10 vendet ku gratë dominojnë në numër, mes tyre dhe Ukraina

1 Prill 2023, 18:27 / AKTUALITET ALFA PRESS

10 vendet ku gratë dominojnë në numër, mes tyre dhe Ukraina

Ka mjaft vende ku gratë dominojnë në numër. 

Janë  faktorë të ndryshëm që nxisin këto dallime si lufta , kultura, politika dhe gjenetika të gjitha së bashku luajnë një rol në këtë fenomen.

1. Armenia - 54,97%

Kombi i lashtë i Armenisë ka kaluar shumë në shekullin e 20-të. Sundimi sovjetik dhe luftërat me fqinjët e tyre nuk i kanë bërë asnjë nder kombit. Megjithatë, mungesa e burrave në Armeni është kryesisht për shkak të pasojave të gjenocidit armen që ndodhi gjatë dhe pas Luftës së Parë Botërore. Ndërsa ende nën sundimin turko-osman, 1.5 milionë armenë u vranë në ekzekutime masive ose u morën në marshime vdekjeje nëpër shkretëtirën siriane. Vrasjet ishin aq mirë të organizuara dhe sistematike saqë fjala "gjenocid" rrjedh nga këto ngjarje. Të dhëna të ndryshme sugjerojnë se burrat përbënin shumicën e viktimave.

Trazirat e fundit ekonomike kanë çuar gjithashtu në largimin e burrave amerikanë në kërkim të punës. Sot ka komunitete të konsiderueshme armene në mbarë botën. Rusia, Franca dhe Shtetet e Bashkuara kanë të gjitha popullsi të mëdha armene.

2. Bjellorusia - 53,90%

Bjellorusia është një nga historitë më të errëta të Evropës Lindore. E vendosur në kufirin e asaj që dikur ishte Gjermania naziste , zona që një ditë do të bëhej Bjellorusi u përball me një shkatërrim total gjatë Luftës së Dytë Botërore. Më shumë se një e katërta e të gjithë popullsisë së Bjellorusisë vdiq gjatë luftimeve; viktimat më të larta për frymë të konfliktit. Bjellorusia është një nga vendet më të varfra në Evropë dhe është diktatura e fundit e vërtetë në kontinent. Standardet e jetesës janë të ulëta dhe perspektivat ekonomike janë të pakta. Kjo ka shtyrë shumë të rinj të arratisen në pjesë të tjera të Evropës.

3. Ukraina - 53,71%

Me gjendjen aktuale të Ukrainës , ndërsa lufta vazhdon dhe viktimat vazhdojnë të rriten, hendeku që ekziston midis burrave dhe grave ka të ngjarë të rritet. Pavarësisht gjendjes së zymtë të punëve në Ukrainën moderne, numri i ulët i burrave ka qenë prej kohësh një çështje që i paraprin fillimit të luftës aktuale midis Rusisë. Shumë historianë janë dakord se Lufta e Dytë Botërore ishte aq shkatërruese për popullsinë meshkuj ukrainase sa që ende nuk është rikuperuar në nivelet e saj para vitit 1941. Nëse lufta ruse dhe ukrainase vazhdon, nuk ka gjasa që kjo prirje të ndryshojë së shpejti.

4. Letonia - 53,68%

I ulur përgjatë bregut të Detit Baltik, kombi i vogël evropian i Letonisë ka raportin e dytë më të lartë femra-meshkuj në Tokë. Kjo pabarazi është për shkak të rreziqeve të shumta të vetëshkaktuara që gjenden më shpesh tek burrat në këtë pjesë të botës. Alkooli dhe pirja e duhanit janë shumë më të përhapura te burrat letonez. Këto aktivitete kontribuojnë në komplikime të shumta shëndetësore si sëmundjet e zemrës dhe kancere të ndryshme. Jetëgjatësia për burrat letonezë është rreth 68 vjeç, ndërsa për gratë është 10 vjet më shumë në 78. Normat e vetëvrasjeve janë gjithashtu shumë më të larta në mesin e popullatës mashkullore. 

5.Rusia

Ashtu si fqinji i tyre Ukraina, Rusia gjithashtu mund t'i atribuojë një pjesë të kësaj pabarazie gjinore ndikimit shkatërrues të Luftës së Dytë Botërore. Bashkimi Sovjetik pësoi më shumë viktima nga çdo komb gjatë konfliktit ku humbi 27 milionë njerëz. Megjithatë, historia e zymtë e Rusisë nuk është arsyeja e vetme për numrin më të madh të grave. Ashtu si Estonia dhe Lituania, burrat rusë janë shumë më të prirur të bien viktimë e alkoolit. Kjo u përkeqësua vetëm pas rënies së Bashkimit Sovjetik në fillim të viteve 1990.

