Çfarë janë balonat spiune kineze dhe pse janë të vështira për t’u rrëzuar?

4 Shkurt 2023, 10:37 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Çfarë janë balonat spiune kineze dhe pse janë të

Balona kineze " spiun " që fluturoi mbi tokën amerikane këtë javë, duke nxitur shtyrjen e vizitës së Sekretarit amerikan të shtetit në Kinë, është një mjet i udhëhequr nga inteligjenca artificiale, sipas një eksperti amerikan. 

Për William Kim , një ekspert në gjurmimin e balonave në institutin e mendimit Marathon Initiative në Uashington, këto avion janë mjete të fuqishme gjurmimi që janë të vështira për t'u rrëzuar. 

Një tullumbace 'spiune' e drejtuar nga inteligjenca artificiale?

Edhe pse pamja e balonës kineze i ngjan asaj të një baloni të zakonshme meteorologjike, disa elementë ndryshojnë, thekson Kim. Ngarkesa e tij imponuese, e cila është e dukshme, përbëhet nga instrumente elektronike për udhëzim dhe gjurmim, si dhe panele diellore për t’i fuqizuar të gjithë. Sipas tij, kjo balonë mund të ketë teknologji udhëzuese që ushtria amerikane ende nuk i ka.

Eksperti shpjegon se me përparimet në inteligjencën artificiale (IA), një balonë tani mund të drejtohet thjesht duke ndryshuar lartësinë për të arritur në një pikë të përshtatshme për të gjetur një erë që do ta shtyjë atë në drejtimin e dëshiruar.

Më parë ose duhej të drejtohej nga toka me një kabllo "ose ti e lije dhe shkonte aty ku e shtynte era", shpjegon William Kim.

“Ajo që ka ndodhur kohët e fundit me përparimet në inteligjencën artificiale është se ne tani mund të kemi një balonë që as nuk ka nevojë të ketë mjetet e veta të shtytjes. Thjesht duke kontrolluar lartësinë, ajo mund të kontrollojë drejtimin e saj” shprehet Kim.

Megjithatë, një teknologji e tillë mund të përfshijë komunikimin me bazën e saj.

- Cilat janë avantazhet ndaj satelitëve?

Sipas Kim, satelitët janë gjithnjë e më të prekshëm ndaj sulmeve nga Toka dhe hapësira.
Balonat, nga ana tjetër, kanë përparësi të shumta, duke filluar nga aftësia e tyre për t'iu shmangur radarëve.

“Ato janë bërë nga materiale që nuk reflektojnë dritë, nuk janë metal. Prandaj, edhe pse ato mund të jenë mjaft të mëdha  zbulimi i tyre është i vështirë”.

Nëse ato janë mjaft të vogla, mekanizmat e spiunazhit dhe ngarkesa e këtyre anijeve ajrore mund të mbeten edhe të pazbuluara.

Balonat gjithashtu kanë avantazhin se janë në gjendje të qëndrojnë në një pozicion fiks mbi objektivin e gjurmuar, ndryshe nga satelitët spiun që duhet të qëndrojnë në orbitë.

“Ata mund të fluturojnë me muaj mbi të njëjtin pozicion”, siguron eksperti.

- A mund të ketë arritur balona në SHBA rastësisht?

Për William Kim, kjo është një " mundësi reale ". 

Baloni kinez me të vërtetë mund të jetë dërguar fillimisht për të mbledhur të dhëna jashtë kufirit amerikan ose shumë më lart dhe ka pësuar disa dëmtime.

"Këto balona nuk funksionojnë gjithmonë në mënyrë perfekte ," thotë ai, duke vënë në dukje se pajisja kineze po fluturonte në një lartësi prej rreth 46,000 këmbësh mbi tokë, në vend të 65,000 ose 100,000 këmbëve në të cilat zakonisht fluturojnë instrumentet e këtij lloji.

"Nëse qëllimi ishte ta bënin më të vështirë për t'u zbuluar, më të vështirë për ta rrëzuar, do ta dërgonin në një lartësi më të madhe"

- Pse nuk mund ta rrëzojnë SHBA-të?

Të rrëzosh balonën nuk është aq e lehtë sa duket, paralajmëron Kim.

"Këto balona funksionojnë me helium, nuk mund ta qëlloni dhe ta bëni atë të marrë flakë" shpjegon eksperti.

“Nuk janë gjëra që shpërthejnë. Nëse hapni një vrimë në të, ajo thjesht do të shfryhet shumë ngadalë."

Për Kim, nuk është e qartë nëse raketat tokë-ajër funksionojnë kundër këtyre lloji të balonave, pasi sistemet e tyre të drejtimit janë vërtet të dizajnuara për të goditur objektiva të shpejtë.

 

 

Po ndodh...