Ndërtuesit e Stonehenge përdorën teoremën e Pitagorës 2,000 vjet përpara se Pitagora të lindte

5 Shtator 2023, 19:21 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Ndërtuesit e Stonehenge përdorën teoremën e Pitagorës

Ndërtuesit e monumentit neolitik kishin përdorur teoremën e Pitagorës- 2,000 vjet përpara se Pitagora, të lindte

Zbulimi befasues është zbuluar në një libër të ri të botuar për të përkuar me solsticin e verës , një datë të veçantë me rëndësi për Stonehenge dhe ndërtuesit e saj

Teorema e Pitagorës, e cila është përdorur për mijëra vjet, thotë se në një trekëndësh të drejtë, sheshi i hipotenuzës është i barabartë me shumën e shesheve të dy palëve të tjera.

Sipas autorëve të librit, katër gurë sarsen të ngritura në vitin 2750 p.e.s paraqesin dëshminë më bindëse megjithatë se ndërtuesit neolitikë të monumentit e kuptuan këtë koncept mijëra vjet përpara se vetë Pitagora të kishte lindur.

Katër gurët, kur ndahen në gjysmë diagonalisht, ndodhin të formojnë një trekëndësh të përsosur Pitagorean 5:12:13, ndërsa tetë linjat, që rrezatojnë nga këto forma përputhen në mënyrë të përsosur me solsticat dhe ekuinokset.

“Njerëzit shpesh mendojnë për paraardhësit tanë si njerëz të shpellave të ashpra, por ata gjithashtu ishin astronomë të sofistikuar,” tha bashkëpunëtori dhe redaktori John Matineau.

“Ata ishin duke aplikuar Gjeometrin Pitagorean mbi 2000 vjet para se Pitagora të lindte.”

“Ne shohim trekëndëshat dhe sheshet e dyfishta të cilat janë versione të thjeshta të gjeometrisë Pitagoreane dhe pastaj kemi këtë sintezë në vende të ndryshme të numrave diellorë dhe hënorë”.

2.

Monumenti megalitik i Stonehenge është pa dyshim një nga vizitat thelbësore për të gjithë ata që udhëtojnë në Angli. E vendosur në jug të vendit, mijëra njerëz vijnë çdo vit të tërhequr nga aureola e saj e misterit dhe spiritualitetit. Stonehenge është një nga monumentet më ikonë të Epokës së Gurit në planet. E vendosur vetëm 140 kilometra larg Londrës, origjina e saj ka krijuar një mori teorish, pak a shumë ekscentrike. Sipas arkeologëve, mbetjet e tij më të vjetra janë më shumë se 4000 vjet të vjetra . Të ecësh midis mbetjeve të saj është të zhytesh në histori dhe të përpiqesh të hamendësosh se si u ngritën gurët që e përbëjnë atë.

Përveç bukurisë së vetë monumentit, një pjesë e hijeshisë së Stonehenge qëndron në mitet për qëllimin e tij. Ndër teoritë ekzistuese për përdorimin e tij janë ato që pretendojnë se ishte një monument funerari, një observator astronomik nga i cili parashikoheshin stinët ose një vend i shenjtë ku adhurohej dielli. Tërheqja kryesore e Stonehenge është padyshim rrathët e tij prej guri. Edhe pse ekspertët i kanë studiuar prej dekadash , ende nuk dihet saktësisht se për çfarë janë ndërtuar dhe çfarë funksioni kanë shërbyerSiç u përmend më lart, Stonehenge ka për shumë vizitorë një komponent të rëndësishëm shpirtëror . Kjo do të thotë se, për një kohë të gjatë, zona ishte e mbushur me njerëz që kryenin ceremoni të llojeve të ndryshme, veçanërisht të lidhura me Druidët e lashtë ,shkruan Joaquin Montano.

E gjithë kjo shpirtërore rritet në periudha të caktuara të vitit. Më e rëndësishmja është solstici veror në Stonehenge më 21 qershor, dita më e gjatë e vitit.

Kompleksi i Stonehenge dhe zona përreth zakonisht pranojnë një numër të madh vizitorësh me synimin për të menduar lindjen e diellit pas gurit të mirënjohur Heel Stone .

Po ndodh...