Sa kohë duhet që një virus të përhapet në zyrë?

2 Shkurt 2023, 15:43 / JETË ALFA PRESS

Sa kohë duhet që një virus të përhapet në

Gjysma e njerëzve rreth nesh aktualisht kanë grip ose ndonjë virus tjetër! Por për shkak se jeta e përditshme vazhdon, hulumtimi i bërë nga shkencëtarët nga Universiteti i Arizonës mund të na ndihmojë të kuptojmë se si kapim viruset dhe çfarë mund të bëjmë për të thyer ciklin.

Sa kohë duhet që një virus të përhapet në zyrë?

Lajmi nuk është shumë i këndshëm. Hulumtimet tregojnë se viruset mund të përhapen në një vend pune brenda dy deri në katër orë! Shkencëtarët nga Universiteti i Arizonës në SHBA vendosën një virus me strukturë të ngjashme me atë të norovirusit (por pa simptomat që shkakton në sistemin gastrointestinal) në disa nga sipërfaqet që prekin shumë njerëz (p.sh. çelësat, celularët e telefonit, etj.) në zyra, dhoma hoteli dhe spitale. Pastaj pas një kohe ata morën mostra nga njëqind vende të tjera në të njëjtat ndërtesa për të parë se sa larg ishte përhapur virusi. Rezultatet ishin mbresëlënëse!

Brenda 4 orëve, 40 deri në 60% e zonave të testuara ishin tashmë të infektuara! Për sa i përket vendeve të punës, zonat më të kontaminuara ishin në ambientet e përbashkëta, si kuzhina dhe dhomat e mbledhjeve, pasi ka shumë sende të përdorura nga shumë punëtorë. “Sa herë që prekim një sipërfaqe të tillë, marrim me vete 30-50% të mikroorganizmave në të”, komentuan drejtuesit e kërkimit. Nëse kombinoni faktin që një i rritur mesatar prek fytyrën çdo 3-4 minuta, mund të shihni se sa e lehtë është të ngecesh.

Si mund të shmangim marrjen e gripit apo ndonjë virusi tjetër?

Mënyra e vetme për të reduktuar shanset për t’u sëmurur nga një virus që qarkullon në vendin e punës është të lani rregullisht duart dhe të pastroni sipërfaqet e përbashkëta me peceta antiseptike.

Dhe sigurisht, nëse kemi simptoma të virusit ose gripit, nuk duhet të shkojmë në punë, por të qëndrojmë në shtëpi për të pushuar dhe për t’i dhënë kohë trupit tonë për t’u rikuperuar.

 

Po ndodh...

ide