Për herë të parë në botë! Tre pinguinë të moshuar mund të shohin sërish pasi iu vendosën lente

16 Mars 2023, 18:06 / JETË ALFA PRESS

Për herë të parë në botë! Tre pinguinë

Tre pinguinë mbretër të moshuar janë pajisur me lente sysh të bëra me porosi gjatë operacionit për heqjen e kataraktave, në atë që besohet të jetë një procedurë e parë botërore për të përmirësuar shikimin e tyre, sipas një kopshti zoologjik të Singaporit.

Në një deklaratë të martën, veterinerët me Mandai Wildlife Group thanë se pinguinët ishin në mesin e gjashtë pinguinëve të moshuar që iu nënshtruan operacionit të kataraktit dy muaj më parë dhe që atëherë janë shëruar plotësisht.

Ato janë të moshës 20 vjeç e lart, dhe tre pinguinë Humboldt, të moshës 7 deri në 13 vjeç, të cilët jetojnë në Parkun Jurong Bird të Singaporit .

Katarakti, i cili shkakton zona të turbullta në sy që pengojnë shikimin, është një gjendje e zakonshme e lidhur me moshën si te njerëzit ashtu edhe te kafshët.

Pinguinët mbretërorë morën implante të lenteve intraokulare të bëra me porosi, tha Gladys Boo, një optamologe veterinare që mori pjesë në operacione, të cilat sipas saj shënuan “një moment historik në mjekësinë veterinare”.

Lentet janë bërë me porosi në Gjermani me matje të sakta për t’iu përshtatur syrit të çdo pinguini – një proces që zgjati dy muaj, tha Boo.

“Si një specie më e madhe, pinguinët mbretërorë kanë sy mjaft të mëdhenj dhe të qëndrueshëm për të mbajtur lentet e personalizuara në vend, kështu që ne vendosëm të ndjekim këtë procedurë të parë në botë për të përmirësuar më tej vizionin e tyre mbi heqjen e kataraktit,” tha ajo.