Bernie Madoff: Zhvilluesi i mashtrimit më të madh financiar

15 Prill 2023, 09:43 / AKTUALITET ALFA PRESS

Bernie Madoff: Zhvilluesi i mashtrimit më të madh financiar
Bernie Madoff ka lindur në vitin 1938, duke u rritur në Queens, Nju Jork. Në vitet 1960, ai krijoi një firmë të suksesshme investimesh në Ëall Street, duke u bërë shpejt një emër i njohur për shkak të fitimeve të vazhdueshme dhe investimeve me rrezik të ulët. Firma e tij u bë aq e njohur sa që në vitin 2008 po menaxhonte mbi 50 miliardë dollarë në fondet e klientëve . Megjithatë, ky sukses u ndal papritur kur Madoff u arrestua dhe u akuzua për operimin e një skeme Ponzi - mashtrimi më i madh financiar në histori.

Bernie Madoff ka lindur në vitin 1938 në Queens, Nju Jork. 

Në vitet 1960, ai krijoi një firmë të suksesshme investimesh në Wall Street, duke u bërë shpejt një emër i njohur për shkak të fitimeve të vazhdueshme dhe investimeve me rrezik të ulët. 

Firma e tij u bë aq e njohur sa që në vitin 2008 po menaxhonte mbi 50 miliardë dollarë në fondet e klientëve . 

Megjithatë, ky sukses u ndal papritur kur Madoff u arrestua dhe u akuzua për operimin e një skeme Ponzi (një term për të përcaktuar operacionet e paligjshme financiare që premtojnë fitore të mëdha për investimet afatshkurtra. Këto mund të përshkruhen si ato marrëveshje që merrni në emailin tuaj që janë thjesht shumë të mira për të qenë të vërteta) - mashtrimi më i madh financiar në histori.
Ai krijoi një rrjet investimesh komplekse dhe teknikash kontabiliteti që e lejuan atë të mashtronte investitorët duke besuar se kompania e tij po fitonte para, ndërkohë që nuk ndodhte. 

Kjo i mundësoi atij të grumbullonte shuma të mëdha parash duke ruajtur kthime jashtëzakonisht bujare për investitorët për shumë vite – derisa gjithçka u rrëzua në dhjetor 2008, kur ai u arrestua dhe u akuzua për mashtrim.

Shkalla e aktiviteteve mashtruese të Bernie Madoff është tronditëse – ai dyshohet se mashtroi investitorët prej rreth 19.2 miliardë dollarësh, duke çuar në dënimin e tij me 150 vjet burg, së bashku me urdhrat për kthim në vlerë prej 170 miliardë dollarësh. 

Si u krye mashtrimi

Mashtrimi i Bernie Madoff ishte tepër kompleks, duke e lejuar atë të mos zbulohej me vite të tëra.

Fillimisht ai fitoi besimin e investitorëve të tij duke u premtuar atyre kthime të qëndrueshme që ishin më të larta se ato që mund të arriheshin në bursë. 

Shumë nga investitorët e tij ishin individë dhe institucione të pasura që ishin të gatshëm të merrnin një shans për Madoff pasi ai dukej si një investitor me përvojë dhe i besueshëm.

Ai ishte gjithashtu në gjendje të mos shfaqte as një pikë dyshimi duke mbajtur një rrjet ndërmjetësish, kontabilistësh dhe avokatësh që do të garantonin për të dhe do ta ndihmonin të fshihte skemat e tij. 

Ai krijoi deklarata të rreme dhe të dhëna financiare që e bënin të dukej sikur kishte më shumë para të investuara se sa kishte bërë në të vërtetë, duke siguruar gjithashtu "dividentë" të rregullt që i mbanin investitorët e tij të besonin se po bënin para.

Madoff përdori gjithashtu ndikimin e tij për të fituar akses në mundësi ekskluzive investimi, të tilla si fondet mbrojtëse dhe firmat e kapitalit privat, të cilat e lejuan atë të përdorte fondet e investitorëve për përfitimin e tij personal. 

