Varri i çuditshëm që lë gratë shtatzënë

6 Shkurt 2023, 10:39 / AKTUALITET ALFA PRESS

Varri i çuditshëm që lë gratë shtatzënë

Figurat e rëndësishme që mbeten në histori zakonisht e ndërtojnë trashigiminë e tyre para vdekjes dhe jo më pas.

Çuditërisht Victor Noir u bë i famshëm pas vdekjes së tij dhe u bë i famshëm nga disa gra të dëshpëruara.

Megjithëse Noir kishte lënë një trashigimi të madhe si gazetar francez fama e tij u bë e njohur nga fuqitë e çuditshme të varrit të tij.

Megjithatë para se të hyjmë në këtë temë do të tregojmë se kush ishte Victor Noir. Victor Noi ishte një gazetar francez i shekullit 19. Ai lindi në Paris, Francë, më 29 korrik 1848 dhe u rrit atje.

Victor u bë i njohur për gazetarinë e tij të hapur dhe kontestuese, e cila shpesh trajtonte tema të tilla si politika, korrupsioni dhe abuzimi me pushtetin.

Letërsia e Victor ishte shpesh kritike ndaj Napoleonit të III dhe administratës së tij, të cilët shumë qytetarë francezë e shihnin si shtypëse dhe të padrejtë.

Publikimet e Victor shpesh ngjallnin debat publik dhe me raste indinjatë midis klasës në pushtet.

Në 1870, shkrimi i Victor mori një kthesë më personale kur ai shkroi një artikull mbi një lidhje dashurie midis një miku të tij të ngushtë dhe gruas së një politikani të fuqishëm.

Eseja shkaktoi një sensacion dhe politikani, i cili ishte gjithashtu një aleat i ngushtë i Napoleonit III, e sfidoi Viktorin në një duel.

Më 10 janar 1870, Victor dhe politikani u takuan.

Kjo qëlloi të ishte një ditë fatale për gazetari francez pasi ai qëllohet nga politikani dhe vdes.

Vrasja e Viktorit provokoi indinjatë në mbarë botën dhe u bë simbol i rezistencës kundër mbretërimit tiranik të Napoleonit III. 

Varri i Victor, i vendosur në varrezat Père Lachaise të Parisit, u bë menjëherë një vend pelegrinazhi popullor për vizitorët që dëshironin t'i bënin nderimet e tyre gazetarit të ndjerë.

Kujtimi i Viktorit u ndërthur me luftën për liri dhe demokraci në Francë në vitet pas vdekjes së tij  ai u nderua dhe si martir i kauzës.

Eseja shkaktoi një sensacion dhe politikani, i cili ishte gjithashtu një aleat i ngushtë i Napoleonit III, e sfidoi Viktorin në një luftë. Më 10 janar 1870, Victor dhe politikani u takuan për një duel, dhe Victor u qëllua dhe vdiq në venVrasja e Viktorit provokoi indinjatë në mbarë botën dhe u bë simbol i rezistencës kundër mbretërimit tiranik të Napoleonit III. Varri i Victor, i vendosur në varrezat Père Lachaise të Parisit, u bë menjëherë një vend pelegrinazhi popullor për vizitorët që dëshironin t'i bënin nderimet e tyre gazetarit të ndjerëKujtimi i Viktorit u ndërthur me luftën për liri dhe demokraci në Francë në vitet pas vdekjes së tij dhe ai u nderua si martir i kauzës.Në vitet që pas vdekjes së tij, emri i Viktorit është bërë sinonim i luftës kundër shtypjes dhe padrejtësisë. Në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, mauzoleumi i tij u bë një vend grumbullimi popullor për individët që kërkonin të respektonin trashëgiminë e tij duke protestuar gjithashtu kundër paqëndrueshmërisë aktuale politike të Francës.

Fuqia e çuditshme e këtij varri

Sot, varri i Noir-it u është i njohur jo për shkak të trashëgimisë së tij historike, por sepse shumë gra shkojnë për të mbetur shtatzënë.

Trupi i Victor Noir u transportua nga fshati i tij në varrezat Père Lachaise në Paris, njëzet vjet pas vdekjes së tij, në 1891, pas themelimit të Republikës së Tretë Franceze.

Jules Dalou, një artist i njohur francez, u ngarkua të krijonte skulpturën prej bronzi për varrin e Noir.

Dalou zgjodhi të tregojë Victor Noir-in teksa vdiq, i shtrirë në tokë pasi u qëllua.

Për arsye të panjohura, ai vendosi t'i jepte skulpturës një fryrje të konsiderueshme nën brez, gjë që shkaktoi ndërtimin e një miti mjaft të çuditshme që përfundimisht e ktheu varrin e Victor Noir në një simbol të fertilitetit dhe kënaqësisë seksuale.

Për të qenë më të saktë, sipas mitit thuhet  se  nëse doni të gjeni një partner të bukur, puthni buzët e Noir-it; nëse doni të mbeteni shtatzënë, prekni këmbën e tij të djathtë; dhe nëse doni të keni binjakë, prekni këmbën e tij të majtë. 

Pas kësaj një fëmijë do të lindë shpejt dhe një grua beqare do të gjejë një burrë brenda një viti, sipas mitit. Statuja në vetvete është dëshmi se njerëzit e marrin seriozisht këtë ide. 

Buzët, ijët dhe këpucët e Victor Noir shkëlqejnë, ndërsa pjesa tjetër e trupit ka një ton të oksiduar bronzi-gjelbër.  Si rezultat, një gardh u ngrit rreth statujës së Noir në 2004 me shenjën paralajmëruese: "Çdo dëm i shkaktuar nga mbishkrimet ose fërkimi i pahijshëm do të ndiqet penalisht". 

Megjithatë, kjo zemëroi aq shumë gra sa që gardhi u shkatërrua shpejt.

Gratë që mbetën shtatzënë pasi vizituan varrin e Victor Noir, tani kthehen në varreza për të shprehur mirënjohjen e tyre, duke vendosur foto të fëmijëve të tyre dhe objekte të tjera pranë statujës./Made in Alfa

Varri i çuditshëm që lë gratë shtatzënë Varri i çuditshëm që lë gratë shtatzënë Varri i çuditshëm që lë gratë shtatzënë 

Varri i çuditshëm që lë gratë shtatzënë

 

ide