë. Ata gjithashtu duhet të kenë një “zhvendosje të pikut” në lidhje me lëvizjen rrotulluese të Tokës, të cilën sinjalet tokësore nuk e kanë. Dhe së fundi, ato shfaqen vetëm kur drejtoni antenën në një vend të caktuar, ndërsa sinjalet tokësore vijnë gjithmonë.

“Sinjalet janë të pranishme kur njeriu tregon yllin dhe mungojnë kur «shikon larg»;  në krahasim me ndërhyrjet lokale, e cila zakonisht është gjithmonë e pranishme,” shpjegoi Croft. “Në total, ne kërkuam 150 terabajt të dhëna të mbledhura nga 820 yje aty pranë. Ky është i njëjti grup të dhënash i studiuar në 2017 me teknikat klasike: në atë kohë arritëm në përfundimin se nuk kishte sinjale interesante. Tani po e çojmë këtë përpjekje kërkimi në një milion yje, falë teleskopit MeerKAT.”

ASNJË SIGURI

Këto tetë sinjale që duket se vijnë nga drejtimi i pesë yjeve në një hapësirë ​​që përmban 820 yje, të cilët ndodhen midis 30 dhe 90 vite dritë larg, nuk janë përsëritur: kjo nuk na lejon të themi me siguri absolute se janë sinjale inteligjente.

Astronomët duhet t’i luajnë edhe një herë për të përjashtuar 100 për qind se nuk është ndërhyrje në Tokë, por kjo tregon se sa jetik është algoritmi i ri për të gjetur qytetërimet aliene. Tani gjithçka që duhet të bëjmë është të presim: nëse ata janë atje dhe na dërgojnë sinjale, së shpejti do të jemi në gjendje t’i marrim. / focus – bota.al

 

Po ndodh...