‘Pika zero e historisë’/ Zbulohen statuja të reja në vendet e lashta të Gobeklitepe dhe Karahantepe

1 Tetor 2023, 22:26 / AKTUALITET ALFA PRESS

‘Pika zero e historisë’/ Zbulohen statuja të reja në

Statuja e parë e pikturuar dhe një nga statujat njerëzore më realiste u zbuluan në vendet e lashta Gobeklitepe dhe Karahantepe të Turqisë.

Zbulime të reja po dalin në dritë në provincën juglindore Sanliurfa, sipas Ministrisë së Kulturës dhe Turizmit.

Një statujë e derrit të egër me përmasa reale e bërë prej guri gëlqeror u gjet në “strukturën D” të Gobeklitepe, një vend antik i njohur si “pika zero e historisë”. Vepra, e cila tregon mbetje të pigmentit të kuq, të bardhë dhe të zi në sipërfaqen e saj, ishte skulptura e parë e pikturuar e gjetur nga periudha e saj deri në ditët e sotme.

Vendi i gërmimit arkeologjik ndodhet në Sanliurfa dhe përmban relike që datojnë deri në 12,000 vjet më parë. Vendi i famshëm antik u zbulua në vitin 1963 nga studiues nga universitetet e Stambollit dhe Çikagos.

Në punën e përbashkët në vend që nga viti 1995, Instituti Arkeologjik Gjerman dhe Muzeu Sanliurfa kanë gjetur obeliskë në formë T-je nga epoka neolitike me lartësi tre deri në gjashtë metra dhe me peshë 40-60 tonë.

Gjatë gërmimeve, u zbuluan objekte të ndryshme 12,000-vjeçare, të tilla si statuja njerëzore 65 centimetra të larta.

Statuja njerëzore u zbulua në Karahantepe

Një statujë njerëzore u zbulua gjatë gërmimeve në Karahantepe të Turqisë, e konsideruar si një nga vendbanimet më të rëndësishme të periudhës neolitike. Statuja njerëzore 2.3 metra e lartë, dhe kandidate për një nga shembujt më mbresëlënës të artit parahistorik me një shprehje realiste të fytyrës, u gjet e fiksuar në tokë në një stol.

Në zonë u gjetën gjithashtu një statujë shkabe dhe pllaka guri, raporton Anadolu Agency.

Që atëherë, përpjekjet kërkimore kanë rritur ritmin, duke përfshirë nisjen e projektit të Kulturës Gobeklitepe dhe Gërmimeve në Karahantepe në 2017.

Gërmimet në vend kanë çuar në zbulimin e më shumë se 250 obelisqeve në formë T-je të ngjashme me ato në Gobeklitepe, një vend zyrtar i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s i njohur si tempulli më i vjetër në botë dhe i quajtur “pika zero e historisë”.

Po ndodh...