Ndodhen 7,000 vite dritë larg nga Toka, super-teleskopi i NASA-s sjell fotot e “Shtyllave të Krijimit”

28 Tetor 2022, 20:36 / MISTERE ALFA PRESS

Ndodhen 7,000 vite dritë larg nga Toka, super-teleskopi i NASA-s sjell

Teleskopi Hapësinor James Webb i NASA -s (JWST) ka shkrepur një imazh të “frikshëm” të atyre që cilësohen si Shtyllat e Krijimit. Bëhet fjalë për kolona me “pluhur” që arrijnë në thellësi deri në 7000 vjet dritë nga Toka.

Imazhi është marrënë dritën e mesme infra të kuqe, duke treguar një pamje të re të një peizazhi të njohur kozmik, që bllokon dritën e ndritshme të yjeve për të kapur vetëm pluhurin që rrjedh dhe ogurzi

Ndodhen 7,000 vite dritë larg nga Toka, super-teleskopi i NASA-s sjell

Kjo është hera e parë që bota ka dëshmuar se sa të dendura janë disa zona pluhuri në Shtyllat e Krijimit, të cilat u formuan më shumë se pesë milionë vjet më parë, të cilat zakonisht shiheshin të rrethuara nga yje të ndezur.

Edhe pse yjet vezullues nuk janë të pranishëm në imazh, skajet e ndezura të manteleve të pluhurit përfaqësojnë yje të rinj që sapo kanë filluar të formohen.

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128