Shpresa e fundit për njerëzimin/ Çfarë fshihet pas derës më të sigurtë në botë?

7 Mars 2023, 11:33 / AKTUALITET ALFA PRESS

Shpresa e fundit për njerëzimin/ Çfarë fshihet pas

Disa nga dyert më të sigurta në këtë botë mund të gjenden tek kasafortat të cilat kanë për qëllim të mbrojnë përmbajtjen brenda nga hajdutët e mundshëm kryesisht, por në disa raste, të mbrojnë të gjithë të tjerët nga përmbajtja brenda kasafortës.

Kasafortat  mund të gjurmohen në qytetërimet e lashta, duke përfshirë egjiptianët, grekët dhe romakët. 

Kasafortat e hershme ndërtoheshin shpesh për të vendosur mallra të vlefshme si thesare, dokumente të rëndësishme dhe objekte të shenjta.

Historia e Vaults

Kasafortat e sigurta kanë një histori të gjatë, që daton që nga kohërat parahistorike kur njerëzit përdornin mjete të ndryshme për të mbrojtur pasuritë e tyre nga vjedhja dhe dëmtimi. 

Për të mbrojtur pasurinë e tyre, egjiptianët e lashtë ndërtuan varre dhe ndërtime të tjera me dhoma dhe kurthe sekrete.

Kështjellat dhe fortifikimet u përdorën shpesh për të ruajtur sende të vlefshme si ari, argjendi dhe gurët e çmuar në të gjithë Evropën mesjetare. 

Arka të mëdha e të rënda u përdorën gjithashtu si kasaforta portative, të kompletuara me brava dhe çelësa.

Përparimet në teknologjitë e metaleve dhe bërjes së bravave çuan në ndërtimin e kasafortave gjithnjë e më të sofistikuar në shekujt 18 dhe 19. 

Këto kasaforta të reja prej çeliku ishin dukshëm më të vështira për t'u thyer se sa në arkat e mëparshme prej druri.

Charles Chubb, i cili filloi një ndërmarrje të prodhimit të bravave në Mbretërinë e Bashkuar në 1818, ishte një nga prodhuesit më të shquar të kasafortës së shekullit të nëntëmbëdhjetë. 

Kasafortat e Chubb ishin ndër më të sigurtat në botë dhe ato u përdorën nga bankat, ndërmarrjet dhe qeveritë në të gjithë botën.

Përdorimi i kasafortave u rrit gjatë shekullit të njëzetë, me materiale dhe teknologji të reja duke i bërë ato edhe më të sigurta. 

Bravat elektronike, sistemet e alarmit dhe mbikëqyrja me video janë bërë të zakonshme në shumë kasaforta moderne.

Kasafortat e sigurta tani përdoren për një sërë qëllimesh, duke përfshirë ruajtjen e sigurt të parave, bizhuterive, artit dhe sendeve të tjera me vlerë. 

Kasafortat e sigurta pritet të mbeten të rëndësishme për ruajtjen e objekteve të çmuara ndërsa teknologjia e sigurisë përparon.

Por, cili është kasaforta më e sigurt në botë dhe çfarë fshihet pas tij?

Shpresa e fundit për njerëzimin/ Çfarë fshihet pas

Doomsday Vault

Nëse ka një gjë që na ka mësuar historia është se ne gjithmonë i afrohemi një lloj apokalipsi, kështu që pse të mos përgatitemi për çdo rast? 

Kjo është arsyeja pse kasaforta e Ditës së Kijametit është krijuar.

Doomsday Vault, i njohur zyrtarisht si Svalbard Global Seed Vault, është një strukturë e sigurt ruajtjeje pranë Longyearbyen në ishullin norvegjez të Spitsbergen. 

Ai u krijua për të vepruar si një rezervë për bankat botërore të farave, me qëllim ruajtjen e biodiversitetit bujqësor në rast të një fatkeqësie të rëndë globale.

Kasaforta u hap në vitin 2008 dhe është gdhendur në një shpat mali 400 metra mbi nivelin e detit. 

Është ndërtuar për të duruar fatkeqësitë natyrore dhe të shkaktuara nga njeriu.

Hyrja e kasafortës është një tunel betoni që të çon në tre dhoma të pavarura, ku secila mund të strehojë deri në 1.5 milion mostra individuale të farës.

Kasaforta drejtohet nga qeveria norvegjeze dhe është e hapur për vendet dhe organizatat në mbarë botën që duan të ruajnë farat për mbrojtje. 

Që nga viti 2022, kasaforta ka mbi një milion mostra farërash nga pothuajse çdo vend i planetit. 

Farat mbahen në minus 18 gradë Celsius (-0,4 gradë Fahrenheit) dhe parashikohet të zgjasin për qindra vjet.

Doomsday Vault konsiderohet si një instrument kritik për ruajtjen e biodiversitetit bujqësor në botë, i cili kërcënohet nga ndryshimet klimatike, degradimi i habitatit dhe sëmundjet. 

Qëllimi është që nëse një krizë globale godet bujqësinë, farat e vendosura në kasafortë do të jenë në gjendje të ndihmojnë në rivendosjen e të korrave dhe rimbushjen e bankave ushqimore.

Nuk është një nga kasafortat më të vështira në histori, gjë që e bën atë kaq mbresëlënës, por edhe vendndodhja e largët dhe moti ekstrem i ftohtë që e rrethonte e bëjnë atë të padepërtueshëm. 

Mund të mos strehojë ar  por kjo konsiderohet të jetë kasaforta më e vlefshme në botë për njerëzimin./Pergatiti Alfapress.al 

 

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128