Pse Krishtlindjet janë në dhjetor?

28 Dhjetor 2022, 17:00 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Pse Krishtlindjet janë në dhjetor?

Krishtlindja, festa që përkujton lindjen e Jezu Krishtit, festohet nga shumica e të krishterëve më 25 dhjetor në kalendarin Gregorian.

Por të krishterët e hershëm nuk festonin lindjen e tij dhe askush nuk e di se në cilën datë lindi Jezusi (disa studiues besojnë se data aktuale ishte në fillim të pranverës, duke e vendosur atë më afër Pashkëve, festës që përkujton Ringjalljen e tij).

Origjina e festës dhe data e saj në dhjetor shtrihen në botën e lashtë greko-romake, pasi përkujtimet ndoshta filluan diku në shekullin II.

Ekzistojnë të paktën tre origjina të mundshme për datën e dhjetorit. 

Historiani i krishterë romak Sextus Julius Africanus e daton ngjizjen e Jezusit më 25 mars (të njëjtën datë në të cilën ai mendoi se u krijua bota), e cili, pas nëntë muajsh në barkun e nënës së tij, do të rezultonte në një lindje më 25 dhjetor.

Në shekullin e 3-të, Perandoria Romake , e cila në atë kohë nuk kishte adoptuar krishterimin, festoi rilindjen e Diellit të Papushtuar (Sol Invictus) më 25 dhjetor. 

Kjo festë jo vetëm që shënoi kthimin e ditëve më të gjata pas solsticit të dimrit, por edhe pasoi festën popullore romake të quajtur Saturnalia (gjatë së cilës njerëzit festonin dhe shkëmbenin dhurata). 

Ishte gjithashtu ditëlindja e hyjnisë indo-evropiane Mithra, një perëndi e dritës dhe e besnikërisë, kulti i së cilës në atë kohë po bëhej gjithnjë e më i popullarizuar në mesin e ushtarëve romakë.

Kisha në Romë filloi të festonte zyrtarisht Krishtlindjet më 25 dhjetor 336, gjatë mbretërimit të perandorit Konstandin.

Ndërsa Kostandini e kishte bërë krishterimin fenë efektive të perandorisë, disa kanë spekuluar se zgjedhja e kësaj date kishte motiv politik për të dobësuar festimet e vendosura pagane. 

Data nuk u pranua gjerësisht në Perandorinë Lindore, ku 6 janari ishte favorizuar, për një gjysmë shekulli tjetër dhe Krishtlindja nuk u bë një festë e madhe e krishterë deri në shekullin e 9-të./ Përgatit Alfapress.al
 

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128