Teoria që pretendon se të famshmit vdesin në një model treshe

11 Gusht 2022, 16:09 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Teoria që pretendon se të famshmit vdesin në një model

Kemi parë se vdekjet e të famshmëve janë të rrethuar nga teoritë konspirative, si mbulimi i vetëvrasjes, një marrëveshje me djallin e gabuar, e rrëmbyer nga FBI, të rrëmbyer nga alienët, etj.

Megjithatë teoria më provokuese sugjeron e shumica e të famshmëve vdesin në një model treshe.

Çfarë do të thotë kjo?

Kur një personazh i famshëm vdes, dy të tjerë e ndjekin atë një hark kohor prej disa ditësh dhe ndonjëherë edhe prej disa orësh.

Shembulli më i spikatur është Ed McMahon që vdiq më 23 qershor, Farrah Fawcett vdiq më 25 qershor dhe më pas trupi i Michael Jackson u zbulua disa orë më vonë, po më 25 qershor.

Çfarë thotë shkenca?

Megjithatë, disa shkencëtarë e shpërfillin plotësisht këtë teori.

Ata thonë se truri i njeriut është i programuar në një mënyrë që kërkon modele, në mënyrë që të kuptojë botën.

Profesori John Hoopes i Universitetit të Kansasit thotë: 

''Modelet në vdekje, modelet në fatkeqësi - këto janë gjëra që na ndihmojnë të përpiqemi të kuptojmë universin ose realitetin në një mënyrë që i jep kuptim. Në përgjithësi, ne nuk kemi shumë dëshirë  të përballemi me rastitë''.

Qeniet njerëzore gjejnë ngushëllim duke i dhënë një sens të gjithë kaosit dhe ngjarjeve të rastësishme që hasin.

 Koncepti është referuar edhe si apofeni.

 Profesor Hoopes shtoi më tej:

"Apofenia është identifikimi i marrëdhënieve të rëndësishme kur, në fakt, ato ndoshta nuk ekzistojnë të pavarura nga vëzhguesi."

Truri i njeriut gjithashtu ka një marrëdhënie të veçantë me numrin tre.

Këtë fenomen e shfrytëzon edhe besimi i krishterë. 

Për shembull, « ati, djali dhe shpirti i shenjtë » janë tre entitete.

Shumica e shkencës gjithashtu sillet rreth lidhjes së pikave dhe supozimit të modeleve.

 Prandaj, është e natyrshme që qeniet njerëzore të kërkojnë lidhje edhe pse ato mund të mos jenë aty. 

Por a mundet të jetë shkenca shpërfillëse e fakteve?

Megjithatë, mospërfillja e teorisë se të famshmit vdesin në treshe është sfiduese për t'u besuar. 

Ka disa shembuj gjatë historisë që e vërtetojnë këtë fenomen.

Në fillim të vitit 2016, David Bowie humbi betejën e tij 18 mujore me kancerin. 

Vdekja e tij ishte një tronditje për fansat anembanë globit.

 Nuk kishte kaluar as një javë kur fansat e Harry Potter morën vesh se Alan Rickman kishte vdekur. 

Aktori ishte i famshëm për interpretimin e rolit të Severus Snape në serial.

Në të njëjtën ditë, Celine Dion njoftoi vdekjen e burrit të saj. 

Rene Angelil ndërroi jetë vetëm pak orë pas Alan Rickman. 

Është gjithashtu interesante të përmendet se të gjithë këta të famshëm vdiqën për shkak të kancerit .

Në prill 2016, Doris Roberts ndërroi jetë në gjumë në moshën 80-vjeçare. 

Doris ishte më e njohur për rolin e saj si nëna e dashur në filmin Everybody loves Raymond .

Kishin kaluar vetëm pak ditë kur lajmi për ish-mundësin e WWW Chyna tronditi botën. 

Chyna vdiq për shkak të një mbidozë  në moshën 46-vjeçare.

Më 21 prill, vetëm një ditë më vonë, Princi pati një fat të ngjashëm. 

Legjenda e muzikës vdiq për shkak të një mbidoze aksidentale të drogës në moshën 57-vjeçare.

Më 14 gusht 2013 , Lisa Robin Kelly ndërroi jetë. 

Ajo ishte më e njohur për rolin e saj si Laure në Shfaqjen e viteve '70. 

Shkak i vdekjes së saj thuhet se ishte mbidoza e drogës. 

Lisa kishte vdekur ndërsa ishte në një institucion rehabilitimi.

 

 

 

 

ide