Madje ai mundi t'i përdorte këto investime si kolateral për kreditë në mënyrë që të vazhdonte skemën pa ngritur shumë dyshime.

Madhësia e mashtrimit të Bernie Madoff ka bërë që rregullatorët dhe investitorët të bëhen më të vetëdijshëm për nevojën për një kontroll të shtuar kur bëhet fjalë për investimet. 

Kush u prek nga mashtrimi

Skandali i Bernie Madoff pati një ndikim të gjerë, me viktima që varionin nga individë me vlerë të lartë neto deri tek bamirësitë, fondet e pensioneve dhe madje edhe disa të famshëm. 

Humbjet totale për shkak të mashtrimit vlerësohen të jenë rreth 19.2 miliardë dollarë, ku humbja më e madhe e vetme është ajo e Jeffry Picoëer me 7.2 miliardë dollarë.

Investitorët dhe familjet e tyre mbetën të shkatërruar nga mashtrimi. 

Shumë kishin vënë kursimet e tyre të jetës në atë që dukej të ishte një mundësi e sigurt investimi, vetëm për të zbuluar më vonë se ishte një skemë e përpunuar Ponzi e orkestruar nga vetë Madoff. 

Efektet e valëzuara të këtij mashtrimi masiv shtriheshin edhe përtej investitorëve individualë; 

Gjithashtu u prekën shumë edhe organizata bamirëse, fondacionet dhe organizatat e tjera jofitimprurëse. 

Shumë prej këtyre organizatave mbështeten në donacione nga donatorë bujarë dhe kishin investuar shuma të konsiderueshme parash në skemën e Madoff pa e ditur se ishte një mashtrim. 

Këto organizata humbën miliona, nëse jo miliarda dollarë në donacione dhe investime, duke i lënë ato të paaftë për të ndihmuar ata të cilëve u shërbejnë, të cilët mbështeten në ndihma bamirëse për nevojat bazë si ushqimi, strehimi dhe kujdesi shëndetësor.

Pasojat ligjore për Bernie Madoff

Pasojat ligjore të Bernie Madoff ishin të rënda. Më 12 mars 2009, ai u dënua me 150 vjet burg dhe një urdhër për të paguar 170 miliardë dollarë në dëmshpërblim. 

Të gjitha pasuritë e tij personale u sekuestruan menjëherë nga gjykata, me një administrues të besuar për likuidimin e tyre. 

Përveç kësaj, Komisioni i Letrave me Vlerë (SEC) ngriti një padi civile kundër tij për aktivitetet e tij mashtruese.

Pasojat nga rasti i Madoff janë të qarta – organizatat duhet të kenë masa parandaluese që mund të zbulojnë shpejt çdo aktivitet të dyshimtë përpara se të dalë jashtë kontrollit, siç ndodhi në këtë rast të veçantë. 

Investitorët duhet gjithashtu të kryejnë kërkime të plota mbi çdo mundësi investimi të mundshëm përpara se të kryejnë fonde – shikimi në të dhënat e performancës së kaluar ose biseda me një këshilltar financiar janë të gjitha mënyrat për të mbrojtur paratë tuaja nga keqmenaxhimi ose mashtrimi.

Skandali i Bernie Madoff do të vazhdojë të ketë implikime të gjera në të gjithë botën e financave për vitet në vijim.

Ndikimet e qëndrueshme të mashtrimit

Humbjet financiare ishin marramendëse, me 409.5 milionë dollarë në pagesa kthimi të lëshuara nga Korporata e Mbrojtjes së Investitorëve të Letrave me Vlerë për të prekurit. 

SEC u kritikua ashpër për mosmarrjen e masave kundër Madoff më shpejt, gjë që nxiti rregulla më të rrepta në një sërë institucionesh financiare si bankat dhe fondet mbrojtëse që tani duhet të japin informacion më të detajuar për klientët dhe investimet e tyre. 

Studentët që studiojnë krimin me jakë të bardhë e kanë përdorur këtë rast si një shembull se çfarë mund të ndodhë kur neglizhohet kujdesi gjatë vendimeve të investimit./Përgatiti Alfapress.al
 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128