Mund të humbiste fëmijët e saj për shkak të ADN-së së saj të rrallë, çështja që tronditi Gjykatat në Amerikë

16 Dhjetor 2022, 12:19 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Mund të humbiste fëmijët e saj për shkak të

Kjo është një histori shumë e çuditshme që tregon se çfarë mund të ndodhë ndonjëherë kur kërkon ndihmë nga qeveria dhe se si ndihma e vërtetë vjen kur nuk e pret pasi ke bërë gjithçka të imagjinueshme dhe të paimagjinueshme.

Lydia Fairchild ishte 26 vjeçe, e papunë dhe sapo ishte ndarë nga babai i fëmijëve të saj kur aplikoi për mbështetje ekonomike në shtetin e Uashingtonit – një proces që kërkonte teste të atësisë dhe të mëmësisë. 

E gjithë familja duhej të siguronte mostra të ADN-së në formën e tamponëve  për të vërtetuar marrëdhënien e tyre. 

Kur rezultati i testit të maternitetit ishte i disponueshëm, shërbimet sociale i kërkuan Fairchild që të vinte urgjentisht në zyrën e tyre. 

Punonjësja sociale dhe një përfaqësues ligjor e përballën Fairchild me prova të ADN-së se fëmijët e saj nuk ishin të lidhur biologjikisht me të dhe se ajo po kryente mashtrime duke gënjyer për marrëdhënien e saj me fëmijët e saj

Beteja ligjore kundër të gjitha mosmarrëveshjeve të njohura

Shteti ngriti një padi kundër Fairchild, e cila ishte shtatzënë me fëmijën e saj të tretë në atë kohë, edhe pse kishte një përputhje të qartë midis fëmijëve dhe babait të tyre, Jamie Toënsend. 

Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm të Shtetit të Uashingtonit mori çështjen e Fairchild me dyshimin për mashtrim.

Fillimisht, prokuroria urdhëroi familjen që t'i nënshtrohej tre analizave të veçanta të ADN-së për të përjashtuar gabimet laboratorike. 

Por çdo herë, rezultatet treguan se Fairchild nuk ishte nëna biologjike e dy fëmijëve të saj. 

Edhe pse ajo ishte në gjendje të tregonte foto që e shfaqnin atë me fëmijët e saj, si dhe deklarata nga familja e saj, prokuroria ende besonte se ajo gënjente disi sepse gjykatat amerikane në atë kohë pranuan provat e ADN-së si të pagabueshme.

 Kështu ata e akuzuan atë për mashtrim  sepse i kishte listuar fëmijët e saj si vartës në aplikimin e saj për ndihmë sociale dhe e kërcënuan atë me një test detektor gënjeshtre.

Gjykatësi e këshilloi Fairchild të merrte një avokat, por ata të gjithë refuzuan me arsyetimin se nuk do të fitonin kurrë një çështje kundër provave të ADN-së. 

Fairchild ishte vetëm pak ditë nga lindja e fëmijës së saj të radhës dhe kur gjykata sugjeroi që dy fëmijët e saj të vendoseshin në shtëpi të veçanta kujdestarie ndërsa çështja ishte apeluar, ajo kërkoi që gjykata ta shtynte çështjen derisa sa të sillte në jetë fëmijën e saj të tretë dhe ADN-ja e fëmijës të  testohej. 

Gjykatësi ra dakord dhe urdhëroi që në lindje të ishte i pranishëm një përmbarues. 

Kur rezultatet arritën dy javë më vonë, nuk kishte përsëri asnjë përputhje gjenetike midis nënës dhe fëmijës së saj. 

Megjithëse përmbaruesi mori pjesë në lindjen e të porsalindurit nga trupi i Fairchild dhe pa teksa mjekët nxirrnin gjak nga Fairchild dhe fëmija për të kryer testet e ADN-së, gjyqtari qëndroi në deklaratën e tij se Fairchild ishte një mashtruese në një farë mënyre për shtatzënitë. 

Megjithatë, një avokat, Alan Tindell, i cili ishte i intriguar nga ky rast i çuditshëm, pranoi ta përfaqësonte atë.

Tindell fillimisht e pyeti tërësisht për t'u siguruar që fëmijët e saj nuk ishin nga motra ose vëllai i saj. 

Madje e pyeti nëse i kishte rrëmbyer. 

