Turizmi seksual: Kur ndërgjegjja bën pushime, prostitucioni dhe rreziku ndaj të miturve

10 Gusht 2022, 16:05 / JETË ALFA PRESS

Turizmi seksual: Kur ndërgjegjja bën pushime, prostitucioni dhe

Kur bie nata në Playa de Palma, zona më e rëndësishme e pushimeve në Mallorca, prostitucioni në rrugë merr jetë. Gratë, shumica e të cilave vijnë nga Nigeria, ofrojnë publikisht shërbimet e tyre vetëm disa qindra metra larg plazhit. Pothuajse të gjithë klientët e tyre janë pushues. "Turistët po rrisin qartë kërkesën për prostitucion në Mallorca," thotë Rocio Lopez nga organizata e ndihmës Medicos del Mundo, e cila synon të forcojë të drejtat e punonjësve të seksit në ishull. Gjatë muajve të verës, në kulmin e sezonit turistik, numri i prostitutave në Mallorca shpesh dyfishohet.

Rrethet e dritave të kuqe bëhen një atraksion turistik

Ekspertët theksojnë se turizmi seksual është një fenomen shumë i larmishëm që ka në çdo vend të botës – ai ndodh në Mallorca, në vitin e ardhshëm, Republikën Domenikane dhe shumë vende të tjera. "Aventurat janë një motiv i vërtetë i vërtetë," thotë Antje Monshausen e Tourism Watch, një njësi e dashurisë seksuale në ndihmë të Bro die Welt (Bukë për botën). "Nuk është më kot që zonat me drita të kuqe, si në Amsterdam, janë një atraksion turistik."

Vetëm në Spanjë, prostitucioni është një biznes miliarda dollarësh, me dhjetëra shpallje që shpallen si prostituta në mbarë botën. Askush nuk e di vetëm se sa, pasi është një aktivitet që nuk rregullohet me ligj. Sipas Shoqatës për Parandalimin, Riintegrimin dhe Kujdesin e Varrit të Prostituuara (APRAMP), askund në Evropë prostitucioni nuk është më i shfrenuar në Spanjë – në mbarë botën, vendin e tretë pas Tajlandës dhe Porto Rikos. Turizmi ka të luajë një rol të tillë në këtë kontekst, siç tregon Mallorca.

Duke shfrytëzuar shumë

“Ka më pak kontroll social, njerëzit pinë alkool, i lëshojnë flokët kur janë me pushime”, thotë Monshausen. Në fondin e fundit, kjo është ajo që njerëzit duan me pushime: të largohen nga kufizimet e jetës së përditshme, të gjithë të lirë nga konventat. “Veçanërisht në turizëm, ne po shohim një pabarazi të fortë ekonomike midis udhëtarëve dhe vendeve. Shfrytëzimi i gjithë kësaj lënde që rezultojnë është joetike”, sipas Monshausen.

Kjo varësi u bë e dukshme kur policia e Majorkës kohët e fundit ndoqi trafikantët e qenieve njerëzore që kontrollonin prostitucionin në rrugë në Playa de Palma. Ata i kishin futur gratë në vend me një pretekst të rremë dhe më pas i kishin detyruar të kryenin prostitucion për të shlyer borxhet që kapin vlerën e dhjetëra mijëra eurove. Sipas Medicos del Mundo, rreth 95% e të gjitha prostitutave në Spanjë janë emigrantë që nuk kanë leje qëndrimi – dhe kështu nuk mund të kryejnë ndonjë punë të rregullt. “Që këto gra zgjedhin prostitucionin me vullnetin e tyre të lirë është një mit”, thotë Rocio Lopez. "Sepse që kjo të ndodhë, ata duhet të kenë një zgjedhje."

Fëmijët janë në rrezik më të madh

Turizmi seksual është problem një problem i madh kur identifikon një problem të tillë, siç ndodh në shumë vende të botës. Sipas Josephine Hamann nga Shoqata Bamirëse e fëmijëve ECPAT, kjo nuk ka të bëjë vetëm me shkelësit pedofilë. “Ekziston gjithashtu një pjesë e madhe, shumë e madhe e udhëtarëve pa atë që prirjet që shkelin oportunis kur gëzojnë një shkallë anonimati jashtë vendit”, thotë ajo. Për shkak të pandemisë së koronavirusit , Hamann pret që problemi të përkeqësohet. Situata ekonomike në shumë familje është përkeqësuar në mënyrë dramatike vitet e fundit, thotë ajo. Dhe presioni për të gjeneruar të ardhura po rritet, thotë ajo. “Fëmijët janë të rrezikuar si rezultat”, thotë ajo.

Në vetë industrinë e turizmit, ndërgjegjësimi për këtë çështje tani është rritur. "Por shfrytëzimi seksual është ende një çështje që shumë njerëz nuk duan ta trajtojnë," thotë Hamann. "Nëse përfshin edhe të mitur, shumë do të preferonin të mos merren fare me të." Antje Monshausen e Tourism Watch sheh gjithashtu një nevojë të madhe për të kompensuar terrenin e humbur në këtë fushë. "Vështirë se ndonjë vend, zor se ndonjë destinacion turistik dëshiron ta trajtojë çështjen ballë për ballë," thotë ajo. Askush nuk dëshiron të rrezikojë të stigmatizohet si destinacion i turizmit seksual.

Priten gjoba të rënda

Në Mallorca, gjithashtu, prostitucioni diskutohet rrallë. Megjithatë, baret topless dhe objektet e tjera të tilla në Playa de Palma kërkojnë në mënyrë agresive dhe hapur klientët. Policia kufizohet në monitorimin e herëpashershëm të prostitutave që punojnë në shëtitoren e rrugës. “Ka ende shumë punë për të bërë për të rritur ndërgjegjësimin”, thotë Rocio Lopez nga Medicos del Mundo. "Sidomos në lidhje me pushuesit." Së shpejti, megjithatë, diçka thelbësore mund të ndryshojë. Qeveria qendrore spanjolle po planifikon të forcojë ligjin penal, në mënyrë që në të ardhmen kushdo që përdor shërbimet e prostitutave të duhet të presë një gjobë të madhe./ Shkruar nga Jonas Martiny

Po ndodh...