6. Lituani - 53,07%

Ngjashëm me kushërinjtë e saj baltik, Letonia, Lituania vuan nga e njëjta sjellje vetëshkatërruese e popullatës së saj mashkullore. Normat e abuzimit me alkoolin dhe pirjen e duhanit janë shumë më të larta tek meshkujt në këtë vend. Pirja e cigareve është aq e zakonshme në këtë pjesë të botës sa më shumë se një e treta e meshkujve lituanez pinë duhan rregullisht dhe shumë të tjerë e konsumojnë rastësisht. 

7. Gjeorgjia- 52,98% 

Gjeorgjia është një komb i vogël me një popullsi prej vetëm 3.7 milionë banorësh. Prej tyre, rreth 52,98% janë gra dhe 47,02% janë burra. Gjeorgjia është një nga kombet më të vjetra të krishtera në botë dhe ka pasur një histori të gjatë lufte për lirinë e saj nga pushtimet e panumërta nga fqinjët e fuqishëm si Rusia dhe Turqia. Për më tepër, mundësitë ekonomike inkurajojnë shumë banorë meshkuj që të kërkojnë punë diku tjetër, duke çuar në ritme të larta emigracioni. Në fund të fundit, vdekshmëria është figura e vetme përgjegjëse për çekuilibrin midis popullatës mashkullore dhe femërore. Ashtu si shumë vende të tjera në këtë listë, faji është konsumimi i alkoolit dhe pirja e duhanit. 

8. Zimbabve- 52,83%

Dominimi vjen në vende të ndryshme në mënyra të ndryshme, dhe në Zimbabve , që nga shkurti 2021, 31.9% e vendeve në parlament mbaheshin nga gratë. Megjithatë, ky pozicion zbehet nga numri joproporcional i grave që ekzistojnë në vend, gjë që mund të shkaktojë probleme të veta. Në vitin 2020, shkalla e vdekshmërisë së meshkujve ishte në 413%, e cila, në krahasim me 138% të SHBA-së, është mjaft e zymtë. Kjo normë përfaqëson mundësinë e vdekjes midis moshës 15 dhe 60 vjeç. Në vitet e fundit, shkalla e përgjithshme e vdekshmërisë në Zimbabve është ulur, kështu që në të ardhmen është jashtëzakonisht e mundur që pabarazitë si raporti midis meshkujve dhe femrave të stabilizohen.

9. Portugalia - 52,82%

Rritja e numrit të grave në Portugali që nga viti 2010 ka përkuar edhe me një rritje të barazisë gjinore. Pavarësisht këtyre përmirësimeve për gratë, ekonomia portugeze ka pasur vështirësi në dekadën e fundit dhe si rezultat, shumë burra portugez janë larguar për një të ardhme më të mirë. Vendi më i zakonshëm ku burrat portugez zhvendosen është Brazili por dhe vendet e tjera anëtare të Bashkimit Evropian. Popullsia më e madhe e femrave është edhe për shkak të jetëgjatësisë më të ulët të meshkujve portugez. Mesatarisht, meshkujt portugez jetojnë 78 vjet, ndërsa gratë jetojnë 84 vjet.

10. Estonia - 52,57%

Ashtu si vendet e tjera të Evropës Lindore në këtë listë, Estonia ende vuan nga përfshirja e saj në Luftën e Dytë Botërore së bashku me një sërë çështjesh të shëndetit publik të lidhura me pirjen e alkoolit dhe pirjen e duhanit. Burri mesatar estonez konsumon 17.5 litra alkool çdo vit. Estonia ka gjithashtu një nga nivelet më të larta të vetëvrasjeve në Evropë me rreth 12.2 për 100,000, me burrat që kryejnë vetëvrasje pothuajse pesë herë më shumë se gratë estoneze. 

Gati 11,000 njerëz largohen nga Estonia çdo vit ose për t'u vendosur në vende të tjera përgjithmonë ose për të punuar përkohësisht. Shumica e këtyre emigrantëve janë burra që kërkojnë perspektiva më të mira ekonomike./Alfapress.al

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128