1 milion shishe ujë shiten çdo minutë në mbarë botën/ Industria po lulëzon, uji nëntokësor i rrezikuar

16 Mars 2023, 17:03 / TRENDING ALFA PRESS

1 milion shishe ujë shiten çdo minutë në mbarë

Më shumë se 1 milion shishe ujë shiten çdo minutë në mbarë botën dhe sektori nuk tregon asnjë shenjë ngadalësimi, sipas një raporti të ri.

Shitjet globale të ujit në shishe pritet të dyfishohen deri në vitin 2030.
Por suksesi i madh global i industrisë vjen me një kosto të madhe mjedisore, klimatike dhe sociale, sipas raportit të publikuar të enjten nga Instituti Universitar i Kombeve të Bashkuara për Ujën, Mjedisin dhe Shëndetin, i cili analizon ndikimet globale të industrisë.

 i nxjerrë për të ndihmuar në mbushjen e miliarda shisheve plastike në vit përbën një kërcënim potencial për burimet e ujit të pijshëm dhe ushqen krizën e ndotjes nga plastika në botë, ndërkohë që rritja e industrisë ndihmon në largimin e vëmendjes dhe burimeve nga financimi i infrastrukturës publike të ujit që nevojitet dëshpërimisht në shumë vende, sipas raportit.

Studiuesit analizuan të dhënat nga 109 vende dhe zbuluan se industria e ujit në shishe pati një rritje prej 73% në shitje nga 2010 deri në 2020, duke e bërë atë një nga industritë me rritjen më të shpejtë në botë.

Në vitin 2021, shitjet globale të ujit në shishe arritën në 350 miliardë litra dhe u vlerësuan në rreth 270 miliardë dollarë, një shifër që pritet të rritet në 500 miliardë dollarë deri në vitin 2030.

Uji në shishe është i popullarizuar në të gjithë botën, ku konsumatorët më të mëdhenj janë SHBA, Kina dhe Indonezia. Vendet në Jugun Global së bashku përfaqësojnë afërsisht 60% të tregut.

Në vendet më të pasura, ku uji i pastër i çezmës priret të jetë gjerësisht i disponueshëm, uji i ambalazhuar shpesh shihet si diçka si një blerje “luksoze”, e konsideruar si më e shëndetshme dhe më e shijshme se uji i rubinetit, vëren raporti.

“Ky perceptim ushqehet nga korporatat që promovojnë ujin në shishe si një produkt të pastër,” tha për CNN Zeineb Bouhlel, autori kryesor i raportit dhe studiues në Institutin e OKB-së për Ujën, Mjedisin dhe Shëndetin.

Megjithatë, në shumë vende me të ardhura të mesme dhe të ulëta, shpesh lidhet me mungesën e aksesit të besueshëm në ujin e sigurt të rubinetit. Për shumë vende në zhvillim ekonomikisht, uji në shishe shërben si një zgjidhje e pjesshme kur uji i pijshëm i sigurt nuk është i disponueshëm.

Nëse industria e plastikës do të ishte një vend, do të ishte emetuesi i pestë më i madh i gazeve serrë në botë, sipas një raporti të veçantë të vitit 2021.

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128