Revista "Time": Berati, sinonim i historisë dhe mikpritjes

16 Mars 2023, 18:29 / EKONOMI&SOCIALE ALFA PRESS

Revista "Time": Berati, sinonim i historisë dhe mikpritjes

Shtëpi prej guri vijojnë brigjet e lumit Osum në Berat, duke mbështjellë vizitorët në bukurinë historike të qytetit.

Ky vit shënon 80 vjetorin e mbërritjes së forcave gjermane në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore, dhe të popullit të Beratit që mbron shumë prej hebrenjve të vendit që kërkuan strehim - duke ilustruar parimin e kodit shqiptar të Besës, i cili thotë se shtëpia është para së gjithash për mysafirët dhe Zotin.

Për të kuptuar më mirë historinë e 400 viteve të historisë hebreje të Beratit, duke përfshirë mënyrën sesi Shqipëria u bë i vetmi vend në Evropë dhe ku popullsia hebreje e të cilit u rrit gjatë Luftës së Dytë Botërore, është e nevojshme një vizitë në Muzeun Solomon.

Një muze etnografik në një shtëpi tradicionale përballë rrugës ofron më shumë kontekst shqiptar, së bashku me kishat bizantine të shekullit të 13-të të Beratit, xhamitë e shekullit të 16-të dhe një kështjellë mijëravjeçare me pamje nga qyteti unik piktoresk.

Berati vazhdon traditën e mikpritjes së jashtëzakonshme në restorantet dhe hotelet e tij. Përtej urës së Goricës, dhomat moderne në Boutique Hotelin Amalia kundërshtojnë pamjen e jashtme të lashtë prej guri dhe një përzgjedhje rakie i fton mysafirët të shijojnë stilet shqiptare të rakisë së frutave të njohura në të gjithë Ballkanin.

Rakia derdhet lirshëm gjithashtu në Lili Home-Made Food, më shumë një oborr i shtëpisë në lagjen Mangalem sesa restorant, pasi mikpritësi me të njëjtin emër argëton mysafirët me shpjegimet e menusë teatrale dhe gruaja e tij Mirella gatuan në kuzhinën e shtëpisë së tyre familjare.

Tridhjetë minuta në malet jashtë qytetit, Restorant Roshniku ​​shërben me bollëk gosti tradicionale të pjekura të dhive gjidhënëse me produkte vendase, duke përfshirë nga kantina e verës dhe hoteli pranë familjes, Kantina Alpeta. /Times

Po ndodh...