Si u shkatërrua simbolika e Svastikës?

10 Prill 2023, 12:43 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Si u shkatërrua simbolika e Svastikës?

Përdorimi më i hershëm i simbolit të njohur svastikës- një kryq barabrinjës  me krah të përkulur djathtas me kënde 90 °  u zbulua i gdhendur në një fildish, 15.000 vjeçar që i përkiste një mamuthi, specie e zhdukur.

Gdhendja e lashtë supozohet se është përdorur për qëllime pjellorie dhe shëndetësore, model i ngjashëm me atë që gjendet natyrshëm tek një mamuth-një kafshë që ështëkonsideruar si simbol i pjellorisë.

Që nga konceptimi i tij më i hershëm, simboli besohet se ka pasur konotacion pozitiv dhe inkurajues për jetën. 

Emri modern për ikonën, që rrjedh nga sanskritishtja svastika , do të thotë "i favorshëm për mirëqenien". 

Është përdorur nga kulturat anembanë botës për një mori qëllime të ndryshme gjatë historisë: si simbol në hinduizëm, budizëm dhe xhainizëm; si një kryq i stilizuar në krishterim; në kulturën e lashtë aziatike si model në art; në monedhën greke; në arkitekturën mesjetare, të rilindjes dhe barok; dhe mbi artefaktet e epokës së hekurit.

Ndërsa simboli ka një histori të gjatë për të pasur një konotacion pozitiv, ai u korruptua përgjithmonë nga përdorimi i tij në një kontekst kulturor: Gjermania naziste.

Në vitin 1920 Adolf Hitler miratoi svastikën si një simbol kombëtar gjerman dhe si element qendror në flamurin e partisë së Partisë Nacional Socialiste, ose Partisë Naziste.

Në vitin 1945, simboli ishte lidhur me Luftën e Dytë Botërore, brutalitetin ushtarak, fashizmin dhe gjenocidin —të nxitur nga tentativa për pushtimin totalitar të Evropës nga Gjermania naziste. 

Ikona u zgjodh nga partia për të përfaqësuar qëllimin e saj për pastrimin racor në Evropë.

Hitleri dhe Partia e tij Naziste besonin se një linjë e prejardhjes së pastër gjermanike e kishte origjinën në racën ariane- një grupim i përdorur për të përshkruar popujt indo-evropianë, gjerman dhe nordikë - ishte superior dhe se racat e tjera, më pak superiore duhet të dëboheshin nga Evropa. 

Artefaktet e lashta indiane që dikur zotëroheshin nga nomadët arianë u gjetën se shfaqnin shpesh svastikën dhe simboli u zgjodh nga konteksti i tij historik i paqartë në rajon për të ushtruar dominimin e të ashtuquajturës trashëgimi ariane.

Që nga Lufta e Dytë Botërore, svastika është stigmatizuar si një simbol i urrejtjes dhe paragjykimeve racore. 

Përdoret shpesh nga grupet e epërsisë së bardhë dhe përsëritjet moderne të Partisë Naziste. 

Së bashku me simbolika të tjera të përdorura nga partia, përdorimi i ikonës është ndaluar në Gjermani.

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128