Origjina sekrete e Coca-Cola

17 Mars 2023, 17:29 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Origjina sekrete e Coca-Cola

Gjashtë vjet përpara se të lindte Coca Cola, tre spanjollë krijuan një shurup të ngjashëm, Nuez de Kola Coka. Siç shpjegon BBC, pija alkoolike kishte një shije të ngjashme, por më të përqendruar, një ngjyrë të ngjashme dhe përdorte arrat Kolës dhe gjethet e kokainës nga Peruja si përbërës kryesorë.

Historia daton në vitin 1880, kur Bautista Aparici, Ricardo Sanz dhe Enrique Ortiz bënë pijen e cila u etiketua si shurup nga fabrika e pijeve Aielo. Kjo distileri furnizonte me produktet e saj Shtëpinë Mbretërore dhe mori disa çmime për origjinalitetin e pijeve të saj. Për shembull, distileria mori pjesë në Ekspozitën Universale në Paris në 1889 (kur u përurua Kulla Eifel) dhe në një konkurs pijesh në Filadelfia në 1885. Një vit më vonë, krijuesi i Coca Cola, farmacisti amerikan John Pemberton, arriti të bënte Coca-Cola në laboratorin e tij, sipas faqes së internetit të pijes.

“Aroma unike që karakterizon Coca-Cola u arrit në vitin 1886 në laboratorin e Pemberton-it, ku kimisti përzjeu përbërës natyralë si gjethet e bimës së kokainës, arrat kola dhe ujin e gazuar”, thotë faqja e internetit.

Sidoqoftë, banorët e Aielo de Malfer, në Valencia, e refuzojnë plotësisht këtë version dhe supozojnë se origjina e vërtetë e pijes është nga qyteza e tyre.

“Nuez de Kola Coka ishte një shurup, siç tregohet nga etiketat e para dhe gjithashtu Diploma e Meritës së Jashtëzakonshme e marrë në Londër në 1882. Këto gjëra ndodhin sepse nuk i regjistronin produktet në kohë. Më parë, një produkt nuk regjistrohej derisa të verifikohej, kështu që Nuez de Kola Coka u regjistrua si pije alkoolike në vitin 1903”, thotë Toni Barber, historiani i qytetit.

Distileria vazhdon të funksionojë dhe në faqen e saj të internetit e lë në ajër origjinën e mundshme të Coca Cola, në mënyrë që secili të nxjerrë përfundimet e veta: “1885, rastësi? Nuez de Kola Coka udhëton për në Shtetet e Bashkuara. Shurupi prezantohet në Filadelfia. Ai iu dha disa përfaqësuesve amerikanë të shitjes. Përbërësit e saj bazë ishin arrat Kola dhe gjethet e kokainës nga Peruja. Vetëm një vit më vonë, farmacisti John Steve Pemberton hodhi në treg pijen e famshme Coca Cola në Shtetet e Bashkuara. Përbërësit bazë të Coca-Cola ishin gjethet e kokainës, arrat kola dhe uji i gazuar. I vetmi ndryshim me pijen Aielo është se ajo ishte e përzier me ujë të ftohtë”.

Të dyja pijet kryqëzuan rrugët e tyre në vitin 1953, kur Coca Cola zbarkoi në Spanjë, një vend ku kishte një pije të ngjashme, me një emër dhe përbërës të ngjashëm. Këto kushte bënë që ligjet spanjolle të ndalonin tregtimin e Coca Cola për të shmangur konfuzionin me Nuez de Kola Coka, që ishte shitur tashmë prej dekadash në Spanjë. Për këtë arsye, delegatët e Coca-Cola shkuan në Aielo de Malferit për të blerë patentën për 30 000 peseta, sipas fabrikës së pijeve Aielo, dhe për të shitur pijen e tyre në Spanjë. Distileria tani shet një pije të quajtur Kola-Coca.

Po ndodh...

ide