Çfarë do të ndodhte nëse bërthama e Tokës do të ndalonte papritur?

28 Janar 2023, 18:06 / JETË ALFA PRESS

Çfarë do të ndodhte nëse bërthama e Tokës do

Nëse bërthama e Tokës papritmas ndalon së lëvizuri, pasojat do të ishin katastrofike dhe jeta në Tokë ka shumë të ngjarë të zhdukej. 

Disa nga pasojat e menjëhershme do të ishin: Fusha magnetike e Tokës do të shembet:

Fusha magnetike e Tokës krijohet nga lëvizja e hekurit të shkrirë dhe nikelit në bërthamën e jashtme, e cila mbron globin nga rrezatimi i rrezikshëm diellor dhe grimcat e ngarkuara. 

Lëvizja tektonike e pllakave do të ndalonte: Tektonika e pllakave, procesi përmes të cilit lëvizin dhe ndërveprojnë pllakat e kores së Tokës, nxitet nga lëvizja e bërthamës së Tokës. 

Kjo do të nënkuptonte se nuk do të kishte më tërmete apo vullkane, por gjithashtu nuk do të kishte më formime malesh apo zhvendosje kontinentale.

Ndryshimi i klimës: Mendohet se rrotullimi i bërthamës së brendshme ka një rol në zhvillimin e rrymave oqeanike, të cilat ndihmojnë në lëvizjen e nxehtësisë nga ekuatori në pole, duke rregulluar kështu temperaturën e planetit. 

Rrymat e oqeanit do të ndaleshin nëse bërthama ndalonte së lëvizuri dhe klima e Tokës do të bëhej e paqëndrueshme, duke rezultuar në luhatje të konsiderueshme të temperaturës dhe modele të motit.

Humbja e atmosferës: fusha magnetike e Tokës mbron gjithashtu atmosferën nga zhveshja nga era diellore. 

Pa fushën magnetike, atmosfera e planetit do të degradohej në mënyrë progresive, duke e bërë atë të pabanueshëm.

Vlen gjithashtu të kujtohet se bërthama e Tokës nuk është një top i ngurtë, por më tepër një lëng i lëvizshëm dhe hekur i ngurtë, që do të thotë se bërthama është vazhdimisht në lëvizje dhe nuk mund të ndalet. 

Edhe nëse lëvizja e bërthamës do të ngadalësohej shumë, ndikimet do të duheshin miliona vjet për t'u vëzhguar, kohë në të cilën Toka do të kishte ndryshuar ndjeshëm në çdo rast.