Paraja dixhitale, e ardhmja e afërt që do të sjellë “ndryshimin” e euros

30 Maj 2023, 20:07 / EKONOMI&SOCIALE ALFA PRESS

Paraja dixhitale, e ardhmja e afërt që do të sjellë

Banka Qendrore Evropiane ka publikuar përmbledhjen dhe mësimet e nxjerra nga ushtrimi i prototipit të kryer nga korriku 2022 deri në shkurt 2023. Ajo testoi se si zgjedhjet e dizajnit për euron dixhitale mund të zbatohen teknikisht dhe të integrohen në peizazhin ekzistues të pagesave evropiane.

Testet treguan se është e mundur që ato të integrohen pa probleme duke lënë hapësirë të bollshme për veçori dhe teknologji inovative.

Gjetjet konfirmuan gjithashtu se një euro dixhitale do të funksiononte si në internet ashtu edhe jashtë linje, duke përdorur dizajne të pavarura, duke rritur kështu qëndrueshmërinë e një monedhe dixhitale të bankës qendrore evropiane (CBDC).

Ushtrimi i prototipit është një pjesë e rëndësishme e fazës së hetimit të projektit të euros dixhitale. Ky projekt u lançua nga BQE dhe bankat qendrore kombëtare të zonës së euros për të siguruar që paratë e bankës qendrore të mbeten të aksesueshme në epokën dixhitale. Faza e hetimit filloi në tetor 2021 dhe do të përfundojë në vjeshtën e 2023. Ai synon të adresojë çështjet kryesore që lidhen me hartimin dhe shpërndarjen e CBDC.

Nexi u zgjodh në vitin 2022 si një nga pesë kompanitë që ofron prototipe të përparme për të testuar raste të ndryshme të përdorimit të pagesave. Në veçanti, Nexi u zgjodh për pagesat në pikën e shitjes të iniciuara nga rasti i përdorimit të përfituesit.