Parlamenti Evropian kërkon krijimin e një gjykate speciale për pushtimin rus të Ukrainës

19 Janar 2023, 19:01 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Parlamenti Evropian kërkon krijimin e një gjykate speciale për

Eurodeputetët në një rezolutë të miratuar me shumicë dërrmuese të enjten, kërkojnë që udhëheqja politike dhe ushtarake ruse të mbahet përgjegjëse për krimin e agresionit kundër Ukrainës.

Teksti i rezolutës u miratua me 472 vota pro, 19 kundër dhe 33 abstenime.

Parlamenti Evropian thotë se mizoritë e kryera nga forcat ruse në Bucha, Irpin dhe shumë qytete të tjera të Ukrainës zbulojnë brutalitetin e luftës dhe nënvizojnë rëndësinë e veprimit të koordinuar ndërkombëtar për të sjellë përgjegjësit para drejtësisë sipas ligjit ndërkombëtar.

Eurodeputetët gjithashtu i bëjnë thirrje BE-së në bashkëpunim të ngushtë me Ukrainën dhe komunitetin ndërkombëtar të shtyjë për krijimin e një gjykate të posaçme ndërkombëtare për të ndjekur penalisht udhëheqjen politike dhe ushtarake të Rusisë dhe aleatëve të saj.

Krijimi i një gjykate, argumentojnë eurodeputetët do të mbushte një boshllëk në drejtësinë penale ndërkombëtare dhe do të plotësonte përpjekjet hetimore të Gjykatës Ndërkombëtare Penale, e cila aktualisht nuk mund të hetojë krimin e agresionit kur bëhet fjalë për Ukrainën.

Udhëheqja politike dhe ushtarake e Rusisë dhe Bjellorusisë duhet të mbajë përgjegjësi.

Eurodeputetët theksojnë se ajo duhet të ketë juridiksion për të hetuar jo vetëm Vladimir Putinin dhe udhëheqjen politike dhe ushtarake të Rusisë, por edhe Aleksandër Lukashenkon dhe bashkëpunëtorët e tij në Bjellorusi.

Ata thonë gjithashtu se puna përgatitore e BE-së për gjykatën speciale duhet të fillojë menjëherë dhe të fokusohet në ndërtimin e marrëveshjeve për gjykatën në bashkëpunim me Ukrainën.

Ata theksojnë gjithashtu se puna përgatitore e BE-së për gjykatën speciale duhet të fillojë menjëherë dhe të fokusohet në ndërtimin e marrëveshjeve për gjykatën në bashkëpunim me Ukrainën. Autoritetet ukrainase dhe ndërkombëtare duhet të mbështeten në sigurimin e provave që do të përdoren në të ardhmen.

Parlamenti beson fuqishëm se krijimi i një gjykate speciale do të dërgonte një mesazh shumë të qartë si për shoqërinë ruse ashtu edhe për komunitetin ndërkombëtar se presidenti Putin dhe udhëheqja ruse në tërësi mund të dënohen për krimin e sulmit ndaj Ukrainës.

Eurodeputetët theksojnë se nuk është më e mundur që Federata Ruse nën udhëheqjen e Putinit të kthehet në biznesin e zakonshëm me Perëndimin.

Po ndodh...

ide