Dëshironi të bëheni lider? Ja çfarë lloji inteligjence duhet të zhvilloni..

25 Shtator 2022, 08:36 / JETË ALFA PRESS

Dëshironi të bëheni lider? Ja çfarë lloji

Inteligjenca është aftësia për të zgjidhur problemet në një kohë të vështirë. Është shpejtësia dhe mënyra se si veproni mendërisht në diçka të panjohur dhe të papritur dhe aftësitë tuaja të reja. E gjithë kjo fillon në të 30-at tuaja.

Por si mund të rrisni nivelet tuaja të IQ-së? Psikologu Raymond Cattell flet për dy llojet kryesore të inteligjencës, “të lëngshme ” dhe ” fikse “. Inteligjenca “e lëngshme” është ajo që ju në të vërtetë mendoni se është inteligjenca.

Pastaj është rruga drejt inteligjencës “fikse”, që është aftësia juaj për të lidhur fakte dhe për të vërejtur modele dhe situata. Kështu kombinoni informacionin dhe përvojat, duke fituar një njohuri të thellë dhe thelbësore. Ky lloj i veçantë inteligjence është ideal për role drejtuese , kështu që nëse ëndërroni të zini një pozicion të tillë, mund ta arrini atë në dy mënyra.

1.      Mblidhni përvoja

Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht që ju duhet të jeni të mirë në diçka. Thjesht provoni gjëra të reja. Mësoni një gjuhë, eksperimentoni me një instrument muzikor, lexoni një roman në një gjuhë tjetër. Të gjitha këto janë pjesë e inteligjencës suaj “të lëngshme” dhe ju mësojnë se si mund të shkoni ku të doni pa asnjë kufi. E gjithë kënaqësia që do të merrni nga kontakti juaj me të panjohurën dhe të paeksploruarin do t’ju tregojë rrugën drejt asaj që përkufizohet si “inteligjencë fikse” dhe do t’ju sjellë sukses.

2.      Është koha për ta treguar

Mençuria vjen nga njohuria, përvoja dhe gjykimi i mirë. Ky është edhe përkufizimi i “inteligjencës fikse. Në këtë fazë, ju përdorni të gjitha njohuritë që keni marrë në jetën dhe përvojat tuaja, pikërisht përse në të 40-at dhe 50-at mund të këshilloni, mësoni dhe transferoni atë që keni mësuar. Kështu keni sukses në punë dhe në jetë dhe mund të arrini gjithçka që keni në mendje.

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128