Pse po ikin shqiptarët? Jemi kombësia më e madhe që ka aplikuar për azil në Britaninë e Madhe në vitin 2022

24 Mars 2023, 08:20 / AKTUALITET ALFA PRESS

Pse po ikin shqiptarët? Jemi kombësia më e madhe që ka

Numri i azilkërkuesve nga Shqipëria, që drejtohen në brigjet britanike, është rritur në mënyrë dramatike vitet e fundit dhe kjo ka bërë që qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, të marrë masa për shtetasit shqiptarë për të kontrolluar ardhjen e tyre në vend, shkruan inews.co.uk.

Ministrat britanikë janë zotuar të përpunojnë dhe riatdhesojnë shpejt numrin e madh të shqiptarëve që kalojnë Kanalin Anglez me varka të vogla.

Numri i azilkërkuesve nga Shqipëria, që drejtohen në brigjet britanike, është rritur në mënyrë dramatike vitet e fundit dhe kjo ka bërë që qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, të marrë masa për shtetasit shqiptarë për të kontrolluar ardhjen e tyre në vend, shkruan inews.co.uk.

Ministrat britanikë janë zotuar të përpunojnë dhe riatdhesojnë shpejt numrin e madh të shqiptarëve që kalojnë Kanalin Anglez me varka të vogla.

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama iu kundërpërgjigj atyre komenteve, duke thënë në nëntor të vitit të kaluar se Mbretëria e Bashkuar po i sulmonte në mënyrë të rreme shqiptarët, duke i cilësuar “si shkaku i krimit dhe problemeve të saj kufitare”, si dhe sulmoi atë që ai e quajti “retorikë të çmendur” dhe “retorikë të lehtë”.

Sa azilkërkues në Mbretërinë e Bashkuar janë shqiptarë?

Në vitin 2022 ka pasur 14,223 aplikime nga azilkërkuesit shqiptarë dhe 9,573 prej tyre kanë ardhur nga njerëz që kanë mbërritur me varka. Shumica e aplikantëve nga Shqipëria – 83 për qind, ose 11,832 – ishin meshkuj në moshë madhore.

Është një rritje e ndjeshme krahasuar me vitet e mëparshme, kur rreth 800 shqiptarë mbërritën në Britaninë e Madhe me varka të vogla në vitin 2021 dhe 50 një vit më parë.

Në dhjetor, kryeministri Rishi Sunak zbuloi planet për të përshpejtuar largimin e emigrantëve shqiptarë, sipas masave për të shtrënguar ligjet moderne të skllavërisë.

Ai njoftoi një marrëveshje të re me qeverinë shqiptare, që synon parandalimin e emigrimit të njerëzve nga Shqipëria në MB, e cila do të përfshijë vendosjen e zyrtarëve të Forcave Kufitare të Mbretërisë së Bashkuar në Tiranë, për të përçarë bandat kriminale.

Pse njerëzit largohen nga Shqipëria?

Më shumë se gjysma e emigrantëve, që pretenduan se ishin viktima të skllavërisë moderne pasi kaluan Kanalin në gjysmën e parë të vitit të kaluar, ishin shqiptarë.

Nga 1,156 personat e regjistruar për pretendime të tilla midis janarit dhe qershorit 2022, 591 ishin shqiptarë, sipas shifrave të ofruara nga departamenti, pas një kërkese për lirinë e informacionit nga grupi i fushatës Migration Watch.

Sipas shifrave të publikuara në muajin janar, numri i shqiptarëve që thanë se ishin viktima të skllavërisë moderne në gjashtë muajt e parë të vitit 2022, është më shumë se dyfishi i shifrës për të gjithë vitin 2021.

Kryetari i Migration Watch, Alp Mehmet, tha në atë kohë se shqiptarët “dhe trafikantët e tyre kanë identifikuar një boshllëk të madh në legjislacionin tonë dhe po e shfrytëzojnë atë deri në fund”.

Megjithatë, Mark Davies, nga Këshilli i Refugjatëve, paralajmëroi se ishte “e rrezikshme të supozohej se të gjithë shqiptarët po bëjnë pretendime të pavërteta për skllavërinë moderne”.

Ai tha se çdo rasti duhet “t’i jepet një vlerësim i drejtë”, duke shtuar: “Situata me njerëzit nga Shqipëria që kalojnë Kanalin është komplekse.”