BE heton firmat e paneleve diellore në pronësi kineze mbi subvencionet

3 Prill 2024, 20:58 / BOTA ALFA PRESS

BE heton firmat e paneleve diellore në pronësi kineze mbi subvencionet
Bashkimi Evropian njoftoi të mërkurën hetime që synojnë dy prodhues të paneleve diellore në pronësi kineze, të dyshuar për marrjen e subvencioneve, ndërsa tensionet tregtare midis Brukselit dhe Pekinit nxehen.

Brukseli në vitin e kaluar ka ndërmarrë veprime më të forta për të mbrojtur industrinë evropiane kundër kërcënimeve në rritje nga Kina dhe Shtetet e Bashkuara – por BE gjithashtu përballet me një dilemë. Blloku 27-vendesh dëshiron të ndërtojë energjinë e tij të rinovueshme ndërsa garon për të arritur emetimet neto zero të gazeve serrë deri në vitin 2050, por në të njëjtën kohë largohet nga mbështetja e tepërt në teknologjinë më të lirë kineze të erës dhe diellit.

Subvencionet shtetërore kineze janë tashmë në pikëpyetje të BE-së. Në shtator të vitit të kaluar, Brukseli filloi një hetim mbi subvencionet kineze të makinave elektrike që mund të çonin në tarifa ndëshkuese për automjetet që ai beson se shiten në mënyrë të padrejtë me një çmim më të ulët.

Pekini në atë kohë paralajmëroi se do të dëmtonte marrëdhëniet tregtare dhe ngriti frikën se BE po rrezikonte një luftë tregtare. Hetimet e së mërkurës u nisën sipas rregullave të reja që hynë në fuqi në korrik të vitit të kaluar dhe synojnë të parandalojnë subvencionet e huaja nga minimi i konkurrencës së ndershme në BE. Nën hetim janë dy konsorciume, njëra prej të cilave përfshin grupin Enevo në Rumani dhe një degë gjermane të kompanisë mëmë kineze Longi Green Energy Technology.

Longi është prodhuesi më i madh në botë i paneleve diellore. Konsorciumi i dytë përbëhet nga dy filiale të dyja në pronësi të plotë dhe të kontrolluara nga firma shtetërore kineze, grupi Shanghai Electric.

“Komisioni (Evropian) do të vlerësojë nëse operatorët ekonomikë në fjalë kanë përfituar nga një avantazh i padrejtë për të fituar kontrata publike në BE,” tha rregullatori i fuqishëm antitrust i bllokut.

Dhoma e Tregtisë e Kinës në BE akuzoi bllokun për abuzim me fuqitë e tij të reja.

“Ne shprehim pakënaqësinë tonë serioze për abuzimin e mjetit të ri nga autoritetet përkatëse të BE-së dhe përdorimin e Rregullores së Subvencioneve të Huaja si një mjet i ri i shtrëngimit ekonomik”, thuhet në një deklaratë.

Po ndodh...

ide