Marrëveshja për armëpushim në Gaza, Hamasi kërkon garanci me shkrim nga SHBA para se ta pranojë

12 Qershor 2024, 14:32 / BOTA ALFA PRESS

Marrëveshja për armëpushim në Gaza, Hamasi kërkon

Hamasi kërkon garanci me shkrim nga SHBA për një armëpushim të përhershëm dhe tërheqje të forcave izraelite nga Gaza përpara se të nënshkruajë marrëveshjen e propozuar të armëpushimit të Joe Biden, thanë burimet. 

Dy burime egjiptiane të sigurisë i thanë agjencisë së lajmeve Reuters se Hamasi do ta pranonte planin vetëm nëse garancitë ishin në fuqi.

Egjipti mendohet se është në kontakt me SHBA-në për këtë kërkesë.

“Hamasi kërkon siguri për një kalim automatik nga një fazë në tjetrën sipas marrëveshjes së përcaktuar nga Presidenti Biden,” tha një burim i tretë me njohuri për bisedimet.

Shqetësimet e Hamasit duket se përqendrohen në kalimin nga faza e parë e planit në të dytën, duke pasur parasysh mungesën e detajeve.

Cila është marrëveshja e propozuar?

E para nga marrëveshja e propozuar trefazore do të ishte një armëpushim që zgjat gjashtë javë, gjatë së cilës Izraeli dhe Hamasi do të negociojnë një përfundim të përhershëm të luftimeve në Gaza, tha zoti Biden kur përvijoi planin në fund të majit.

Nëse negociatat zgjasin më shumë se gjashtë javë, armëpushimi do të vazhdojë për aq kohë sa duhet për të arritur një marrëveshje, shtoi ai.

Faza e dytë do të përfshinte dorëzimin e pengjeve të mbetura nga Hamasi dhe tërheqjen e Izraelit nga të gjitha forcat e tij nga Gaza.

Faza përfundimtare do të ishte rreth një “plani të madh rindërtimi” për Gazën, sipas presidentit.

Ai u mbështet nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara të hënën.