Pasi u bind nga përgjigjet e saj të prera, ai filloi të hetonte provat kundër saj kur hasi në një artikull të fundit të botuar në Neë England Journal of Medicine,

"Materniteti i diskutueshëm që çon në identifikimin e kimerizmit tetragametik", i cili përshkruante rastin e Karen Keegan. , një grua që kishte nevojë për transplantim të veshkave, por ADN-ja e së cilës përputhej vetëm me një nga fëmijët e saj, të cilët u testuan si donatorë të mundshëm të veshkave. Studiuesit sugjeruan kimerizmin si një shpjegim të mundshëm. 

Pasi morën një grant nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë për të studiuar më tej Keegan dhe familjen e saj, ata zbuluan se Keegan kishte dy grupe të ndryshme të ADN-së në trupin e saj që rezultonin nga bashkimi i dy vezëve të fekonduara në mënyrë të pavarur në një fazë shumë të hershme të zhvillimit, të njohur si kimerizëm.

Rezultatet e hulumtimit u publikuan në të njëjtin vit kur filloi hetimi i Fairchilds, 2002.

Kjo provë ishte vendimtare për çështjen e Fairchild dhe gjykata lejoi testimin e mëtejshëm të ADN-së mbi Fairchild. 

Teknikët e laboratorit të caktuar nga gjykata filluan të merrnin mostra të flokëve, faqeve, lëkurës dhe gjakut, por të gjithë treguan të njëjtën prejardhje të ADN-së. 

Vetëm kur morën një mostër nga qafa e mitrës së Fairchild, më në fund gjetën një linjë të dytë të ADN-së që përputhej me atë të fëmijëve të saj. 

Por ende nuk kishte mbaruar. 

Nëna e Fairchild duhej të dorëzonte ADN-në e saj për krahasim dhe kur ajo u përputh si gjyshja nga nëna e fëmijëve, gjykatësi e pushoi çështjen, duke pranuar se ai kishte gabuar dhe se Fairchild kishte në trupin dhe binjaken e saj.

Rasti i Fairchild ishte një nga raportet e para publike të kimerizmit dhe u përdor si shembull në diskutimet e mëvonshme rreth vlefshmërisë dhe besueshmërisë së provave të ADN-së në çështjet gjyqësore në Shtetet e Bashkuara.

Çfarë është një kimerat njerëzore?

Kimerat janë organizma që kanë dy grupe të ndryshme të ADN-së në trupin e tyre, pra materialin gjenetik që përmban udhëzimet për zhvillimin dhe funksionimin e një organizmi. 

Shumica e organizmave kanë vetëm një grup ADN-je, e cila është e pranishme dhe identike në çdo qelizë të trupit të organizmit. 

Një organizëm merr rreth gjysmën e ADN-së së tij nga qelizat germinale të prindërve të tij, dmth. spermatozoidet dhe vezët e tyre, të cilat transferojnë ADN-në nga prindërit tek pasardhësit. 

Në riprodhimin e njeriut, një spermë normalisht shkrihet me një vezë, duke rezultuar në një vezë të fekonduar që mund të zhvillohet në një fetus. 

Megjithatë, ndonjëherë, vezoret, organet në trupin e femrës që prodhojnë dhe fitojnë vezë, lëshojnë më shumë se një vezë në të njëjtën kohë, një fenomen i njohur si hiperovulation. 

Në raste të tilla, dy spermatozoide të ndryshme mund të fekondojnë dy vezë të ndryshme që lëshohen gjatë hiperovulacionit. 

Rezultati është dy vezë të fekonduara gjenetikisht të ndryshme që mund të zhvillohen në binjakë.

Megjithatë, në disa raste, këto dy vezë të fekonduara mund të bashkohen në një fazë të hershme të zhvillimit, duke rezultuar në një kimerë të dy linjave qelizore gjenetikisht të ndryshme. 

Si rezultat, një kimerë nuk ka qeliza me ADN identike në të gjithë trupin e saj, por ADN-ja në pjesë të ndryshme të trupit të saj është e ndryshme, kështu që ADN-ja në gjakun e saj, për shembull, nuk është e njëjtë me ADN-në në pështymën e saj.

Rastet e dokumentuara të kimerizmit në njerëz si Fairchild dhe Keegan janë të rralla dhe shkalla aktuale e incidencës është e panjohur. 

Disa studiues spekulojnë se kimerizmi tek njerëzit është po aq i zakonshëm sa tek binjakët vëllazërorë ose jo-identikë, incidenca e të cilave po rritet vazhdimisht për shkak të përdorimit në rritje të teknologjive riprodhuese të asistuara dhe trajtimeve të fertilitetit./ Përgatiti Alfapress.al

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128