Meteori që zhduku dinosaurët

9 Shtator 2022, 16:38 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Meteori që zhduku dinosaurët

Shkencëtarët  kanë zbuluar meteorin apokaliptik që zhduku dinosaurët dhe që ndezi menjëherë zjarret në pyje mijëra kilometra larg zonës së tij të goditjes.

Sipas tyre ndikimi i tij shkatërrues solli një fund të papritur të dinosaurëve duke shkaktuar zhdukjen e tyre masive.

Shkencëtarët thonë gjithashtu se ai gjithashtu vrau pothuajse tre të katërtat e specieve bimore dhe shtazore që atëherë jetonin në Tokë.

Deri më tani ekzistonin disa teori se si dhe kur filluan, dhe shtrirja e ndikimit të tyre.

Duke analizuar gurët që datojnë në kohën e goditjes, një ekip shkencëtarësh nga Britania e Madhe, Meksika dhe Brazili ka zbuluar se disa nga zjarret shpërthyen brenda disa minutave, më së shumti, pas goditjes.

Meteori që zhduku dinosaurët

Zonat e prekura nga glazurat shtrihen deri në 2,500 km (1,553 milje) ose më shumë nga vendi ku u godit Toka.

Në një studim të sapo publikuar, ekipi tha se zjarret që shpërthyen në zonat bregdetare ishin jetëshkurtra. Dhe duke studiuar lëvoren e fosilizuar të pemës, ata zbuluan se zjarret kishin filluar tashmë menjëherë pas goditjes fillestare.

Ata arritën në përfundimin se kjo ishte ose për shkak të një topi zjarri me përmasa epike, ose nga nxehtësia nga pikat e shkëmbinjve të shkrirë që bien përsëri nëpër atmosferë menjëherë pas goditjes. Profesor Ben Kneller, nga Shkolla e Gjeoshkencave të Universitetit të Aberdeen-it, është ndër bashkautorët e studimit të fundit.

Ai tha: “Deri më tani, nuk ka qenë e qartë nëse zjarret janë shkaktuar si rezultat i drejtpërdrejtë i ndikimit apo më pas.”

“Ne më pas analizuam lëvoren e fosilizuar ende të ngjitur në trungjet e pemëve për të përcaktuar shkallën e djegies. Ne zbuluam se zjarret duhet të kenë filluar brenda disa minutave, më së shumti, pas goditjes.”

“Në fund të fundit, kërkimi ynë konfirmon se si dhe kur filluan këto zjarre shkatërruese dhe përshkruan një pamje të gjallë dhe mjaft të tmerrshme të asaj që ndodhi menjëherë pas goditjes së meteorit.”

Studimi u mbështet nga Shell Brazil nën programin Shkencë pa Kufij të Qeverisë Braziliane dhe u botua në revistën Scientific Reports.

Ai përfshinte shkencëtarë nga Universiteti Autonom i Meksikës, Universiteti Federal i Rio Grande do Sul, Universiteti i Leeds dhe Universiteti i Mançesterit.