Pse mali Everest bën zhurmë gjatë natës?

16 Maj 2023, 11:19 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Pse mali Everest bën zhurmë gjatë natës?

Maja më e lartë në botë, mali Everest është i njohur për bukurinë e tij madhështore dhe pamjet mahnitëse.

Por njihet edhe për diçka tjetër – zhurmat misterioze që dëgjohen gjatë natës.

Megjithëse askush nuk e di burimin e saktë të këtyre tingujve të çuditshëm, ata besohet se variojnë nga anomalitë atmosferike deri te aktiviteti paranormal.

Me pajisjet e duhura, çdokush mund të përjetojë këtë fenomen të jashtëzakonshëm dhe të përpiqet të zbulojë të vërtetën pas zhurmave misterioze të malit Everest.

Në këtë artikull, ne shqyrtojmë se cilat janë këto zhurma, teoritë e mundshme pas tyre, faktorët mjedisorë që mund t'i krijojnë ato dhe si mund t'i dëgjoni vetë.

Cilat janë zhurmat?

Zhurmat misterioze të dëgjuara gjatë natës në malin Everest janë raportuar se tingëllojnë si rënkime dhe rënkime të forta, por një studim nga National Geographic Society përcaktoi se këto tinguj nuk ishin shkaktuar nga ndonjë specie e njohur e kafshëve.

Në vend të kësaj, ato janë krahasuar me tingujt e një mjegulle të largët, një gjëmim të ulët, një dere kërcitëse ose zhurmën e një aeroplani që fluturon sipër – të gjitha këto mbeten të pashpjegueshme.

Burimi i saktë i këtyre zhurmave misterioze mbetet i panjohur.

Në fakt, teoritë variojnë nga anomalitë atmosferike tek aktiviteti paranormal dhe më gjerë.

Për shembull, disa thonë se zhurmat e çuditshme mund të jenë për shkak të fenomeneve të motit, si p.sh. përmbysja e temperaturës ose era e fortë – që të dyja mund të krijojnë shqetësime unike akustike.

Të tjerë besojnë se shkaku mund të jetë diçka më e mbinatyrshme – ndoshta edhe fantazma apo shpirtra të tjerë që jetojnë në malin Everest!

Cilado qoftë origjina e tyre, është e qartë se këto zhurma të pazakonta janë reale dhe mund të dëgjohen me pajisjet e duhura.

Kushdo që është i interesuar të përjetojë vetë këtë fenomen mund të provojë të përdorë pajisje të specializuara regjistrimi audio të dizajnuara për të kapur këta tinguj të pakapshëm.

Duke vepruar kështu, ata thjesht mund të zbulojnë të vërtetën pas zhurmave misterioze të malit Everest.

Teoritë prapa zhurmave

Për dekada të tëra, zhurmat misterioze të dëgjuara gjatë natës në malin Everest kanë krijuar një enigmë hutuese.

Deri më tani, ne ende nuk e dimë burimin e vërtetë të këtyre tingujve, por ka shumë teori që kërkojnë t'i shpjegojnë ato.

Një teori popullore sugjeron se lëvizjet e Nënës Natyrë – si ortekët dhe rrëshqitjet e dheut – mund të jenë pas zhurmës.

Bora e madhe dhe akulli mund të krijojnë shpejt presion përpara se lëshimi i papritur i saj të shkaktojë një tingull të lartë kur bie në rajonet malore.

Në mënyrë të ngjashme, erozioni i akullnajave mbi shkëmbinj mund të shkaktojë kërcitje ose rënkim për shkak të fërkimit midis sipërfaqeve të tyre ndërsa lëvizin.

Rrymat e erës që ndërveprojnë me formën singulare të malit Everest është një tjetër sugjerim për atë që mund të prodhojë këto zhurma të çuditshme; kjo mund të shpjegojë pse disa njerëz raportojnë se kanë dëgjuar një mjegull të largët në vend që të thonë, një derë kërcitëse ose një aeroplan që fluturon sipër.

As kjo nuk është e padëgjuar; tinguj të ngjashëm 'bilbilë' janë raportuar në maja të tjera të larta në mbarë botën.

Aktiviteti sizmik është propozuar gjithashtu si një shpjegim tjetër i mundshëm për këto zhurma të frikshme që vijnë nga mali Everest gjatë natës.

Nën koren e Tokës ka valë sizmike që prodhojnë zhurmë të ulët kur arrijnë në pika të caktuara në tokë mbi to. Përveç kësaj, jehonat nga uji nëntokësor mund të jenë përgjegjës për disa individë që përshkruajnë atë që duket të jetë një tingull i ngjashëm me aeroplanin që del nga mali pas perëndimit të diellit.

