Piktura që provokoi skandale në botën islame

28 Nëntor 2022, 14:18 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Piktura që provokoi skandale në botën islame

Në këtë artikull, ne do t'i hedhim një vështrim një prej pikturave më të diskutueshme të Osman Hamdi Beut, "Mihrap", i quajtur gjithashtu "Zanafilla". E bërë në vitin 1901, vepra ekspozohet për herë të parë në të njëjtin vit në Berlin, dhe më vonë për t'u prezantuar në Ekspozitën e Akademisë Mbretërore në Londër në 1903.

Piktura e madhe përshkruan një grua të re të ulur në një "rahle" (një mbështetje për leximin e Kuranit), me shpinën e saj nga mihrapi, kamarja përballë Mekës, vendi i shenjtë i Islamit. E reja, e cila është shtatzënë, ka veshur një fustan të verdhë, prerja e të cilit nuk është mesjetare, por e shekullit të 19-të. Në këmbët e saj shfaqen dorëshkrime dhe libra, duke përfshirë Zend-i-Avesta, librin e shenjtë të Zoroastrianëve dhe Kuranin. Nënshkrimi i artistit shfaqet në një nga librat në këmbët e gruas së re. Mbështetja për Kuranin dhe shandani që shfaqen në pikturë mund të shihen edhe sot në Muzeun aktual të Artit Islamik në Stamboll, i vendosur brenda ish-Sarait, i cili dikur i përkiste Vezirit të Madh Ibrahim Pashë (1494–1536).

Për disa, kjo foto do të ishte një kopje e një skulpture të pikturuar të quajtur Tanagra e bërë në 1890 nga Jean-Léon Gérôme. Jo pak e kanë konsideruar blasfemi këtë pikturë, por asgjë në jetën dhe veprat e tjera të Osman Hamdi Beut nuk e mbështet këtë pohim. Edhe pse ishte një mbështetës i vendosur i Tanzimatit, një ideologji perëndimore e paraqitur në botën islame, përfaqësuesit e të cilit përfshinin Vezirin e Madh Midhat Pasha dhe babain e artistit, Ibrahim Edhem Pasha, Osman Hamdi Beu, i cili  kishte shprehur vazhdimisht aderimin dhe respektin e tij ndaj fesë islame. si vlera osmane.

Ai besonte se Perandoria kishte nevojë të madhe për infrastrukturën dhe institucionet perëndimore për të mbijetuar në shekullin e nëntëmbëdhjetë, por e gjithë kjo duhej të përshtatej me specifikat kombëtare.

Nisur nga këto ide të piktorit, të shprehura në mënyrë sa më të qartë në letërkëmbimin e tij me të atin, të shkruar në frëngjisht, historiani i artit Edhem Eldem, pasardhës i Osman Hamdi Beut, doli me një shpjegim shumë më të besueshëm. Për të, zonja e re shtatzënë është personifikimi i Turqisë (dhe, si rrjedhojë, e Perandorisë Osmane) që i kthen shpinën të shkuarës dhe shikon nga e ardhmja.

Sipas disave, modelja është një grua e re armene, vajza e shërbëtores së gruas së dytë të piktorit, Marie / Naile Hanim. Por historiani Edhem Eldem thotë se modelja nuk është askush tjetër veçse një nga vajzat e Osman Hamdi Beut, Layla (lindur në 1880), e cila ishte shtatzënë gjatë pikturës. Ajo lindi një vajzë, Nimet, më 1 maj 1902, kur piktura ishte përfunduar tashmë. Kjo detyrë duket se nënkupton një frytshmëri që do të vijë me një të ardhme më të mirë, të cilën Osman Hamdi Beu e kishte uruar për të gjithë popujt e Perandorisë.

Në fakt, qëndrimi i Osman Hamdi Beut ndaj fesë është shumë nderues, si në peizazhe të tilla që ai i përshkruan si "Vendbanimet e themeluara nga Çoban Mustafa Pasha", e cila përfshinte një xhami, një medrese (shkollë teologjike) dhe një mensë (pikturë e bërë në vitet 1880. –1890), si dhe portrete si “Emiri i ri që studion” (pikturë e bërë në fillim të shekullit XX) apo “Teologu” (njeri që lexon Kuranin, fillimi i shekullit XX), por edhe “Debat në derën e xhamisë”, vepër nga viti 1891./ Historyofyesterday/ Përktheu Alfapress 

 

 

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128