7 armët e tmerrshme të Botës së Lashtë

6 Shtator 2023, 21:39 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

7 armët e tmerrshme të Botës së Lashtë

Thuhet se armët kanë qenë në qarkullim më parë se fjala e shkruar, se rrota ose pothuajse çdo mjet tjetër i identifikueshëm. 

Sepse sado bashkëpunues mund të jenë njerëzit, konflikti është gjithashtu në gjakun tonë. 

Gjithashtu me kalimin e shekujve, armët kanë përparuar nga objekte primitive, në mjete të sofistikuara në ditët e sotme.

Por më poshtë po rendisim shtatë armët më të frikshme nga bota e lashtë.

Khopesh 

7 armët e tmerrshme të Botës së Lashtë

Faraoni Seti I me një khopesh në dorën e djathtë përballë Horusit në Tempullin Abydos, Egjipt.

Egjiptianët e lashtë ishin mjeshtër të inxhinierisë megalitike, por ata gjithashtu treguan shumë aftësi kur bëhej fjalë për armët e luftës. 

Khopesh, i njohur gjithashtu si shpata drapër, është një shembull kryesor. 

Kjo teh i lakuar, i cila teknikisht kategorizohet si sëpatë dhe jo shpatë e vërtetë, ishte e farkëtuar në bronz dhe përgjithësisht kishte një gjatësi nga 19 deri në 24 inç.

Katapultë

7 armët e tmerrshme të Botës së Lashtë

Katapultë romake në Kështjellën Sant'Angelo, Itali

Katapultat nënkuptontin shkatërrim serioz për pronat, mbrojtjen, ushtarët dhe kalimtarët.

Ata filluan të shfaqen në gjysmën e parë të mijëvjeçarit të parë para Krishtit dhe u ngjanin më shumë harqeve. 

Por nga shekulli i 3-të para Krishtit, grekët, falë shkencëtarit/shpikësit të famshëm Arkimedi, e përparuan katapultën deri në atë pikë sa mund të hidhte gurë të mëdhenj, që thyenin muret. 

Katapultat u adoptuan më pas nga romakët.

Elefanti i Luftës

7 armët e tmerrshme të Botës së Lashtë

Elefantët e përdorur në luftërat e lashta

Nëse një objekt i pajetë prej mijëra kilogramësh që fluturonte drejt teje nuk ishte befasues, imagjinoni se si mund të reagoni kur të shihnit një elefant të tërbuar shumëtonësh që po shkel rrugën tuaj. 

Elefantët janë përdorur nga njerëzit për rreth 4000 vjet - fillimisht për qëllime bujqësore. 

Dëshmia e parë e elefantëve të luftës i përket Kinës , gjatë Dinastisë Shang (1600 - 1027 para Krishtit, por ndoshta afër vitit 1100). 

Në vitin 331 para Krishtit, Aleksandri i Madh u ndesh me 15 elefantë lufte (së bashku me 200,000 trupa persiane) në Betejën e Gaugamela (në veriun e sotëmIraku ), i ndjekur nga 100 elefantë lufte në Betejën e Hydaspes, kur ai pushtoi Punjab, Indi , pesë vjet më vonë. Pasi pengoi me sukses rezistencën e Pavataha-s (aka Mbreti Porus), ai integroi 80 elefantë të mbijetuar në ushtrinë e tij. 

Shkopinj prej druri

7 armët e tmerrshme të Botës së Lashtë

Ndonjëherë, mjetet më të thjeshta janë më efektive. 

Shkopinjtë prej druri mund t'u mungojë joshja vizuale e shumë prej armëve gjatë historisë, por për sa i përket traumës me rreze të afërt, forcës së hapur, paraardhësit tanë neolitikë e kishin kuptuar këtë. 

Tifozët e serialit ' The ëalking Dead' e dinë se sa shkatërruese mund të jetë një goditje në kokë me një shkop të fortë prej druri. 

Një skenar i ngjashëm duket se ka ndodhur rreth 7000 vjet më parë në tre vende të ndryshme në Gjermaninë dhe Austrinë e sotme , ku janë gjetur disa varre masive, me individët e identifikuar që tregojnë trauma të rënda në kokë. 

Harku me Shigjetë

7 armët e tmerrshme të Botës së Lashtë

Harqet dhe shigjetat e përdorura nga banorët e lashtë të shpellave

Gjuajtja me hark u shfaq përfundimisht në Epokën e Mesme të Gurit të Afrikës, midis 37,000 dhe 65,000 vjet më parë. 

Megjithatë, ka disa dëshmi nga Afrika e Jugut që sugjerojnë se teknologjia e harkut dhe shigjetës mund të ketë qenë në përdorim qysh 71,000 vjet më parë. 

Është interesante se ky mjet gjuetie dhe armë lufte nuk është konfirmuar se ka bërë migrimin nga Afrika deri 11,000 vjet më parë. 

Por që atëherë, ky mjet u bë një fenomen global. 

Është përdorur në Evropë dhe Azinë Perëndimore në epokën e Paleolitit të Epërm të Vonë deri në Pleistocenin Terminal, dhe në Japoni, Azia Verilindore dhe Amerika Veriore dhe Jugore gjithashtu duke filluar në Pleistocenin Terminal. 

Metoda e harkut dhe shigjetës vazhdon të jetë një strategji efektive e gjuetisë, me popullim në Afrikën e Jugut duke përdorur harqe tradicionale 

Pugio

7 armët e tmerrshme të Botës së Lashtë

Një kamë e përdorur nga ushtarët romakë si armë anësore

Pugio ishte një kamë e përdorur nga ushtarët romakë. 

Ajo ishte montuar si një krah anësor për kur beteja kalonte në luftime trup më trup. 

Ishte gjithashtu një armë e zakonshme e zgjedhur kur bëhej fjalë për vetëvrasje dhe vrasje (siç ishte rasti kur senatorët komplotist goditën Jul Cezarin 23 herë me thikë duke përdorur këtë kamë). 

Urumi

7 armët e tmerrshme të Botës së Lashtë

Urumu përdorej në luftërat luftarake në Sri Lanka

Duke folur për tehet, një shpikje e egër dhe e lashtë që duhet përmendur është Urumi. 

Ky koleksion me tehe fleksibël (mbi 32) përdorej si një kamxhik - megjithëse me një pasojë të jashtëzakonshme për ata që sulmoheshin, si dhe për vetë sulmuesin, nëse ai nuk ishte një mjeshtër në artet marciale Kalaripayattu. 

Kjo armë është specifike për historinë e Indisë moderne dhe Sri Lankës , me versionet më të hershme që supozohet të jenë shfaqur gjatë periudhës Sangam (dmth. 1800 vjet më parë). 

Urumi mund të përdoret për të shmangur kundërshtarët e shumtë në të njëjtën kohë, duke dhënë goditje të rënda gjatë lëvizjeve të tij të shpejta dhe kaotike. 

Kur nuk përdoreshin, tehet mbështilleshin rreth belit të luftëtarit dhe mbaheshin si një rrip. /Alfapress.al

 

 

Po ndodh...