Kjo është sëmundja që njihet si “vrasësi” i heshtur, simptomat

3 Tetor 2022, 22:36 / JETË ALFA PRESS

Kjo është sëmundja që njihet si “vrasësi” i

Presioni i lartë i gjakut është përgjegjës për 60% të goditjeve në tru dhe gjysmën e sulmeve në zemër. Nëse e keni, keni dy herë më shumë gjasa të përfundoni në spital sesa për disa sëmundje më të “padëmshme”.

Cindy Jodar, infermiere e vjetër e kardiologjisë në Fondacionin Britanik të Zemrës, tha për Sun on Sunday Health se ka deri në pesë milionë të rritur në Mbretërinë e Bashkuar që kanë presion të lartë të gjakut të padiagnostikuar.

“Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se kanë një problem derisa është tepër vonë. Presioni i lartë i gjakut rrit ndjeshëm rrezikun e sulmit në zemër ose goditje në tru.VMund të çojë edhe në probleme të tjera, si dështimi i veshkave, dështimi i zemrës, problemet e shikimit dhe demenca vaskulare”, ajo.

ÇFARË ËSHTË PRESIONI I LARTË I GJAKUT?

E para është presioni sistolik. Ky është niveli më i lartë që arrin tensioni juaj i gjakut kur zemra juaj rreh, duke detyruar gjakun rreth trupit tuaj.

E dyta është presioni diastolik, niveli më i ulët që arrin tensioni juaj i gjakut ndërsa zemra juaj relaksohet ndërmjet rrahjeve.

Të dyja maten në milimetra merkur, me vlerën sistolike së pari dhe vlerën diastolike të dytë. NHS thotë se presioni ideal i gjakut është midis 90/60 dhe 120/80.

Simptomat më të zakonshme të pacientëve me presion të lartë të gjakut janë:

të fikët

zhurmë në vesh

paqëndrueshmëri gjatë ecjes

dhimbje

gulçim

një ndjenjë e rrahjeve të shpejta ose të parregullta të zemrës

A MUND TË SHËROHET?

Nëse keni presion të lartë të gjakut, mund të keni nevojë për ilaçe për ta ulur atë. Është shumë e rëndësishme që të shkoni për ekzaminime sistematike.

Po ndodh...