Pse kemi nevojë për më shumë vitaminë D ndërsa plakemi?

23 Shtator 2022, 09:20 / JETË ALFA PRESS

Pse kemi nevojë për më shumë vitaminë D ndërsa

Arsyeja që kalciumi mund të hyjë në kockat tuaja është vitamina D. Përveç shëndetit të kockave, ne e dimë se vitamina D luan një rol shumë të rëndësishëm në shumë aspekte të tjera të mirëqenies dhe sëmundjeve.

Fatkeqësisht, shumë njerëz mbi moshën 40 vjeç nuk marrin mjaftueshëm vitaminë D.

Vitamina D njihet si “vitamina e diellit” sepse prodhohet në lëkurën tuaj kur ekspozohet në diell. Problemi është se ne nuk kalojmë aq shumë kohë në diell sa të plakemi.

Gjithashtu së bashku me A, E dhe K, vitamina D është një nga vitaminat e tretshme në yndyrë, që do të thotë se duhet ta konsumoni me yndyrë në ushqimin tuaj për ta përthithur. Megjithatë, ekziston një problem tjetër, nuk ka shumë ushqime që janë burim i mirë i D.

Çfarë bën në të vërtetë vitamina D?

Të kuptuarit saktësisht se si funksionon vitamina D është komplekse dhe nevojiten akoma më shumë kërkime. Megjithatë, studimet kërkimore që ndjekin grupe të mëdha njerëzish për një periudhë të gjatë kohore tregojnë se ata me nivele më të larta kanë një rrezik më të ulët, ndërsa ata me nivele më të ulëta janë në rrezik të shtuar për shumë sëmundje, duke përfshirë:

Osteoporoza
Tensioni i lartë i gjakut
Sëmundjet e zemrës
Kolesterol i larte
Rezistenca ndaj insulinës
Depresioni dhe çrregullime të tjera të humorit
Sëmundja e Alzheimerit
Rritja e niveleve të shënuesve inflamatorë ose shenja se ka rritje të inflamacionit në trup

Sëmundjet autoimune, të tilla si artriti reumatoid, skleroza e shumëfishtë, diabeti i tipit 1, lupusi, sëmundja e Crohn
Shtim në peshë
Sëmundjet infektive

Cili nivel i vitaminës D konsiderohet normal?

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit, një nivel i shëndetshëm është të paktën 20 ng/mL ose më i lartë. Çdo gjë nën 12 ng/mL do të thotë se jeni në rrezik për mungesë dhe ka probleme që vijnë gjithashtu me një vlerë shumë të lartë (mbi 50 ng/mL).

Ndërsa plakeni, trupi juaj është më pak efikas në prodhimin e vitaminës D nga dielli. Për shembull, dikush që është 70 vjeç prodhon vetëm rreth 25% më shumë vitaminë D sa një 20-vjeçar. Kjo është arsyeja pse është veçanërisht e rëndësishme të jeni të kujdesshëm për llojet e ushqimeve që konsumoni. Edhe pse nuk njihen gjerësisht, disa ushqime kanë vitaminë D (sidomos ushqimet e detit), le të shohim disa prej tyre:

85 gram salmon i egër (1000 IU)
85 gram goca deti (545 IU)
85 gram salmon i kultivuar (275 IU)
85 gram ton të konservuar (135 IU)
56 gram kërpudha (50 IU)
1 vezë e plotë (25 IU)

Tani mund të pyesni veten: “A mund të marr një suplement?”

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit, të gjithë të rriturit kanë nevojë për të paktën 600 IU çdo ditë për të mbajtur nivele të shëndetshme të vitaminës D. Megjithatë, nëse jetoni në një vend me më pak diell, nuk kaloni shumë kohë jashtë ose nuk hani ushqime të pasura me vitaminë D, mund të përfitoni nga marrja e një suplementi që siguron nga 1000 deri në 2000 IU/ditë. Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme nëse keni një sëmundje autoimune, siç është sëmundja celiac ose hipotiroidizmi i Hashimotos.

Si gjithmonë, mënyra më e mirë për të ditur se sa suplement duhet të merrni është të kontrolloni nivelet e vitaminës D nga një profesionist i kujdesit shëndetësor në mënyrë që ata të mund të rekomandojnë sasinë e duhur bazuar në nivelin tuaj të gjakut.