Së fundi, studiuesit kanë spekuluar se kafshët vendase në ose afër malit Everest mund të gjenerojnë gjithashtu disa nga këto zhurma misterioze; megjithatë kjo mbetet e pakonfirmuar nga provat shkencore deri më tani. Disa besojnë se operacionet sekrete ushtarake të kryera pranë malit Everest mund të jenë përgjegjës për disa nga këto tinguj të veçantë - megjithëse kjo mbetet e pasigurt!

Për ta përmbledhur, ndërsa ne ende nuk e dimë përfundimisht se çfarë i ndez të gjitha këto zhurma të veçanta që dëgjohen në malin Everest gjatë orëve të natës, ekzistojnë teori të shumta atje me shpjegime të mundshme që variojnë nga lëvizjet natyrore të tokës deri te aktiviteti sizmik dhe madje edhe operacionet klandestine ushtarake!

Faktorët mjedisorë që mund të krijojnë zhurmë

Mali Everest ka mahnitur dhe hutuar njerëzit për shekuj me tingujt e tij misterioz që dëgjohen gjatë natës.

Ndërsa burimi i saktë i këtyre zhurmave mbetet i panjohur, ka një sërë faktorësh mjedisorë që mund të jenë përgjegjës.

Rrymat e erës që përshkojnë tunele dhe çarje në mal mund të krijojnë dridhje që çojnë larg, ndërsa forma e saj unike mund të përforcojë çdo valë zanore ekzistuese.

Ortekët dhe rrëshqitjet e shkëmbinjve të shkaktuara nga shkrirja e akullnajave në mal mund të prodhojnë gjithashtu gjëmime të forta që jehojnë rreth luginës poshtë; ky fenomen njihet si 'bubullima akullnajore'.

Kafsha e egër që jeton në dhe përreth malit Everest mund të jetë gjithashtu përgjegjëse për disa nga këto tinguj të çuditshëm. Zogjtë, dhelprat, ujqërit, jakët dhe kafshët e tjera vendase të këtij rajoni mund të bëjnë zhurma të forta gjatë natës për shkak të topografisë që përforcon thirrjet e tyre. Për më tepër, ndryshimet në presionin e ajrit për shkak të sistemeve intensive të motit ose zogjve migrues që kalojnë mbi malin Everest mund të krijojnë turbulenca që rezultojnë në zhurma të çuditshme që dëgjohen nga shumë kilometra larg.

Të gjithë këta faktorë mjedisorë na ofrojnë një pasqyrë se pse Mount Everest bën zhurmë gjatë natës, por derisa dikush të mund të shpjegojë përfundimisht se çfarë i shkakton ato, ne kurrë nuk do ta dimë me të vërtetë se çfarë fshihet pas tyre!

Çfarë mund të bëni për t'i dëgjuar vetë këto zhurma?

Nëse po kërkoni të përjetoni zhurmat misterioze të malit Everest për veten tuaj , ka disa hapa të ndryshëm që mund të ndërmerrni.

Së pari, është e rëndësishme të vizitoni malin gjatë natës. Kjo është kur tingujt kanë më shumë gjasa të dëgjohen dhe të përjetohen, kështu që është më mirë të vini të përgatitur me një regjistrues zëri në rast se ndodh diçka e pazakontë. Sigurohuni që të keni veshje dhe furnizime të përshtatshme për udhëtimin tuaj gjithashtu. Gjithashtu ia vlen të kërkoni njerëz të tjerë që kanë raportuar se kanë dëgjuar zhurma të çuditshme në mal.

Përvojat e tyre mund të ofrojnë disa njohuri të vlefshme se çfarë mund t'i shkaktojë ato.

Pasi të keni arritur majën e malit Everest, është më mirë të qëndroni vigjilentë dhe të mbani veshët hapur për çdo aktivitet të çuditshëm ose të pazakontë që mund të prodhojë këto zhurma misterioze. Sigurohuni që të mbani parasysh çdo ndryshim në presionin e ajrit ose temperaturën që mund të kontribuojë në krijimin e tingujve të tillë, si dhe të jeni të vetëdijshëm për kafshët vendase në rajon që mund të bëjnë zhurma të larta gjatë aktiviteteve të tyre të natës. Përveç kësaj, nëse ka ndonjë stuhi ose sisteme të motit intensiv në zonë, kjo mund të shkaktojë gjithashtu turbulenca që rezultojnë në zhurma të çuditshme që prodhohen nga vetë mali Everest.

Me mjaft kuriozitet dhe vendosmëri, çdokush mund të përpiqet të zbulojë të vërtetën pas këtyre tingujve misterioz të malit Everest gjatë natës. Nëse është e mundur, provoni të sillni me vete një regjistrues zëri në mënyrë që të mund të kapni çdo dëshmi të fenomeneve të tilla dhe të hetoni më tej nëse është e nevojshme. Kush e di? Thjesht mund të zbuloni se çfarë i shkakton me të vërtetë këto zhurma të frikshme!

 

 

Po ndodh...

ide