Meteori që ra në Britaninë e Madhe mund të zgjidhë misterin e ujit të Tokës

17 Nëntor 2022, 12:55 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Meteori që ra në Britaninë e Madhe mund të zgjidhë

Uji mbulon tre të katërtat e sipërfaqes së Tokës dhe ishte vendimtar për shfaqjen e jetës, por origjina e tij ka mbetur një temë e debatit aktiv midis shkencëtarëve.

Por një meteor 4.6 miliardë-vjeçar që ra në një rrugë në Gloucestershire, Britaninë e Madhe  vitin e kaluar, ka dhënë disa nga provat më bindëse deri më sot se uji mbërriti në Tokë nga asteroidët në sistemin e jashtëm diellor.

Meteori Winchcombe, një nga "më të pacenuarit" në dispozicion për analizë, u ofroi shkencëtarëve "një vështrim tërheqës pas në kohë në përbërjen origjinale të sistemit diellor 4.6 miliardë vjet më parë", tha Dr Ashley King, një studiues në Muzeu Historik në Londër dhe autor i një punimi mbi shkëmbin hapësinor.

Një teori mbizotëruese është se Toka ishte shterpë kur u formua, pasi zona e brendshme e sistemit diellor ishte shumë e nxehtë dhe uji  kondensohej. 

Kufiri i rajonit ku mund të formohej akulli në sistemin e hershëm diellor njihet si vija e ngricës dhe ndodhet në brezin modern të asteroidëve.

Shkencëtarët mendojnë se uji mund të ketë mbërritur në Tokë më vonë, duke rënë shi në meteoroidë të akullt dhe me ndikime të mëdha .

Megjithatë, ekzistojnë teori konkurruese, duke përfshirë se uji u soll nga kometa - të bëra kryesisht nga akulli dhe pluhuri - ose trupa të tjerë të ngjashëm.

Analiza e fundit i shton peshë teorisë se asteroidët dhanë një kontribut kryesor në ujin në Tokë. 

Pjesa më e madhe e meteorit Ëinchcombe u gjet vetëm disa orë pasi ai ndriçoi Britaninë e Madhe  në shkurt 2021 gjatë bllokimit. 

Një nga pjesët më të mëdha u zbulua në rrugën e shtëpisë së familjes Ëilcock dhe disa pjesë më të vogla u gjetën në kopshtet aty pranë.

Është meteoriti i parë i kondritit me karbon - klasa më e vjetër e meteoritëve, të cilët përmbajnë materiale të pranishme gjatë formimit të sistemit diellor - që është gjetur në Britaninë e Madhe.

 Më e rëndësishmja është se ai u mblodh brenda disa orësh para se të binin reshje shiu, dhe u analizua pothuajse menjëherë, duke e bërë atë një ekzemplar të rrallë të pandotur.

Analiza, e publikuar në revistën Science Advances, arrin në përfundimin se meteori e ka origjinën nga një trup asteroid diku afër Jupiterit. 

Hulumtimi zbuloi gjithashtu se raporti i izotopeve të hidrogjenit në ujë i ngjante shumë përbërjes së ujit në Tokë.

Ekstraktet nga meteori Winchcombe përmbajnë gjithashtu aminoacide jashtëtokësore - molekula prebiotike që janë blloqe themelore ndërtimore për origjinën e jetës.

Meqenëse përbërja e meteorit Ëinchcombe është ruajtur kaq e pastër, analiza sugjeron se asteroidë të ngjashëm kanë luajtur një rol të rëndësishëm në dhënien e përbërësve të nevojshëm për të nisur oqeanet dhe jetën në Tokën e hershme. 

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128